Câte litere are cel mai lung cuvânt din limba română şi care este singurul termen ce conţine toate vocalele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă nu este inclusă în Dicţionarul Limbii Române (DEX), denumirea medicală pentru boala silicoză este cel mai lung cuvânt din limba română şi este destul de greu să fie pronunţat cursiv. „Adevărul” vă prezintă care sunt cele mai lungi cinci cuvinte în limba română şi alte curiozităţi legate de cuvinte româneşti.

Cel mai lung cuvânt din limba română ar avea, potrivit dictio.ro, 44 de litere şi nu se găseşte în DEX, dar reprezintă denumirea medicală pentru o boală foarte gravă. „Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza” este denumirea completă a unei boli pulmonare cronice, numită pe scurt „silicoză”, care apare în general la muncitorii din mine, din carierele de piatr sau din alte industrii extractive, în urma inhalării prelungite a pulberilor de bioxid de siliciu.

Conform aceleiaşi surse, acestui cuvânt îi urmează alţi patru termeni medicali sau din domeniul chimic şi sunt formaţi din 30 – 36 de litere.

TOP 5 cele mai lungi cuvinte din limba română:

1.  PNEUMONOULTRAMICROSCOPICSILICOVOLCANICONIOZA (44 de litere) - silicoză

2. DIFOSFOPIRIDINNUCLEOTIDPIROFOSFATAZA (36 de litere) – o enzimă

3. ENCEFALOMIELOPOLIRADICULONEVRITA (32 de litere) - o inflamare a nervilor ce provoacă dureri, ameţeli

4. GASTROPILORODUODENOJEJUNOSTOMIE (31 de litere) – denumirea unei operaţii

5. DICLORDIFENILTRICLORMETILMETAN (30 de litere) – o substanţă chimică

Dincolo de cuvintele cele mai lungi existente, în limba română sunt şi alte curiozităţi legate de forma cuvintelor româneşti, de această dată regăsite şi în Dicţionarul Explicativ al Limbii Române. De exemplu, cel mai lung cuvânt românesc format doar din două vocale este „uiuiu”, o interjecţie care înseamnă „chiot de bucurie (la dansurile populare)”.

În limba română există şi cuvinte din şapte litere care sunt formate dintr-o singură silabă, exemple relevante în acest sens fiind cuvintele „trunchi” sau „ştreang”.

Totodată, în limba română există şi un cuvânt care înglobează toate cele opt vocale dacă este articuluat hotărât la forma de plural. Acesta este „autoînsămânţările”.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite