Bursele elevilor vor fi plătite de la bugetul de stat pentru prima dată după 1990

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: portalinvatamant.ro
FOTO: portalinvatamant.ro

Anunţul a fost făcut de vicepreşedintele Comisiei pentru Educaţie din Camera Deputaţilor, deputatul ieşean Alexandru Muraru (PNL), care susţine că peste 500 de milioane de lei vor fi folosiţi pentru bursele elevilor.

Deputatul ieşean Alexandru Muraru (PNL), vicepreşedinte al Comisiei pentru Educaţie din Camera Deputaţilor şi frate al consilierului prezidenţial Andrei Muraru, afirmă că, pentru prima oară după 1990, bursele elevilor vor fi plătite de la bugetul de stat. În acest sens, susţine liberalul, 535,7 milioane lei sunt prinşi în proiectul de buget pentru finanţarea burselor elevilor.

”Legea educaţiei naţionale (art. 82, alin.) prevede dreptul elevilor de a primi burse de merit, ajutor social, performanţă sau studiu. Până acum, cuantumul era stabilit de către consiliile locale. Astfel, în România erau situaţii unde elevii primeau burse sociale sau de performanţă de 8, 10 sau 15 lei. În multe cazuri, consiliile locale nici măcar nu acordau bursele. Astfel, Guvernul PNL, în decembrie 2020, a stabilit, printr-o hotărâre de Guvern, că valoarea minimă a bursei, indiferent de care, este de 100 lei. Mai mult, prin legea bugetului de stat, pentru prima dată în România, s-au asigurat fondurile pentru ca toţi elevii să beneficieze de această bursă de minim 100 lei de la bugetul de stat!”, a spus deputatul Alexandru Muraru.

Unităţile administrativ-teritoriale au posibilitatea să majoreze cuantumul minimal stabilit de guvern din bugetele locale.

”Consiliile locale pot adopta hotărâri în sensul creşterii sumei de 100 lei, care este asigurată de către Bugetul de Stat, diferenţa urmând a fi suportată de la bugetul local. Eu îi încurajez pe toţi edilii să susţină performanţa în educaţie, dar şi cazurile sociale, pentru că investiţia în educaţie este multiplicatoare în economia locală”, a mai declarat Alexandru Muraru, deputat PNL.

Acesta a ţinut să infirme informaţiile care circulă în spaţiul public cu privire la micşorarea bugetului alocat Educaţiei.

”Până acum, Educaţia înregistrează, conform proiectului de buget pentru anul 2021, o valoare de 39,65 miliarde lei, în creştere cu 6% faţă de 2020 (creştere cu 2,24 miliarde lei). Aici este prinsă, în premieră, de la bugetul de stat, prin bugetele locale, finanţarea pentru bursele elevilor (535,7 milioane lei). Dacă vorbim doar de bugetul Ministerului Educaţiei, acesta înregistrează o creştere, în valoare absolută, de 241,8 milioane lei. Precizez ca această creştere este înregistrată în condiţiile în care bugetul anului 2021 nu mai cuprinde o serie de cheltuieli, precum voucherele de vacanţă, plata diferenţelor salariale conform Legii 85/2016 sau alocări din fondul de rezervă”, a ţinut să clarifice deputatul Alexandru Muraru.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Traiul de lux al unui escroc pe banii donaţi pentru bolnavi în faze critice

Motivul neaşteptat pentru care un grup civic strânge 400.000 de euro la Cluj. „E un hidoşag, o ruşine, o să-l dărâmăm”

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite