Cămătarul bogătaşilor din cazinourile Bucureştiului. Cum erau agăţaţi chinezii pierzători de interlopul Sandu Hingheru

Cămătarul bogătaşilor din cazinourile Bucureştiului. Cum erau agăţaţi chinezii pierzători de interlopul Sandu Hingheru

Sandu Hingheru, interlop celebru în Sectorul 3, e dat în urmărire generală FOTO IGPR

Un interlop din Sectorul 3 al Capitalei a fost condamnat pentru cămătărie după ce a oferit bani cu împrumut unor cetăţeni chinezi, pentru ca aceştia să joace în cazinourile din Bucureşti. Interlopul, pe nume Sandu Peltz sau "Hingheru", a fugit din ţară înainte de a fi arestat.

Ştiri pe aceeaşi temă

Unul dintre cei mai renumiţi membri ai lumii interlope din Bucureşti este dat în urmărire generală după ce a fost condamnat pentru o infracţiune rar întâlnită pe rolul instanţelor: cămătărie. Sandu Peltz, zis Sandu Hingheru (44 de ani) figurează pe lista urmăriţilor general, el având de executat o pedeapsă de trei ani de închisoare.

Peltz, cunoscut ca un interlop cu influenţă în Sectorul 3, a fost condamnat după ce ar fi oferit bani cu camătă mai mult cetăţeni chinezi ahtiaţi după jocurile de noroc. Străinii erau racolaţi din cazinourile bucureştene, Hingheru având inclusiv un complice, angajat al unui cazinou.

Plasa lui Hingheru

Condamnarea lui Hingheru a fost bătută în cuie de către Curtea de Apel Bucureşti. În motivarea deciziei, judecătorii spun că intelopul a început activitatea de cămătărie din vara anului 2014, în paralel aducând haine din Turcia şi revânzându-le. În primă fază, Hingheru a început să dea bani cu camătă într-o sală de jocuri de noroc de la un mall din Bucureşti, ulterior începând să frecventeze cazinoul Athena, din incinta Hotelului Athenee Palace Hilton. Acolo, interlopul l-a cunoscut pe Bernard Serfati, angajat al cazinoului în anul 2015, împreună cu care ar fi racolat cetăţeni chinezi. 

Judecătorii au confirmat mai multe fapte de cămătărie imputate lui Hingheru. Chinezul Feng Gao, de pildă, ar fi primit, în iulie 2015, suma de 40.000 de lei cu o dobândă de 5% pe săptămână. O lună mai târziu, acelaşi Gao a împrumutat 25.000 de euro în incinta Hotelului Hilton de la Hingheru, dobânda fiind de 10% pe 10 zile. La acel moment, autorităţile din Bucureşti îl aveau deja în supraveghere pe Hingheru. Audiat, Feng Gao a spus că banii îi împrumutase pentru un prieten de-al său, care pierduseră la jocurile de noroc şi voia să continue să joace.

În actul de acuzare, judecătorii au mai precizat că Hingheru a mai dat cu cămată 20.000 de lei lui Zeng Zhiping, 22.000 de euro unui alt bărbat al cărui nume nu a fost făcut public, 30.000 de euro lui Ni Jinming şi 4.800 de euro lui  Shi Xuming.

Mărturiile jucătorilor

Toţi chinezii care au primit bani cu camătă de la Sandu Hingheru au fost audiaţi de procurori şi au recunoscut că erau jucători înrăiţi. Ei cereau bani cu camătă deoarece, în general, pierdeau sume foarte mari la ruletă şi doreau să îşi recupereze banii.

Un martor cu identitate protejată citat în motivarea instanţei oferă detalii suplimentare despre modul în care acţiona Hingheru. „Cunosc că acesta a împrumutat sume de bani lui Gao Feng, cetăţean chinez, i-a împrumutat suma de 25.000 euro cu o dobândă de 10% pe săptămână, în luna august 2015, în incinta cazinoului Hilton. Ştiu că acesta i-a plătit două rate de dobândă, respectiv 5.000 euro şi încă 10.000 euro. Întrucât Gao Feng nu i-a restituit suma de bani împrumutat Sandu Hingheru l-a ameninţat, în jurul datei de 20-25.08.2015 cu acte de violenţă, în sensul că va merge la el acasă şi îl va tranşa, de asemenea spunându-i va dispărea din România, dacă nu îi va plăti suma de bani. Aceste ameninţări au avut loc atât în incinta cazinoului Hilton cât şi în faţa acestuia. De asemenea, Sandu Hingheru i-a propus lui Gao Feng să îşi vândă maşina, un BMW X5 şi să îi dea banii din vânzare, dar acesta din urmă nu a fost de acord”, a declarat martorul.

Sandu Hingheru a dispărut din România înainte de a fi arestat preventiv în acest dosar, mandatul fiind emis în lipsa sa. În primă fază, interlopul a primit o condamnare de 10 luni de închisoare, de la Judecătoria Sectorului 1. Pedeapsa a fost însă majorată la trei ani de închisoare de către judecătorii din apel, în aprilie 2017. 

citeste totul despre: