Când a avut loc prima transmisiune TV din România şi care au fost primele imagini color pe care le-au văzut românii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine din 1957, atunci când românii vizionau primul program de Revelion FOTO TVR/YouTube
Imagine din 1957, atunci când românii vizionau primul program de Revelion FOTO TVR/YouTube

La finele anului 1956, un număr restrâns de români vizionau prima transmisiune TV din ţara noastră, un film pe peliculă, „actul de naştere” al TVR, după cum susţin reprezentanţii televiziunii publice.

Televiziunea a intrat în România la câteva decenii după ce ţările vestice aveau deja programe televizate zilnice.

La nivel mondial, primul program de televiziune a avut loc în 1924, în SUA, ţară urmată în acest domeniu, la doar câţiva ani, de către Marea Britanie. 
 

Pe 31 decembrie 1956, într-un studio improvizat din Bucureşti, de pe strada Floreasca, a avut loc prima transmisiune TV din ţara noastră, după cum arată reprezantanţii televiziunii publice, pe site-ul tvr50.ro, înfiinţat cu ocazia împlinirii a jumătate de secol de existenţă. Un an mai târziu, TVR transmitea şi primul program de Revelion din ţara noastră. 

„Prima emisiune pe peliculă a fost urmată de alte transmisii de filme artistice (2-3 pe săptămână) şi, ulterior, de emisii din exterior, realizate cu carul de reportaj. Toate programele - piese de teatru, varietăţi, spectacole-maraton de revelion – se difuzau în direct, neexistând mijloace de înregistrare şi de montaj. Baza tehnica era modestă, dispozitivele şi aparatele erau construite cu forţe proprii. Din 1958, a fost posibilă redarea filmelor de 16 mm, iar din 1 septembrie 1958 s-a trecut la producţia proprie de filme: primul subiect de actualitate filmat de operatorii studioului din Floreasca fiind festivitatea de deschidere a anului scolar”, au mai precizat reprezentanţii TVR. 
 

Aceştia au mai arătat că abia în 1968 TVR a început să transmită zilnic. Mutarea în sediul de pe Calea Dorobanţilor, unde activează şi în prezent a fost făcută în 1970 acesta fiind contruit după modelul BBC. Începând cu 1981 la TVR se fac probe de trecere pe format color, lucru ce avea să se petreacă pe 23 august 1983. După 1990 apar şi studiourile regionale, pentru ca în 1995 să se treacă la televiziune digitală, după cum mai arată sursa citată. 

În 1991 a apărut şi primul canal privat de televiziune, numit Societatea pentru o Televiziune Independentă (SOTI), care transmitea pe frecvenţa TVR 2 după ce emisia acestui post se termina. 1993 a fost anul apariţiei Antenei 1, un an mai târziu al postului Tele 7ABC, pentru ca pe 1 decembrie 1995 să înceapă să emită Pro TV.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite