Cât îi costă pe ieşeni Crăciunul. Preţuri piperate în pieţe pentru masa de sărbători

Cât îi costă pe ieşeni Crăciunul. Preţuri piperate în pieţe pentru masa de sărbători

Pieţele sunt aglomerate înainte de sărbători

MERCURIAL Mai sunt două săptămâni până la Crăciun, dar pieţele şi supermarket-urile s-au transformat în adevărate furnicare. Gopodinele încep deja să-şi facă listele de cumpărături şi se aprovizionează cu produse tradiţionale. Nici brazii nu sunt lăsaţi deoparte. Pomii au apărut deja în pieţele din Iaşi, dar preţurile sunt piperate: până la 500 de lei.

Ştiri pe aceeaşi temă

În pieţele din Iaşi este forfotă zilele acestea. Gospodinele cu liste kilometrice merg de la o tarabă la alta pentru a vedea cum arată legumele dar şi cât de mult pot negocia cu vânzătorii. Astfel un kilogram de cartofi costă 2,5 lei, unul de roşii 5 lei, castraveţii ajung până la 6 lei, morcovii 2,5 lei, ardeii costă 6 lei, ceapa este 3 lei, varza 3 lei, ţelina este 4 lei, rădăcina de pătrunjel este 6 lei, iar legătura de verdeaţă a crescut la 1,5 lei.
 
În medie, preţurile sunt mai mari cu 15%-20% decât în mod obişnuit.
 
Gospodinele se plâng că preţurile au fost umflate de comercianţi. ‘’Se întâmplă ca de fiecare dată înainte de sărbători. Săptămâna trecută cumpăram legătura de mărăr cu 50 de bani, iar acum costă de trei ori mai mult. Nu mi se pare corect’’, spune o cumpărătoare. 
 
Aglomeraţie este şi în galantarele cu carne. Vedeta, aşa cum se întâmplă de fiecare dată la sărbătorile de iarnă, este porcul. Un kilogram de muşchi de porc costă 22 de lei, şi numai dacă iei ai mult de 10 kilograme vânzătorul se îndură să mai lase 2-3 lei la kilogram. 
 
‘’Am păstrat preţul  ca anul trecut, dar lumea nu mai are bani. Puterea de cumpărare este tot mai mică. Mulţi vin, se uită, ne întreabă cât costă şi merg mai departe’’, spune un vânzător. 
 
Carnea şi verdeaţa sunt ceva mai ieftine la supermarket. Aici, kilogramul de muschi de porc este 20 de lei, iar legătura de verdeaţă numai un leu. Un kilogram de cartofi costă 2 leii, ardeii încep de la 6 lei până la 11 lei kilogramul, roşiile costă 5 lei, iar ccastraveţii 4 lei.
 
Cei care trec prin pieţele au ocazia să cumpere şi brazi. Primii comercianţi deja s-au instalat, dar deocamdată cel mai ieftin pom este 100 de lei. Cel mai scump ajunge la 500 de lei, mult peste bugetul ieşenilor. Cei mai mulţi ţin la preţ, iar trecătorii spun că vor lăsa pe ultima sută de metri cumpărarea unui brad în speranţa că atunci vor putea negocia. O altă variantă este achiziţionarea brazilor din supermarket. Aici, majoritatea costă 100 de lei. 
 
Vă mai recomandăm: 
 
 
Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările