Calvarul persoanelor cu handicap: clădiri refăcute fără rampe de acces FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spitalul „Parhon", Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu", corpul Filarmonicii în care funcţionează Universitatea de Arte „George Enescu" şi Universitatea „Cuza" au fost recent renovate, însă proiectul nu a vizat şi amenajarea unei rampe de acces pentru persoanele cu handicap locomotor.

Invalizii sunt ţinuţi la uşa clădirilor recent scăpate de schele. Persoanele aflate în scaun cu rotile nu au nicio posibilitate să intre în Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu" (BCU) din Fundaţie. Cea mai simplă modalitate de a pătrunde în instituţie este de a intra prin faţa Centrului British Council, însă chiar şi aşa invalizii trebuie să coboare patru scări cu scaunul cu rotile.

Conducerea bibliotecii recunoaşte că lipsa unei rampe pentru persoanele cu dizabilităţi este o problemă, însă ridică din umeri când trebuie să dea explicaţii cu privire la absenţa ei.

„În proiect era prevăzută o rampă de acces pentru cei aflaţi în scaun cu rotile, însă nu ştiu ce s-a întâmplat. Este într-adevăr o problemă, însă îmi amintesc că au fost nişte probleme legate de faţadă, trebuia să se respecte ansamblul faţadei şi de aia cred că nu s-a mai amenajat o rampă", spune profesorul Alexandru Călinescu, directorul BCU Iaşi.

Rampă pentru invalizi în bătaie de joc chiar la Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Handicap FOTOGALERII

Aceeaşi situaţie este întâlnită şi la Casa Balş, unul din corpurile Filarmonicii, în care funcţionează Universitatea de Arte „George Enescu". Deşi s-au investit 6 milioane de lei pentru modernizarea clădirii, nu s-a amenajat şi o rampă de acces pentru invalizi.

image

Conducerea instituţiei de învăţământ superior crede că s-a exclus amenajarea unei rampe pentru a respecta în totalitate aspectul monumentului.

Iasi: Invalizii, umiliţi în staţiile de autobuz (GALERIE FOTO şi VIDEO)

Masterat şi slujbă de programator IT în cărucior cu rotile FOTOGALERIE

„Mâ gândesc că s-a pus problema respectării monumentului aşa cum a fost el anterior. Referitor la adaptările contemporane nu ştiu ce să zic", spune Atena Elena Simionescu, rectorul Universităţii de Arte din Iaşi.

Printre clădirile recent renovate, dar la care nu s-au amenajat rampe de acces se numără Universitatea „Cuza", dar şi Spitalul „Dr. C. I. Parhon". La unitatea sanitară, noua clădire amenajată nu are deloc prevăzută cale de acces pentru invalizi. Singura posibilitate de a intra în spital este pe lângă parcarea ambulanţelor, acolo unde s-a improvizat o rampă punându-se nişte scânduri peste scări.

Ciprian Vizitiu, un tânăr ţintuit în scaun cu rotile, susţine că nepăsarea a atins cote maxime în instituţia sanitară.

Iaşi: Îngerii care aduc scaune rulante

Studentul care-şi scrie cu gura teza de licenţă

„La Spitalul «Parhon» nu se poate spune că este o rampă în adevăratul sens al cuvântului. Sunt nişte scânduri aruncate peste nişte scări. Pe acolo se duc şi tărgile cu bolnavi. Este culmea ca fix într-un spital să nu ai rampă cum trebuie", spune Ciprian Vizitiu.

Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, la articolul 62 prevede clar însă ca „Clădirile de utilitate publică, căile de acces, clădirile de locuit construite din fonduri publice, mijloacele de transport în comun şi staţiile acestora, taxiurile, vagoanele de transport feroviar pentru călători şi peroanele principalelor staţii, spaţiile de parcare, străzile şi drumurile publice, telefoanele publice, mediul informaţional şi comunicaţional vor fi adaptate conform prevederilor legale în domeniu, astfel încât să permită accesul neîngrădit al persoanelor cu handicap".

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din judeţ!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite