Cea mai mare maternitate din Moldova nu mai poate interna prematuri: „Nu putem scoate un copil de pe aparat ATI şi să punem altul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maternitatea „Cuza-Vodă” din Iaşi nu mai poate primi prematuri din alte maternităţi din regiunea Moldovei pentru că toate locurile din Centrul de Terapie Intensivă Neonatală sunt ocupate.

Copiii prematuri care se nasc în perioada următoare în maternităţile de nivel inferior din judeţele Moldovei nu mai pot fi transferaţi la Maternitatea „Cuza-Vodă” din Iaşi – unitate metodologică de nivel III – din lipsă de locuri.

Conducerea maternităţii a decis luni, într-o şedinţă de comitet director, să nu mai accepte transferuri din alte unităţi medicale din lipsă de locuri.

Potrivit conducerii spitalului, toate cele 25 de paturi alocate secţiei ATI, respectiv Centrului de Terapie Intensivă Neonatală, sunt ocupate cu bebeluşi care necesită intubare şi ventilare mecanică mai multe zile, chiar săptămâni în şir.

„În momentul acesta dacă apare o urgenţă într-o altă maternitate din judeţ, dar nu numai, nu o putem prelua din lipsă de locuri. Toate aparatele, în prezent, sunt folosite pentru pacienţi deja internaţi. Nu putem scoate un copil de pe aparat şi să punem altul”, a subliniat dr. Iolanda Blidaru, managerul Maternităţii „Cuza-Vodă” din Iaşi.

Potrivit conducerii unităţii medicale, lipsa locurilor în Centrul de Terapie Intensivă Neonatală se explică prin faptul că în ultimele săptămâni în maternitate s-au înregistrat mai multe naşteri înainte de termen, cu bebeluşi care au fost puşi pe aparatură de specialitate pentru a supravieţui. În plus, inclusiv transferurile din unităţile de nivel inferior s-au intensificat, astfel încât, în prezent, în centru sunt internaţi nu doar copii din Iaşi, ci şi din Neamţ, Vaslui sau Botoşani.

Astfel, în ultima şedinţă de comitet director, conducerea unităţii medicale a hotărât să nu mai primească bebeluşi din alte centre medicale. În acest sens, a transmis o înştiinţare către spitalele din Paşcani, Hârlău, Botoşani, Neamţ, Vaslui şi către maternităţile din Iaşi ca nou-născuţii prematuri care au nevoie de internare pe secţia ATI să fie transferaţi către celelalte maternităţi de nivelul III din alte judeţe, respectiv la Suceava, Bacău sau Galaţi.

„Este o situaţie nefericită şi pentru noi, dar nu ne putem juca cu viaţa copiilor”, a mai arătat dr. Iolanda Blidaru, medic primar obstetrică-ginecologie.

În structura spitalului ieşean se găsesc două secţii pentru nou-născuţi, una de 80 de paturi pentru copii născuţi la termen şi alta de încă 65 de paturi. În cadrul acesteia, 25 de paturi sunt alocate terapiei intensive, iar celelalte 40 prematurilor care nu necesită proceduri de intubare şi ventilare mecanică.

Citeşte şI:

INTERVIU Profesorul Maria Stamatin, neonatolog: „Sunt fetiţe de 14-16 ani care vin pur şi simplu să nască“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite