Cadoul de 1,5 milioane de euro pentru o bogătaş din Iaşi. Latifundiarul a primit un teren valoros fără niciun efort

Cadoul de 1,5 milioane de euro pentru o bogătaş din Iaşi.
Latifundiarul a primit un teren valoros fără niciun efort

Ioan Zapodeanu este unul dintre cei mai bogaţi oameni din Iaşi FOTO Forbes

Omul de afaceri Ioan Zapodeanu, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Iaşi, a fost trimis în judecată de DNA într-un dosar ce vizează modul în care acesta ar fi obţinut un teren a cărui valoare este estimată la 1,5 milioane de euro.

Ştiri pe aceeaşi temă

Alături de Ioan Zapodeanu, cunoscut în Iaşi ca unul dintre cei mai importanţi proprietari de terenuri, procurorii DNA le-au mai trimis în judecată pe Gineta Roman, fost director general al unei societăţi comerciale, precum şi pe registratorul de la Cadastru Mariana Popa. Cele două sunt acuzate de abuz în serviciu sau complicitate la abuz în serviciu.

Avocatul Lucian Drîmbă a fost, de asemenea, deferit justiţiei pentru fapte similare. Zapodeanu, pe lângă abuz în serviciu, mai este acuzat şi de spălare de bani în formă continuată.

Anchetatorii ieşeni menţionează că faptele din acest dosar datează de acum aproape un deceniu. Astfel, spune DNA, la  data de 29 ianuarie 2008, inculpata Roman Gineta, în calitate de director general al unei societăţi comerciale, împreună cu consilierul juridic Drîmbă Lucian şi la solicitarea inculpatului Zapodeanu Ioan (cesionar de drepturi succesorale), a dispus, printr-o decizie, restituirea în natură a unui teren de 6.708,64 mp, (din care clădiri şi construcţii având o suprafaţă construită de 1.459,77 mp situate în municipiul Iaşi).

Transfer suspect

„Decizia a fost dispusă de inculpată în condiţiile în care aceasta, în exercitarea atribuţiilor sale de serviciu, nu avea nici un fel de prerogative legate de suprafaţa de teren respectivă, întrucât societatea pe care o conducea avea doar drept de superficie, proprietar fiind statul român. În acelaşi context, inculpata a respins notificarea adevăratului proprietar al terenului ca fiind tardiv formulată”, au arătat anchetatorii. Aceştia au mai transmos că, îÎn modalitatea în care au dispus restituirea în natură, inculpaţii Roman Gineta şi Drîmbă Lucian au acceptat posibilitatea ca inculpatul Zapodeanu Ioan să încheie acte translative de proprietate cu privire la suprafaţa de teren în cauză, lucru care s-a şi întâmplat ulterior.

„Astfel, la data de 08 martie 2010, inculpata Popa Mariana, în calitate de registrator la O.C.P.I. Iaşi, a dispus, cu încălcarea prevederilor legale, intabularea dreptului de proprietate asupra terenului în favoarea inculpatului Zapodeanu Ioan. În urma acestor demersuri, a fost cauzat un prejudiciu în valoare 5.974.437 lei (echivalent a 1.596.589 euro) în dauna Statului Român concomitent cu vătămarea drepturilor legitime ale adevăratului proprietar al terenului şi obţinerea unui folos în acelaşi cuantum de către inculpatul Zapodeanu Ioan”, au mai precizat procurorii DNA.


Ulterior acestor fapte, în perioada mai-iunie 2010, Zapodeanu ar fi transferat dreptul de proprietate a unei cote parte de 5/100 din imobilul respectiv unei alte persoane, primind în schimb suma de 65.000 de lei.

În aceeaşi perioadă, în urma unui partaj voluntar, inculpatul a transferat în totalitate aceleiaşi persoane terenul şi construcţiile contra unei sulte de 20.000 euro.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: