Cât costă litrul de benzină în Basarabia. Cozi infernale în vămile cu Republica Moldova pentru un „plin“ în ţara vecină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cozile în Vama Sculeni se întind pe kilometri FOTO Facebook
Cozile în Vama Sculeni se întind pe kilometri FOTO Facebook

Potrivit rapoartelor Poliţiei de Frontieră, mii de autovehicule au ajuns să tranziteze zilnic punctele de trecere ale graniţei dintre România şi Republica Moldova. Majoritatea şoferilor trec în ţara vecină pentru un plin de benzină.

Posesori de autovehicule români, în special din judeţele Iaşi şi Vaslui, se aliniază în ultima perioadă la cozi kilometrice formate la punctele de trecere ale frontierei cu Republica Moldova de la Sculeni sau Albiţa.

"Declicul" poftei românilor de a trece graniţa cu Basarabia a fost hotărârea Guvernul Republicii Moldova din data de 16 iunie 2015, potrivit căreia cetăţenii Uniunii Europene nu mai sunt obligaţi să prezinte în punctele vamale de la graniţa cu Basarabia paşapoarte sau cărţi de identitate biometrice, ci pot trece graniţa doar în baza cărţilor de identitate simple.

Începând din 19 iunie, când hotărârea a intrat în vigoare, zeci de mii de maşini româneşti au trecut în Republica Moldova, iar posesorii lor s-au oprit cu predilecţie în benzinăriile din apropierea punctului de trecere al frontierei pentru a-şi face un plin de carburant, cantitatea maximă care poate fi trecută peste graniţă, potrivit legislaţiei.

Potrivit Poliţiei de Frontieră Iaşi, în prima lună de la eliminarea paşaportului s-a înregistrat o creştere de 40.000 de persoane care au trecut prin vămile cu Republica Moldova, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Un litru de benzină 95 costă în Republica Moldova 3,87 de lei, faţă de 5,8 lei in România. Diferenţa e mare şi la motorină: un litru în Basarabia este taxat cu 3,41 de lei, comparativ cu 5,26 lei în benzinăriile româneşti. "Turiştii de benzină" spun că economisesc în jur de 150 de lei la un plin de carburant.

Mulţi dintre ei aleg să-şi umple şi portbagajele cu alimente, în condiţiile în care preţul acestora este la jumătate faţă de România în Republica Moldova. Problema este că interesul uriaş al românilor crează cozi uriaşe, în special în perioada week-end-ului. Aglomeraţia este cu atât mai mare în ultimele zile, cu cât la punctele de trecere ale frontierei ajung şi cetăţenii basarabeni care se întorc acasă din Europa pentru concedii.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite