Ce prevede legislaţia din România despre copiii apăruţi în concubinaj, relaţie care nu este recunoscută în mod oficial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea statelor europene au legiferat concubinajul, dar în România această formă de convieţuire nu este recunoscută, deşi mulţi tineri aleg o astfel de relaţie.

România este unul dintre puţinele state membre ale Uniunii Europene care nu aprobă parteneriatele sau uniunile civile de niciun fel, potrivit Curtea Constituţională a decis că, în faţa legii, concubinii trebuie să fie pe picior de egalitate cu soţii, iar decizia a fost publicată în Monitorul Oficial. 

Deşi acest tip de relaţie nu este recunoscut de lege, tot mai multe cupluri aleg să locuiască, să dobândească bunuri împreune, iar în multe cazuri, în astfel de relaţii, apar şi copii. Aceste relaţii ridică numeroase probleme legislative, când cei doi nu se mai înţeleg şi decid să se despartă. 

Potrivit avocaţilor, „din punct de vedere juridic, pe planul relaţiilor personale nu există probleme. Fiecare îşi poate părăsi partenerul de viaţă atunci când consideră necesar. Este, de altfel, avantajul incontestabil şi evident al unei asemenea relaţii. Dar, se pune problema care este regimul bunurilor dobândite în comun. Soţii sunt proprietari ai bunurilor comune în devălmăşie, modul lor de contribuţie la achiziţionarea bunurilor socotindu-se în raport cu întreaga masă partajabilă, şi nu raportat la fiecare obiect în parte“. Specialiştii susţin că în cazul bunurilor achiziţionate de concubini se va analiza situaţia fiecărui obiect în parte, iar proporţia contribuţiei se va respecta şi în cazul partajului. 

Frecvent, în relaţiile de concubinaj apar copii. „Apariţia copiilor în relaţiile de concubinaj pune diverse problemele părinţilor, întrucât se întâmplă frecvent ca micuţul să nu fie recunoscut de tată. Iar de cele mai multe ori, acesta fie are pretenţii în legătură cu copilul, fie refuză să-şi asume obligaţiile parentale“, se arată pe avocatnet.ro. 

În cazul în care tatăl nu îl recunoaşte pe copil, paterinitatea se poate stabili prin hotărâre judecătorească. În sitaţia în care copilul a fost recunoscut de ambii părinţi, copilul va purta numele de familie al unuia dintre părinţi ori numele lor reunite, dacă parinţii se decid acest lucru. Totodată, în acest caz, autoritatea părintească se exercită în comun de părinţi. Potrivit Codului Civil, „copiii din afara căsătoriei sunt egali în faţa legii cu cei din căsătorie, precum şi cu cei adoptaţi“.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite