Ce spune cravata despre cel care o poartă. Stiliştii consideră accesoriul vestimentar un adevărat „cordon ombilical“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Văzută ca un accesoriu nelipsit din ţinuta oricărui diplomat ori om de afaceri de succes, puţini ştiu că, la începutul secolului al XIX-lea, cravata s-a impus ca un obiect venerat de orice dandy. Acei tineri de o eleganţă exagerată şi uşor ridicolă au reuşit să ducă cravata în garderoba oricărui bărbat ce doreşte să lase impresia de inteligenţă şi de încredere.

Alegerea şi întreţinerea cravatei presupun un ritual special, iar purtarea ei este un semn de recunoaştere socială. „Cum să nu vezi un semn de recunoaştere socială în indispensabilul costum cu cravată pe care îl poartă tânărul cadru de firmă dinamic, întreprinzătorul sau managerul? Nu este vorba decât despre o supravieţuire a codurilor vestimentare proprii etichetării claselor în care se situează oamenii“, este de părere psihologul şi specialistul în comunicare verbală şi nonverbală, Joseph Messinger.

În volumul „Dicţionarul ilustrat al gesturilor“, expertul spune că a purta un costum cu cravată este asemeni îmbrăcării unei uniforme. „Pentru a dovedi că acest veşmânt care li se lipeşte de piele aparţine registrului semnelor distinctive, este de ajuns să observăm eforturile uriaşe pecare le fac patronii şi miniştrii ca să se afişeze- în anumite ocazii bine alese- cu gulerul descheiat la cămaşă. Pentru că, renunţând să-şi înnoade cravata, ei speră adesea...să reînnoade dialogul ori să treacă drept oameni din popor. Ceea ce, evident, nu sunt. Chiar şi atunci când şi-au scos-o, cravata se află încă legată la gâtul lor, ca un fel de cordon ombilical care îi leagă de statutul lor“.

Potrivit consilierilor de imagine, cravata nu poate lipsi din ţinuta „business“ alături de costum şi cămaşă cu mânecă lungă. Este indicat ca cei care poartă cravată să-şi asorteze cromatic acest accesoriu. Cravata albă sau neagră este semn de conservatorism şi se poate folosi în medii de afaceri mai rigide sau la evenimente religioase, nunţi sau înormântări. Atunci când nu purtaţi cravată, cămaşa se deschide la ultimul nasture de sus şi atunci ţinuta devine una „smart-casual“ sau „business-casual“.

Citeşte şi:

Industria care produce anual în Iaşi câte o „fabrică fără fum“. Care sunt punctele forte şi pericolele din acest domeniu

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite