Cazuri năucitoare la Iaşi: câte doi copii ajung zilnic la Psihiatrie, dependenţi de calculator şi jocuri video. „Suferă de depresie, sunt agresivi cu cei apropiaţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statisticile Compartimentului de Neuropsihiatrie Infantilă din Iaşi arată că anul trecut au fost asistaţi 6.993 de copii, iar 15% dintre ei au fost victime ale calculatorului. Aceştia erau aduşi la specialişti de către părinţi cu tulburări emoţionale şi de comportament. Psihologii spun că o parte din vină o poartă şi părinţii, care îi neglijează, fiind prea absorbiţi de muncă.

Psihologii trag un semnal de alarmă şi spun că în fiecare an numărul copiilor şi adolescenţilor afectaţi de gadgeturi şi lumea virtuală este în creştere.

Datele de anul trecut arată că peste o mie de copii au fost victimele calculatorului şi internetului.

Asta înseamnă că în medie, doi copii au ajuns la psiholog în fiecare zi din cauza gadgeturilor.

Medicii spun că 15% din totalul de 6.993 de copii pe care i-au tratat sufereau de tullburări emoţionale şi de comportament legate de dependenţa de calculator, a jocurilor video şi a gadgeturilor. 

‘’Copiii sunt aduşi la spital cu anxietate, depresie, izolare, comportament agresiv faţă de cei apropiaţi, cu probeme de adaptare şi socializare, cu o capacitate de concentrare scăzută, cu tulburări alimentare şi ale somnului. Există o problemă legată de dependenţa de calculator şi atunci când şi neglijează obligaţiile şcolare, când se retrag social’’, spune Andreea Szalontay, medic primar şef Secţie VI Acuţi a Institutului de Psihiatrie Socola din Iaşi. 

Copiii dependenţi de jocurile video, calculator şi internet au nevoie de consiliere psihologică. Tratamentul este greu şi de lngă durată şi dă roade dacă se conştietizează că au probleme. 

‘’Terapia se întinde la trei luni până la câţiva ani. Necesită mult efort, este esenţială implicarea părinţilor şi copilul trebuie tot timpul să fie susţinut. Din păcate, calculatorul şi tehnologia face tot mai multe victime pentru că noi, oamenii, nu suntem pregătiţi pentru avalanşa de noutăţi şi inovaţii la care suntem supuşi’’, explică psihologul Ioan Gotcă.  

Medicii spun că şi părinţii sunt vinovaţi când copiii devin depedenţi de gadgeturi. Adulţii sunt prea prinşi de stresul cotidian, îi neglijează pe copii şi îi lasă să devină pradă sigură jocurilor pe calculator. 

‘’Deseori, părinţii fac din calculator sau tabeltă o formă de recompensă. În tot mai multe familii, copilul este lăsat deoparte, nu se comunică cu el. Şi atunci copiii fug într-o realitate virtuală, nu mai sunt în contact cu realitatea’’, explică Antoaneta Zanfirache, psiholog clinician. 

Conducerea Institutului de Psihiatrie Socola din Iaşi doreşte să amenajeze un centru modern pentru recuperarea acestor cazuri. Acesta ar urma să funcţioneze în fosta Casă Creangă, aflată acum într-un stadiu avansat de degradare. 

Vă mai recomandăm:

PERICOL Internetul, boală grea. 5 ieşeni ajung zilnic la psiholog din cauza calculatorului (VIDEO)

600.000 de români, sclavi ai jocurilor de noroc. Testul care stabileşte dependenţa de păcănele, ruletă sau blackjack

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite