Ce trebuie să ştie românii care vor să-şi ridice case în zonele extravilane. Confuzii legislative identificate la notar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi poate fi mai avantajos din punct de vedere financiar, un teren cumpărat în extravilanul unei localităţi poate crea probleme celor care vor să-şi ridice o casă. Notarul ieşean Răzvan Antohie explică Legea 17/2014, care reglementează procedura prin care se poate construi în afara localităţilor.

Legea 17/2014 în esenţa ei se referă la terenurile extravilane care prezintă o importanţă agricolă, având ca principal scop comasarea parcelelor din extravilan pentru a se forma exploataţii agricole de dimensiuni mari. 

Cu toate acestea, legea nu face nicio diferenţă, regula fiind că ea se aplică tuturor terenurilor extravilane, indiferent de poziţionarea lor, astfel că de multe ori se întâmplă ca ”victime colaterale” ale acestei legi să fie şi parcele mici de terenuri, aflate scriptic în extravilanul marilor localităţi, dar care nu au o importanţă agricolă şi care pe viitor vor fi folosite pentru construcţia de locuinţe individuale. În tranzacţionarea acestor terenuri, de multe ori între vânzător şi cumpărător se instalează o stare de frustrare, întrucât trebuie respectată procedura prevăzută de Legea 17, tranzacţia fiind astfel întârzată cu cel puţin 30 de zile.

”Aventura” începe prin publicarea la primăria localităţii unde este arondat terenul extravilan a unei oferte de vânzare. În ofertă se menţionează obligatoriu datele de identificare a terenului (adresa, numărul cadastral, parcela etc.) precum şi preţul cu care acesta urmează să fie vândut. În interval de 30 de zile, oricare dintre cumpărătorii cu drept de preferinţă identificaţi prin lege şi numiţi preemptori (arendaşi, Ministerul Culturii prin Direcţia de Cultură, Ministerul Agriculturii prin Direcţia Agricolă, vecinii etc.) îşi poate exercita dreptul de preempţiune şi astfel pot achiziţiona terenul la preţul şi în condiţiile prevăzute în oferta de vînzare ( din practică însă, rar se întâmplă ca la aceste parcele de teren aflate la marginea localităţilor şi care au clar o destinaţie rezidenţială şi nu agricolă, vreunul dintre preemptorii menţionaţi să îşi exercite dreptul de preempţiune).

„Dacă niciunul dintre aceşti preemptori nu îşi exercită dreptul de preempţiune în termenul stabilit, atunci primăria eliberează o adeverinţă prin care declară terenul ca fiind liber la vânzare. Mai trebuie să menţionăm că în cazul terenurilor extravilane aflate la o  distanţă de cel mult 30 de kilometri de frontiera de stat ( cum este cazul multor terenuri aflate spre exemplu în extravilanul municipiului Iaşi sau a localităţilor limitrofe), legea mai prevede un preemptor care îşi poate exercita dreptul de preferinţă după ce primăria emite adeverinţă prin care declară terenul ca fiind liber la vânzare. Acest preemptor este Ministerul Apărării Naţionale. Prin urmare după cele 30 de zile menţionate anterior, vânzătorul trebuie să trimită la structurile teritoriale ale MAPN o adresă în acest sens, iar în eventualitatea în care terenul nu este de interes militar, MAPN va emite o adeverinţă prin care declară că nu îşi exercită dreptul de preempţiune.Menţionăm că dacă vreunul dintre preemptorii de mai sus (arendaşii, vecinii, Direcţia de Cultură, Direcţia Agricolă etc.) îşi exercită dreptul specific, atunci avizul MAPN nu mai este necesar. Termenul maxim în care structurile de apărare îşi pot exercita dreptul de preempţiune este de 20 de zile. Astfel, cu adresa de la primărie şi cu avizul specific emis de MAPN, vânzătorul şi cumpărătorul pot merge la notar în vederea autentificării contractului de vânzare-cumpărare”, a explicat notarul ieşean Răzvan Antohie. 

antohie

Legea prevede şi o excepţie de la respectarea acestei proceduri de preempţiune, aceasta fiind în cazul înstrăinărilor de terenuri între rude până la gradul al III-lea inclusiv.

„Prin urmare observăm  că pentru a putea avea toate avizele în vederea efecutării tranzacţiei având ca  obiect terenuri extravilane (important de menţionat este că legea nu face distincţie, prin urmare aceasta se aplică tuturor parcelelor, indiferent de dimensiunea lor, deci inclusiv căilor de acces aflate în extravilan), procedura de obţinere a acestora poate dura chiar şi 50 de zile. Prin urmare, sfatul este ca mereu înainte de a achiziţiona un teren, să ne interesăm de regimul juridic şi amplasarea cadastrală a acestuia, iar pentru a ne asigura că din diferite motive, până la finalizarea tranzacţiei niciuna dintre părţi nu se va răzgândi, inclusiv cu privire la preţ, înainte de a începe toate procedurile, părţile să încheie o promisiune de vânzare-cumpărare la notar”, a încheiat Antohie.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite