Ce mai fură românii. Un ieşean a fost prins când fura o porţiune de baraj pus pentru a stopa o poluare de proporţii

Ce mai fură românii. Un ieşean a fost prins
când fura o porţiune de baraj pus pentru a stopa o poluare de proporţii

Autorităţiel au montat baraje pentru a stopa extinderea poluarii FOTO Marian Grigoraş

Autorităţile ieşene sunt în alertă de vineri, 24 februarie, după ce o cantitate necunoscută de ulei s-a scurs accidental în râul Bahlui, ajungând în Jijia şi Prut. Reprezentanţii Apelor Române au montat baraje plutitoare pe râuri pentru a preveni extinderea poluării, unul dintre acestea fiind sustras de un ieşean, prins în flagrant.

Ştiri pe aceeaşi temă

Anunţul tentativei de furt mai puţin obişnuit a fost făcut chiar de prefectul judeţului Iaşi, Marian Grigoraş, printr-o postare pe pagina sa de Facebook. Acesta a notat că hoţul a fost observat din timp şi a fugit de la locul faptei.

„Se pare că în afară de lupta cu poluarea, cei de la Apele Române trebuie să lupte şi cu hoţii....în noaptea trecută o persoană a încercat să fure o porţiune dintr-un baraj plutitor din zona Cartierului Mircea, dar a fost observat la timp şi a fugit”, a scris într-o Marian Grigoraş.

Între timp, autorităţile continuă să încerce să stopeze poluarea masivă în râurile din zona Moldovei şi anunţă că fenomenul cunoaşte duminică, 26 februarie, un trend descendent. Din informaţiile oferite duminică de autorităţi, se pare că uleiul care s-a scurs în râul Bahlui, şi care a ajuns ulterior în Jijia şi Prut nu ar fi afectat până acum populaţia piscicolă. De asemenea, alimentarea cu apă în municipiul Iaşi nu este afectată însă proprietarii fermelor piscicole care se alimentează din Prut au fost anunţaţi să oprească, temporar, alimentarea. 

„ La intervale de 12 ore sunt prelevate probe pentru analize de laborator, pe toate cursurile de apă afectate, inclusiv din râul Prut, la confluenţa cu Jijia, şi la 2 km aval de aceasta, rezultatele indicând o ameliorare treptată. Nu s-a semnalat mortalitate piscicolă. În cadrul verificărilor pe care le-am dispus pe platforma Fortus, reprezentanţii ISU au verificat inclusiv colectorul principal al canalizării de acolo, nemaifiind identificate riscuri de poluare”, a anunţat prefectul judeţului Iaşi.

Vineri, un transformator de la societatea Fortus Iaşi, aflată în insolvenţă de zece ani, a cedat, iar hidrocarburile au ajuns iniţial în râul Nicolina, iar apoi în Bahlui. „Poluarea de pe Bahlui şi Jijia a fost cauzata de o scurgere de ulei de la un transformator de pe platforma Fortus. Pentru limitarea efectelor poluării, cei de la Apele Romane, sprijiniti in prezent şi de ISU, au montat mai multe baraje plutitoare şi împrăştie materiale absorbante pentru reţinerea peliculei de ulei. Situaţia este monitorizată de Garda de Mediu. În speţă se desfăşoară şi o anchetă a poliţiei pentru a stabili răspunderea celor care au cauzat poluarea“, a mai spus Grigoraş.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: