Casa viitorului, construită la Politehnică în Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studenţii şi cadrele didactice de la Universitatea Tehnică au dezvoltat un prototip de locuinţă mai ieftină decât cele clasice

Studenţii Facultăţii de Construcţii şi Instalaţii de la Universitatea Tehnică Iaşi au conceput un proiect care ar putea revoluţiona piaţa locuinţelor. „Procedeul pe care-l propunem abordează problema execuţiei unei construcţii cu mai multe nivele. Am gândit realizarea structurii de rezistenţă, modulată din grinzi şi stâlpi cu zăbrele de beton armat, în cofraje termoizolante. Conceptul este original“, explică profesorul Alexandru Stănilă, coordonatorul Cercului Interdisciplinar de Creaţie Tehnică de la facultate.

Casa anti-cutremur, inventată de ieşeni

Costuri reduse cu 20%
Concret, cofrajele modulare pentru stâlpi şi grinzi sunt realizate în fabrică, folosind polistiren expandat, modelat uşor şi tăiat corespunzător, armat cu plase metalice şi fibră de sticlă. Acestea sunt îmbinate cu un mortar special cu întărire rapidă ce asigură inclusiv rezistenţa mecanică la transport, manipulare, montaj şi la turnarea betonului. În interiorul cofrajelor se montează tot din fabrică armătura transversală şi diagonală pe stâlpi şi carcasa care rezistă la greutăţi în cazul grinzilor.
În şantier mai trebuie montate doar armăturile, cele care cuplează elementele structurale.

Ieşeanul care ieftineşte căldura

„Aplicarea acestui procedeu, înlocuind realizarea unei construcţii clasice pe cadre de beton armat cu anvelopă termică iniţială de minim zece centimetri, precum cea care se foloseşte în prezent la izolaţii, duce la scurtarea termenelor de execuţie, reducerea substanţială a manoperei globale, a consumului de beton şi fier, reducerea greutăţii construcţiei şi implicit a cheltuielilor pentru realizarea fundaţiei, rezultând în final o reducere globală a preţului de producţie cu cel puţin 20%“, susţine profesorul Alexandru Stănilă.

În plus, şi facturile la încălzire pe timp de iarnă ar putea fi reduse în cazul utilizării acestui sistem de „pereţi-minune“ chiar până la jumătate faţă de sistemul clasic aplicat în prezent. „Casa viitorului“ a fost ridicată pe platforma de testări seismice de la UTI, iar soliditatea construcţiei a fost certificată după experiment. Coordonatorul proiectului spune că ideea n-a fost încă prezentată unor potenţiali investitori, dar că are o listă de constructori care ar putea fi interesaţi şi că urmează să-i contacteze pe aceştia în perioada următoare.

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru cele mai noi informaţii din lumea universitară!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite