Cât pierde Primăria Miroslava după ce Iaşiul a câştigat procesul în cazul celor 600 de hectare disputate de 15 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Terenul care a făcut subiectul disputei juridice dintre comuna Miroslava şi municipiul Iaşi
Terenul care a făcut subiectul disputei juridice dintre comuna Miroslava şi municipiul Iaşi

Iaşiul a câştigat un proces de milioane de euro, în defavoarea comunei limitrofe Miroslava, cea cu care avea dispute juridice de aproape 15 ani.

Magistraţii Curţii de Apel Iaşi au decis miercuri, 22 ianuarie, prin sentinţă definitivă şi irevocabilă, ca un teren de 593 de hectare să aparţină fără drept de contestaţie structurii administrativ-teritoriale a municipiului Iaşi. Este vorba despre o suprafaţă aflată la graniţa dintre oraşul Iaşi şi Miroslava (n.r. – una dintre cele mai bogate comune din România), disputată de mai mulţi ani în instanţă de către cele două primării.

Decizia judecătorească are mize financiare uriaşe, întrucât numai valoarea terenurilor asupra cărora se mai dezbate dreptul de proprietate este estimată la 40 de milioane de euro. În plus, pe raza celor aproape 600 de hectare au sedii şi puncte de lucru 30 de proprietari persoane juridice/ societăţi comerciale, dintre care două sunt obiective de importanţă strategică aflate sub autoritatea Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (SC Antibiotice SA şi SC Transelectrica SA) şi aproximativ 70 proprietari persoane fizice. 

Până acum, aceste entităţi au plătit impozite către Primăria Iaşi şi vor continua să achite dările către municipalitatea capitalei Moldovei, în ciuda revendicării vecinilor din Miroslova. Potrivit primarului Iaşiului, Mihai Chirica, Antibiotice S.A. şi câteva societăţi comerciale din acea zonă au achitat în 2019 către Primăria Iaşi impozite în valoare de aproximativ 1,5 milioane de euro. „Sunt venituri considerabile. În perspectivă, din calculele făcute de mine, zona respectivă va produce venituri care vor depăşi 20 de milioane de euro anual“, susţine Chirica. 

Dispută juridică începută în 2006

Scandalul pe subiectul proprietăţii celor aproape 600 de hectare a început în 2006, atunci când prefectul judeţului Iaşi de la acea vreme a chemat în instanţă primăriile din Iaşi şi Miroslava pentru stabilirea liniei de hotar. Într-o primă instanţă, Miroslava a avut câştig de cauză, după ce Tribunalul Iaşi a decis că suprafaţa îi aparţine. Însă Primăria Iaşi a întors sentinţa la recurs. Autoritatea locală ieşeană a arătat că situaţia nu a fost una corectă, asta pentru că prin sentinţa pronunţată, judecătorul de fond a dat eficienţă unui act ilegal, spun reprezentanţii municipalităţii ieşene.  

Primăria Iaşi a arătat de altfel că în anul 2010 comisia de mediere a fost convocată în mai multe rânduri. Procesul verbal întocmit în septembrie 2010 nu a fost acceptat de către niciuna dintre părţi însă. De asemenea, municipalitatea ieşeană a arătat şi că în cuprinsul procesului-verbal nr.119/M/03.12.2010 se consemnează negru pe alb că această limită a fost propusă de către comisia de mediere şi nu de către Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iaşi, aşa cum reţine judecătorul de fond. După ce au probat toate aceste lucruri, cei de la Primăria Iaşi au avut câştig de cauză şi au intrat definitiv în posesia celor aproape 600 de hectare de teren.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite