Care este primul lucru pe care trebuie să îl faci în cazul în care eşti muşcat de câine

Care este primul lucru pe care trebuie să îl faci în cazul în care eşti muşcat de câine

FOTO Arhiva

Multe persoane ajung la spital, mai ales în perioada călduroasă, din cauza muşcăturilor de câine. Deşi se consideră că animalele sunt destul de curate, medicii recomandată totuşi câteva metode de intervenţie rapidă şi apoi prezenţa imediată la spital pentru investigaţii şi tratament.

Ştiri pe aceeaşi temă

Primul lucru pe care ar trebui să îl facem în cazul în care am fost muşcaţi de un câine este să spălăm rana cu multă apă şi săpun, pentru a îndepărta bacteriile. De asemenea, este indicat să tamponăm zona cu spirt sau apă oxigenată.

După ce am curăţat rana este recomandat să ne prezentăm la cea mai apropiată Unitate de Primire Urgenţe (UPU)  pentru a primi tratament de specialitate.

„Imediat după incident ar trebui ca cel afectat să efectueze toaleta plăgii, pentru a îndepărta cât mai repede bacteriile. Spălarea abundentă cu apă şi săpun ajută la distrugerea germenilor. Apoi este recomandat ca pacientul să vină cât mai repede la UPU pentru a fi tratat. Dacă a fost muşcat de un câine care nu a fost vaccinat, bolnavului i se va face un vaccin antirabic, unul antitetanic şi primeşte tratament cu antibiotic pentru a evita complicaţiile”, a explicat dr. Ovidiu Popa, medic specialist UPU Iaşi.

Vaccinul antirabic se face doar dacă nu se cunoaşte istoricul animalului sau dacă există certitudinea că acesta nu a fost vaccinat, pentru a preveni rabia. În ceea ce priveşte vaccinul antitetanos, acesta este folosit pentru tratarea fiecărui caz pentru a evita infectarea cu germenele numit clostridium tetani, care trăieşte peste tot în natură.

Medicii spun că, în cazul muşcăturii de câine, vaccinul antitetanic nu se mai face doar dacă bolnavul l-a făcut deja în ultimii cinci ani şi este imunizat. În funcţie de adâncimea rănii provocate de muşcătură, în unele situaţii se poate intervenin şi chirurgical, pentru a închide plaga.

Citiţi şi:

Un nou deces din cauza gripei. „Ne aşteptăm să mai apară cazuri”

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: