Cazarea pentru facultate, problematică la Iaşi. Care sunt tarifele în campusurile universitare şi cât costă închirierea unui apartament în oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studenţi ieşeni pregătindu-se să-şi ocupe locurile în cămine FOTO: Adevărul
Studenţi ieşeni pregătindu-se să-şi ocupe locurile în cămine FOTO: Adevărul

Cele cinci universităţi de stat din Iaşi au disponibile, cumulat, mai puţin de 20.000 de locuri de cazare, în condiţiile în care numărul total al studenţilor se apropie de 50.000.

La cea mai importantă universitate din Iaşi, "Al. I. Cuza", problemele cu cazarea sunt la fel de mari ca şi în anii trecuţi. Deşi numărul total al studenţilor a scăzut drastic, de la 42.000 în 2007, la aproximativ 26.000 în prezent, universitatea pune la bătaie, în continuare, un număr redus de locuri de cazare în cămine, cifrat la aproximativ 6.100.

Tarifele de cazare în cele patru campusuri, "Titu Maiorescu", "Codrescu", "Târguşor" şi "Akademos", variază între 100 şi 560 de lei lunar de persoană. Cea mai convenabilă variantă ar fi camerele de câte două sau trei locuri, unde un pat este taxat cu 250 de lei, dar unde camera este dotată cu mobilier nou, frigider şi baie.

În camerele de câte cinci locuri, un loc costă în anul universitare 2013-2014 între 100 şi 105. Cea mai scumpă cazare este oferită de "Cuza" în căminele Akademos sau Gaudeamus, unde patul este tarifat între 400 şi 560 de lei. În schimb, camerele sunt dotate cu baie, aer condiţionat, frigider, televizor sau telefon.

Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" reuşeşte să-şi acopere, ca în fiecare an, necesităţile de cazare, cu cele aproximativ 8.000 de locuri disponibile în Campusul "Tudor Vladimirescu". Majoritatea căminelor au fost renovate şi izolate termic, în cadrul unui proiect pe bani europeni, iar tarifele pentru studenţii universităţii sunt convenabile, variind între 50 şi 180 de lei.

O situaţie echilibrată este şi la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară "Ion Ionescu de la Brad", acolo unde studenţii au la dispoziţie 1.500 de locuri de cazare în campusul din imediata apropiere. Tariful de cazare se situează în jurul a 200 de lei.

La Universitatea de Arte "George Enescu" sunt disponibile locuri de cazare, în jur de 245, în căminul din zona Bularga, unde tariful de cazare ajunge la aproximativ 200 de lei.

O situaţie delicată la capitolul cazări are şi Universitatea de Medicina şi Farmacie "Gr. T. Popa", unde există o cerere de patru ori mai mare pentru cele 2.000 de locuri disponibile în cămine.

Alternativa de neevitat pentru majoritatea studenţilor care învaţă în Iaşi este căutarea unei chirii rezonabile în apartamentele din oraş. Nivelul preţurilor a rămas însă ridicat comparativ cu puterea de cumpărare, chiriile oscilând între 150 de euro pentru o garsonieră şi 400 de euro pentru un apartament de trei-patru camere. Preţurile cele mai mici se înregistrează în continuare în cartierele Dacia, Alexandru cel Bun sau Nicolina, în timp ce vârful de preţ este atins de zonele Independenţei - Copou.

Mai puteţi citi:

Cazarea „la negru“ în cămin: 150 euro. După negocieri, preţul scade cu 20 de euro

Afacere de sezon la Iaşi: cazarea studenţilor

Dezastru financiar la Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iaşi. Salarii tăiate cu 15% şi angajaţi ce iau în calcul începerea grevei

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite