Care sunt cele mai frecvente boli de care suferă elevii în România. Copiii au de tras din cauza luminii proaste şi a băncilor neadaptate vârstei lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un consult medical de bilanţ efectuat în mijlocul elevilor a arătat că 5.200 de minori din peste 18.800 evaluaţi au avut nevoie de îngrijiri de specialitate pentru diverse afecţiuni.

Direcţia de Sănătate Publică Iaşi a realizat în 2017 un examen medical de bilanţ şi mai multe triaje epidemiologice pentru monitorizarea stării de sănătate a elevilor din judeţ. Consultul s-a efectuat prin cabinetele de medicină şcolară şi cu colaborarea medicilor de familie.

Potrivit unui raport al departamentului „Igiena Colectivităţilor de Copii/Tineret“ de la DSP Iaşi, peste 5.200 de copii şi tineri din peste 18.800 consultaţi au fost identificaţi cu probleme de sănătate şi au fost trimişi la specialist. 

În „topul” afecţiunilor identificate de medici se regăsesc tulburările de vedere, bolile de metabolism şi deformările câştigate ale coloanei vertebrale. „În cadrul acestei acţiuni au fost examinaţi somatometric un număr de 18.848 subiecţi, din care: armonici - 15.119, dizarmonici cu plus de greutate - 2.582,  dizarmonici cu minus de greutate - 1.147. S-au depistat 5.229 copii şi tineri cu afecţiuni ce au necesitat dispensarizare. Ca şi în anul precedent, pe locul I în cadrul afecţiunilor cronice au fost tulburările de vedere (1.303 vicii de refracţie), pe locul II alte boli de metabolism (872), pe locul III deformări câştigate ale coloanei vertebrale (806 cazuri), pe locul IV obezitate din cauze neendocrine (480 cazuri)“, se arată în constatarea DSP.

„Mă întâlnesc cu situaţii în care un ochi al copilului este perfect, iar celălalt are un viciu de refracţie necorectat”

Printre factorii de risc implicaţi în afecţiunile descoperite în rândul tinerilor, DSP subliniază iluminatul necorespunzător, băncile improprii şi neadaptate vârstei şi poziţia defectuoasă în bancă. Potrivit profesorului Dorin Chiseliţă, medic primar oftalmolog, şeful Clinicii de Oftalmologie de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iaşi, un viciu de refracţie (n.r. afecţiune oculară care se manifestă prin scăderea acuităţii vizuale) neidentificat la timp poate însemna afectarea vederii definitiv.

În consecinţă, medicul este de părere că toţi copiii ar trebui să fie evaluaţi oftalmologic printr-un screening naţional la vârsta de 4-5 ani. „Nu rezolvăm nimic dacă acest control se face din iniţiativa părinţilor. Acest lucru trebuie instituţionalizat printr-o lege, printr-o hotărâre, pentru că problema nu este, până la urmă, că un copiluţ are un viciu de refracţie. Problema este că, depistat precoce, pentru acel copil sunt şanse de recuperare a vederii, nu neapărat scăpând de ochelari. Mă întâlnesc cu situaţii în care un ochi al copilului este perfect, iar celălalt are un viciu de refracţie necorectat pentru că el nu şi-a dat seama de problemă, şi ajunge la vârsta de 10-11 ani când această scădere a vederii rămâne definitivă“, a specificat profesorul.

„Dizarmonicii cu minus de greutate sunt imaginea sărăciei din ţară”

Bolile de metabolism - cea de-a doua categorie importantă de boli cronice depistată în rândul elevilor - apar atunci când procesul normal al metabolismului (n.r. - descompunerea alimentelor în compuşi simpli) este perturbat din cauza unei afecţiuni moştenite sau dobândite. Astfel, medicii au găsit printre elevii evaluaţi dizarmonici cu plus de greutate, elevi obezi, şi dizarmonici cu minus de greutate, elevi subnutriţi. Conform profesorului Marin Burlea, preşedintele Societăţii Române de Pediatrie, copiii obezi şi copiii subnutriţi au nevoie de ajutor specializat.

„Dizarmonicii cu plus de greutate, adică acei copii supraponderali sau obezi, ajung să scape greutatea de sub control din cauza unei alimentaţii eronate. Mâncarea de tip fast-food, mâncarea consumată fără respectarea meselor principale şi mesele pe fugă contribuie la apariţia unor situaţii foarte nefericite. Pe de altă parte, dizarmonicii cu minus de greutate sunt imaginea foamei şi sărăciei din ţară. Există aici şi categoria copiilor cu intoleranţă la gluten, dar cele mai multe cazuri de copii subponderali sunt din comunităţi sărace. Acolo unde se mănâncă toată ziua numai pufuleţi cu ceai sau numai o cană de lapte“, a specificat medicul.

DSP Iaşi a mai precizat în raportul menţionat că pentru evitarea deformărilor câştigate ale coloanei vertebrale - afecţiuni ale coloanei care apar în copilărie, nu în timpul vieţii intrauterine - şcolarii trebuie să fie educaţi să aibă o postură corectă în bancă. 

Citeşte şi:

Experienţa traumatizantă a unui medic diagnosticat cu cancer: „Propria mea mamă nu a vorbit cu mine trei luni, era mută. Cancerul explodează în România“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite