Ce poţi păţi când furi un Windows de pe net. Gigantul Microsoft a prins un ieşean care s-a ales cu dosar penal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O firmă din Iaşi a fost trimisă în judecată după ce ar fi instalat sisteme de operare Windows, dar şi alte programe, fără a avea licenţă. Reprezentanţii societăţii trebuie să achite acum 20.000 de euro.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi a finalizat o anchetă privind comiterea unor infracţiuni la legea drepturilor de autor în care părţi vătămate sunt doi giganţi de pe piaţa mondială IT. O firmă din Iaşi a fost trimisă în judecată de anchetatori fiind acuzată că ar fi instalat programe pentru care nu avea licenţă. Infracţiunile imputate de procurori s-ar fi petrecut chiar în buricul târgului, societatea SC Sybit SRl Iaşi având un punct de lucru în fosta clădire a Moldova Mall, în prezent Moldova Center.

În rechizitoriul întocmit de Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi se menţionează că în acest caz Serviciul de Investigare a Fraudelor s-ar fi sesizat din oficiu că firma Sybit SRL instalează programe piratate pe calculatoarele pe care le comercializează.
 
Pe 23 aprilie 2013, oamenii legii au efectuat o percheziţie la punctul de lucru de la Moldova, reprezentanţii firmei fiind prinşi în flagrant în timp ce instalau pe calculatorul unui client două programe piratate, respectiv un sistem de operare Windows 7 şi un Microsoft Office 2007. „Conform procesului verbal de efectuare a percheziţiei la punctul de lucru menţionat, inculpatul Cozianul Eugen (administratorul inculpatei Sybit SRL Iaşi) a recunoscut la momentul efectuării percheziţiei faptul că a instalat sistemul de operare Windows pe hardisk-ul unităţii centrale aduse de către martor, fără a deţine licenţă şi că a fost plătit cu suma de 90 de lei pentru acest serviciu”, se arată în rechizitoriu. În urma percheziţiilor anchetatorii au ridicat şi 12 CD-uri sau DVD-uri, dar şi mai multe unităţi de stocare.
 
Apărarea administratorului
 
Pe unul dintre hard-diskurile ridicate poliţiştii au descoperit şi alte programe instalate fără licenţă, societatea având ca obiect de activitate prelucrarea datelor sau administrarea paginilor web.„Inculpatul, de la momentul aducerii la cunoştinţă a învinuirii, iniţial s-a prevalat de dreptul la tăcere dar ulterior a dat declaraţii şi a ţinut să precizeze că sumele solicitate de părţile civile drept despăgubiri sunt exagerate, că recunoaşte săvârşirea faptelor şi că neavând studii juridice nu a putut aprecia consecinţele faptelor sale”, se mai arată în rechizitoriu.

Anchetatorii spun că în aprilie 2014, prin intermediul unui avocat din Bucureşti, Microsoft Corporation, Autodesk Incorporation dar şi Symantec Corporation, firme ale căror programe au fost utilizate ilegal de Sybit Iaşi, au formulat plângere penală împotriva firmei ieşene. În total, cei trei giganţi de pe piaţa IT vor 20.600 de euro de la societatea din Iaşi. Procesul urmează a fi soluţionat de Judecătoria Iaşi.
 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite