FOTO Casa-hobbit este construită la Iaşi după un proiect unic în lume. Locuinţa inspirată din "Stăpânul inelelor" se poate autosusţine energetic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Schiţa casei-hobbit construită la Iaşi FOTO arhiva personală
Schiţa casei-hobbit construită la Iaşi FOTO arhiva personală

George Ţăranu (31 de ani), asistent universitar la Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iaşi, a proiectat şi îşi construieşte singur o locuinţă pe jumătate îngropată în pământ, inspirată din filmul „Stăpânul inelelor“.

Pe coasta unui deal din comuna Bârnova, localitate situată la 10 kilometri de municipiul Iaşi, se află în construcţie o locuinţă realizată după un proiect unic.

Este vorba despre o casă semi-îngropată şi acoperită cu pământ aproape în totalitate, după modelul locuinţelor hobbiţilor, personajele din celebra serie cinematografică „Stăpânul inelelor“.

Conceptul arhitectonic nu este nou, dar proiectul de la Iaşi este unicat prin faptul că a fost realizat, după câţiva ani de studiu şi cercetări în teren, pe principiul „protecţie termică maximă, prin izolarea temeinică a anvelopei construcţiei“.

„Opera“ aparţine unei echipe de specialişti de la Facultatea de Arhitectură şi de la cea de Construcţii şi Instalaţii din cadrul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ (UTI) Iaşi.

Iniţiatorul proiectului şi proprietarul construcţiei este George Ţăranu, un tânar de 31 de ani, asistent universitar la UTI.

Independenţă energetică
Ideea „l-a bântuit“ ani la rând, pe fondul informaţiilor acumulate în facultate, potrivit cărora resursele energetice convenţionale ale omenirii sunt aproape terminate, iar costurile cu întreţinerea unei case cresc considerabil de la an la an.


Schiţa sistemului termic al casei-hobbit

Casa hobbit

„Casa-hobbit“ este independentă energetic în proporţie de 90%. Practic, pe timpul verii, în pământul din jurul casei se stochează o cantitate uriaşă de căldură, care va fi folosită iarna la încălzire prin transfer termic natural.

„Casa nu este de dimensiuni reduse, ca pentru hobbiţi. Are 180 de metri pătraţi locuibili şi poate fi locuită de o familie de 4-5 persoane. Când va fi gata, mă voi muta acolo împreună cu soţia şi părinţii“, a detaliat George Ţăranu.

Pentru a creşte substanţial volumul energiei acumulate vara, proiectul prevede acoperirea cu pământ inclusiv a

acoperişului. Un sistem complex de tuburi ventilate natural elimină căldura în timpul verii şi o introduc în casă în timpul iernii. „Va mai exista un sistem de panouri solare, precum şi un şemineu pentru a suplimenta cantitatea de căldură“, a precizat George Ţăranu.

Tânărul a început să lucreze la casă din 2012 şi munceşte în continuare. A făcut un credit bancar şi a cheltuit în jur de 40.000 de euro pentru a o aduce „la roşu“. Estimează că, până la final, casa va costa cu 20-30% mai mult decât o locuinţă obişnuită, însă este convins că economia pe termen lung va face investiţia extrem de profitabilă.

Pe aceeaşi temă:

FOTO Vrei să ai unde să stai? Ia-ţi o casă-evantai! Un profesor din Iaşi a inventat o locuinţă foarte ieftină care se poate strânge într-un pachet

Casa anti-cutremur, inventată de ieşeni

Cel mai sigur bloc din România a fost construit la Iaşi. Vezi despre ce imobil este vorba (UPDATE, FOTO)

Casa Viitorului, realizată la Universitatea Tehnică din Iaşi

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite