Ce a păţit un jandarm care a folosit forţa în timpul misiunii. I s-au cerut 50.000 de euro pentru un gest aparent banal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jandarmul a intervewnit în forţă la un eveniment şi a fost cercetat pentru asta FOTO Adevărul
Jandarmul a intervewnit în forţă la un eveniment şi a fost cercetat pentru asta FOTO Adevărul

Un jandarm din judeţul Iaşi a fost trimis în judecată de procurori după ce, în timpul unei misiuni, a împins o femeie care l-a lovit uşor în spate. Victima şi-a rupt mâna, fapt ce i-a determinat pe anchetatori să încadreze fapta la purtare abuzivă, infracţiune pentru care jandarmul îşi poate pierde funcţia. Judecătorii ieşeni au dispus achitarea jandarmului, însă decizia nu este încă definitivă.

Sergentul major Mihăiţă Radu D. a fost judecat de Tri­bunalul Militar pentru purtare abuzivă după ce, în timpul unei intervenţii într-un cartier de romi, şi-a „permis“ să împingă ruda unei persoane recalcitrante care pusese mâna pe el. Femeia împinsă de jandarm a căzut şi şi-a rupt mâna, fapt ce i-a determinat pe procurorii militari să îl trimită în judecată pe jandarm.

Jandarmul a fost însă achitat de magistraţii militari, care, po­trivit motivării instanţei, a reacţionat conform procedurilor atunci când a folosit violenţa. Acesta nu a scăpat definitiv de pro­blema penală ivită după respectiva intervenţie. Atât Parchetul, cât şi femeia agresată au formulat apel. Procesul se va relua peste câteva zile la Curtea de Apel Militară Bucureşti.

Păreri contrare între procurori şi judecători

Mihăiţă Radu D. ar fi comis fapta de care a fost acuzat în data de 8 august 2014. Acesta face parte din Grupa de Supraveghere a Ordinii Publice din Podu Iloaei şi, în ziua respectivă, a fost solicitat să intervină, alături de un poliţist, împotriva unui bărbat care se afla în stare de ebrietate şi făcea scandal în stradă. „Ajunşi la faţa locului, membrii echipajului au constatat că sesizarea se confirmă, P.G., aflându-se într-o vădită stare de ebrietate, tulbura ordi­nea şi liniştea publică şi provoca scandal pe stradă, drept pentru care au procedat la imobilizarea acestuia, însă P.G. a continuat să facă scandal la vederea or­ganelor de ordine şi a refuzat să se legitimeze la solicitarea legi­timă a acestora. Din aceste motive, ag. şef I.I. şi sergent-maj. D. Radu Mihăiţă au folosit forţa pentru imobilizarea persoanei turbulente“, se arată în motivarea instanţei militare, pu­blicată pe portalul rolii.

Judecătorii au mai concluzionat că, în timp ce scandalagiul era imobilizat, Elena P. a ieşit din curte şi a strigat la oamenii legii să îl lase pe fiul ei în pace. La un moment dat, s-ar fi apropiat de jandarm şi l-ar fi lovit, moment în care acesta s-a întors către ea şi a împins-o. Elena P. a căzut şi şi-a rupt mâna. Spre deosebire de procurorii militari, care au aprecizat că gestul jandarmului nu a fost proporţional cu agresiunea la care fusese supus, judecătorii militari l-au exonerat de vino­văţie penală pe acesta.

„Este acceptat de instanţă că acesta, la un moment dat, stin­gherit de partea vătămată care încerca să-l tragă înapoi, s-a întors şi a împins-o pentru a o îndepărta. Acest gest al inculpa­tului este pe deplin justificat de misiunea pe care o desfăşura şi nu a avut intenţia de a vătăma pe P.E., ci numai de a o îndepărta. Faptul că partea vătămată a căzut pe mâna care a fracturat-o, dar ca urmare a dezechilibrării în urma împingerii, nu poate fi imputat inculpatului atâta timp cât acesta era în plină acţiune fizică de imobilizare, drept pe care îl conferea legea. Urmează ca instanţa să reţină existenţa cauzei justificative“, se mai arată în motivare. Jandarmul a scăpat şi de plata daunelor pe care femeia care s-a ales cu mâna ruptă le-a cerut de la el, respectiv 50.000 de euro.  

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite