Câţi ani îţi ia pentru a obţine despăgubiri de la vecinul care te-a inundat. Povestea unei firme care se chinuie de opt ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inundaţia a produs prejudiciu imense unei firme din Botoşani care se luptă să obţină despăgubiri FOTO Adevărul
Inundaţia a produs prejudiciu imense unei firme din Botoşani care se luptă să obţină despăgubiri FOTO Adevărul

O societate comercială a intentat o suită de procese şi plângeri penale pentru a reuşi să recupereze un prejudiciu evident, stabilit deja de o instanţă, după ce un spaţiu al firmei a fost inundat de o societate vecină.

O inundaţie din 2008 a dus la un adevărat maraton judiciar în cazul a două firme cu puncte de lucru în municipiul Botoşani. Deşi a obţinut o sentinţă judecătorească prin care instanţa stabileşte prejudiciul în mod clar, societatea păgubită s-a văzut nevoită să contracareze, spun reprezentanţii acesteia, diferite tertipuri juridice ale celei reclamate. S-a ajuns astfel la nenumărate procese civile, dar şi la o plângere înaintată Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în care un magistrat şi un lichidator sunt reclamaţi pentru fapte de corupţie.

Istoria proceselor dintre firmele SC Itancar Filgrup SRL şi SC Fia Due SRL a început urmare a unui eveniment de pe 21 ianuarie 2008. Atunci, reprezentanţii primeia dintre societăţi au constatat că spaţiul său fusese indundat de la vecinul de deasupra – firma Fie Due.

Potrivit păgubiţilor, peste 700 de metri cubi de apă s-ar fi revărsat în spaţiul lor. „Datorită inundaţiei s-au deteriorat grav pereţii, planşeul şi structura de rezistenţă precum şi bunurile aflate în incinta halei”, se arata în reclamaţie. În timpul procesului intentat în 2008, firma reclamată nu a răspuns în instanţă şi nici nu a remis o întâmpinare pentru a-şi expune punctul de vedere.



„Evenimentul cauzator de prejudiciu rezultă că s-a produs în locaţiunea pârâtei de unde efecte distructive asupra exploatării comerciale din hala de la parter aparţinând reclamantei”, se preciza în sentinţa judecătorească din 2009. Aceeaşi sentinţă stabilea ca firma reclamată să plătească 49.000 de lei reprezentând contravaloarea bunurilor afectate de inundaţie, 76.000 de lei reprezentând contravaloarea reparaţiilor, dar şi suma de 6.100 de euro pe lună pentru contravaloarea lipsei de folosinţă a spaţiului.

Au trecut şapte ani de la obţinerea sentinţei şi firma păgubită nu şi-a primit nici până acum daunele, potrivit susţinerilor reprezentanţilor Itancar Filgrup.

image

O firmă din Italia intră pe fir

Principalul motiv al tergiversării plăţii pagubei a fost că firma reclamată a demarat, în 2010, procedura de insolvenţă în urma depunerii unor acte intens contestate de reprezentanţii firmei păgubite. Aceştia susţin că persoana care era administrator al Fia Due a decedat în 2008 şi, în locul său, firma a fost preluată, în calitate de mandatar, de o femeie din Botoşani. Deschiderea procedurii de insolvenţă s-a făcut în urma unei cereri înaintate de o firmă din Italia, care a susţinut că ar avea de recuperat 230.000 de euro de la firma Fia Due SRL Botoşani.

Firma păgubită consideră că ar fi fost nedreptăţită atât de instanţa din Botoşani cât şi de anchetatorii din acest municipiu. Reprezentanţii acesteia au înaintat zeci de plângeri penale şi de contestaţii la deciziile judecătoreşti din Botoşani, acuzând atât magistratul care soluţionează dosarul de insolvenţă, Lica Pruteanu, cât şi lichidatorul Liliana Bordianu de mai multe infracţiuni asimilate celor de corupţie. O anchetă în acest sens este derulată în prezent de DNA Bucureşti, potrivit unor documente oficiale.

„Indiferent de piedicile, abuzurile, maşinaţiile, încălcările flagrante ale normelor de drept procesual sau cele de drept material la care recurge lichidatorul judiciar, noi mergem mai departe, cu aceeaşi determinare. Însă, la fiecare termen de judecată la care observ asemenea practici meschine, mi se amplifica sentimentul de mâhnire cauzat de ideea că într-o ţară europeană, în anul 2016, justiţiabili aflaţi în situaţii asemănătoare cu cea a clientului meu, dar care nu pot susţine un demers juridic de această anvergura, fie din punct de vedere psihic - pentru că presiunile sunt enorme, fie din punct de vedere financiar, transformă expresia «a muri cu dreptatea în mână» într-o realitate", ne-a spus avocatul Olivian Moroşanu, apărătorul firmei păgubite.

Reprezentanţii societăţii Fia Due SRL Botoşani nu au putut fi contactaţi pentru a expune un punct de vedere.

Citeşte şi:

Reprezentanţii societăţii Fia Due SRL Botoşani nu au putut fi contactaţi pentru a expune un punct de vedere.




 

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite