Calvarul unui om de afaceri din Iaşi. Arestat preventiv şi anchetat timp de 10 ani pentru „încălcarea siguranţei naţionale“, el a fost găsit nevinovat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Abutoaie a stat degeaba la închisoare, în 2010, timp de trei luni FOTO YouTube
Marian Abutoaie a stat degeaba la închisoare, în 2010, timp de trei luni FOTO YouTube

Un bărbat de 45 de ani din Iaşi care a fost anchetat timp de 10 ani pentru infracţiuni la legea siguranţei naţionale a fost găsit nevinovat, în cele din urmă, de procurorii DIICOT, care au considerat că faptele sale nu sunt prevăzute de legea penală.

Ieşeanul Marian Abutoaiei a fost protagonistul unui scandal de amploare naţională care a izbucnit în 2010. Bărbatul a fost administrator al unei micuţe firme de telecomunicaţii din Iaşi şi a fost arestat în iunie 2010 într-un dosar instrumentat de DIICOT, cu ajutorul SRI. Atunci, el era acuzat de „iniţierea, organizarea sau constituirea pe teritoriul României a unor structuri informative care pot aduce atingere siguranţei naţionale“. 

Afaceristul a fost acuzat că a vândut către zeci de persoane din ţară, printre care medici, judecători sau oameni de afaceri, softuri care interceptau comunicaţiile de pe telefoanele mobile. În primă fază, pe lângă Marian Abutoaiei, învinuite în dosar au fost şi mai multe persoane care au cumpărat softurile de la el, pentru care s-a dispus însă clasarea în noiembrie 2016, pe motiv că nimeni nu a depus plângere împotriva lor. 

Singurul prins în mega-dosarul de siguranţă naţională al DIICOT Iaşi, unul dintre puţinele de acest gen din istoria instituţiei, a rămas Marian Abutoaiei. Acum două săptămâni, dosarul în care Abutoaie a fost cercetat a fost clasat după ce procurorii au ajuns la concluzia că faptele sale nu sunt prevăzute de legea penală. 

În ordonanţa de clasare se menţionează că softurile vândute în perioada 2009-2010 de firma lui Abutoaiei, SC Power On SRL, fuseseră cumpărate de persoane care voiau să îşi spioneze partenerii de viaţă sau angajaţii. Despre cumpărători, Chiosac menţionează: „S-a constatat că scopul urmărit şi împrejurările comiterii faptelor - suspiciuni legate de fidelitatea partenerilor - nu denotă periculozitate a faptelor, nici a făptuitorilor“.

Ce spune avocatul bărbatului 

Procurorii au mai concluzionat că în ceea ce îl priveşte pe protagonistul dosarului, Abutoaiei, încadrarea juridică a fost făcută greşit.

„Actele materiale reţinute în sarcina inculpatului şi clienţilor săi, că ar întruni conţinutul constitutiv al faptelor incriminate de cele două legi speciale, nu au constat într-o acţiune de deţinere sau folosire ilegală de mijloace specifice de interceptare a comunicaţiilor, care să fi adus atingere siguranţei naţionale, confidenţialităţii şi integrităţii datelor şi sistemelor informatice. Activitatea acestora a pus în pericol relaţii sociale ce ţin de libertatea persoanei private de comunicare, prin interceptarea convorbirilor acestora fără drept, însă nu a fost de natură să aducă atingere siguranţei naţionale (…) De asemenea, inculpatul nu a urmărit şi nici nu rezultă din probe că ar fi acceptat posibilitatea creării unei stări de pericol pentru siguranţa naţională“, se mai arată în ordonanţa de clasare. 

În acelaşi document se menţionează că Abutoaiei nu poate fi tras la răspundere pentru interceptarea ilegală a unor convorbiri pentru că nu el a folosit acele programe, ci clienţii săi, care nu au fost reclamaţi însă de nimeni. Mai mult, pe site-ul firmei sale, Abutoaiei atenţiona clienţii să nu folosească softul în scopuri ilegale.

La momentul izbucnirii scandalului, din zona serviciilor secrete a venit informaţia că intervenţia statului împotriva lui Abutoaiei ar fi avut în spate, de fapt, intenţia acestuia de a vinde programe de criptare a telefoanelor, astfel încât acestea să nu poată fi interceptate.

Tot la momentul 2010 au apărut informaţii că înseşi DIICOT şi Poliţia Română ar fi cumpărat softuri şi dispozitive de înregistrare chiar de la firma lui Abutoaiei. 89 de zile a petrecut acesta în arest în 2010, el având posibilitatea acum să dea în judecată statul român pentru a obţine daune pentru acea perioadă.

Ionel Nechita este avocatul care l-a reprezentat pe Marian Abutoaiei în tot acest calvar judiciar: „În astfel de situaţii, totul este să-ţi menţii echilibrul, să fii consecvent în a demonstra că princiile tale de viaţă sunt sănătoase, obişnuindu-te cu ideea că ai nimerit să te dezvolţi într-un mediu contaminat, în care trebuie să supravieţuieşti. După mulţi ani în care ai fost hulit de cei din jur, cariera, afacerile ţi-au fost distruse, familia te-a îndepărtat, ţi se aduce la cunoştinţă că dosarul a fost clasat întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală şi că nu există probe privind comiterea infracţiunilor. Îţi vine să urli de furie însă nu poţi să te răzbuni deoarece legea nu este de partea ta, nimeni nu va răspunde pentru calvarul prin care ai trecut, nu ţi se va înapoia timpul irosit şi nu vei găsi nicăieri vreun ajutor. Acestea sunt vremurile pe care le trăim“, ne-a declarat Nechita.

CITIŢI ŞI:

 Calvarul unei românce bolnave de COVID-19. Stă în spital de 45 de zile şi n-a fost declarată vindecată. Fiica: „Sunt demolată fizic şi psihic că n-o pot ajuta“

Cronica unui faliment strigător la cer: „Jocurile de culise ale politicienilor, Fiscului şi judecătorilor mi-au distrus viaţa”

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite