Bolnavii care încă mor pe capete în spitale după Colectiv. „Un pacient cu arsuri de gradul II are şanse minime“

Bolnavii care încă mor pe capete în spitale după Colectiv. „Un pacient cu arsuri de gradul II are şanse minime“

Bolnavii cu arsuri grave sunt internaţi în spitale judeţene care au paturi libere FOTO Arhivă

După un an de la tragedia din Clubul Colectiv, şansele de a trăi ale „marilor arşi” sunt extrem de reduse. La câteva luni de la închiderea parţială a Spitalului de Arşi, Bucureştiul poate primi în rezerve speciale mai puţin de 10 pacienţi cu arsuri grave.

Ştiri pe aceeaşi temă

Până în vara anului 2016, prin ordin de ministru, bolnavii din ţară cu arsuri peste 20% din suprafaţa corporală erau transferaţi aerian la Bucureşti.

Din septembrie însă, victimele arsurilor grave sunt menţinute sau transportate în spitale judeţene din centre universitare, chiar dacă infrastructura acestora lasă de dorit.

Profesorul Dragoş Pieptu, specialistul din Iaşi care a semnalat imediat după Colectiv că victimele trebuie transferate urgent în străinătate pentru a fi salvate, a arătat că şansele marilor arşi în ţară sunt reduse.

„Un pacient cu arsuri de gradul II şi peste care afectează 40% din suprafaţa corpului are şanse minime de supravieţuire în România, indiferent unde este internat, datorită infrastructurii total improprii. Un asemenea ars, în ţări precum SUA, Germania, Franţa, Marea Britanie, Israel, are şanse mari de supravieţuire“, a explicat profesorul Dragoş Pieptu, medic primar chirurgie plastică la IRO Iaşi.

Din cauza numărului redus de rezerve în care se internează bolnavii arşi în Capitală, în Clinica de Chirurgie Plastică de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iaşi au fost preluaţi, în ultimele săptămâni, doi pacienţi arşi, în stare gravă, din diferite zone ale ţării. Ambii bolnavi au decedat la Iaşi.

Şapte ore de temporizare

Primul pacient a ajuns la Spitalul „Sfântul Spiridon” pe 28 septembrie, după aproape şapte ore de la producerea exploziei în care a fost rănit. Bolnavul, un bărbat de 52 de ani din Bistriţa, prezenta arsuri de gradul II pe 50% suprafaţă corporală. După 48 de ore de la internarea în secţia ATI a clinicii ieşene, acesta a murit.

Potrivit dr. Mihaela Mastan, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Bistriţa-Năsăud, - unitate medicală în care pacientul a fost menţinut până la transferul către Iaşi -, bolnavul nu a putut fi dus imediat într-un centru medical universitar întrucât Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă încerca să găsească soluţii pentru alte două cazuri de „mari arşi“ care apăruseră în ţară.

Mai mult, medicul bistriţean a precizat că, în timp ce clinicile din spitalele judeţene din Cluj şi Târgu Mureş şi-au declinit competenţa către alt centru medical, pentru că victima prezenta arsuri peste 20% suprafaţă corporală, medicii ieşeni din Clinica de Chirurgie Plastică au acceptat transferul, cu toate că secţia ATI destinată bolnavilor arşi este un spaţiu improvizat, cu 5 paturi.

„Victima a ajuns în UPU în jurul orei 10. Pacientul prezenta arsuri de gradul II pe 50% din suprafaţa corporală şi după ce a fost preluat în UPU s-au iniţiat primele măsuri de ajutor, s-a făcut toaletarea arsurilor, s-au administrat antialgice şi ulterior bărbatul a fost internat conştient în ATI. Între timp, s-a luat legătura cu clinicile din Cluj şi Târgu Mureş în vederea transferului, însă colegii de acolo şi-au declinat răspunderea pentru că victima avea arsuri peste 20% suprafaţă corporală. Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă avea în acea zi încă doi pacienţi cu arsuri peste 20% suprafaţă corporală, care se aflau în aşteptare din lipsă de locuri. Bolnavul a stat în ATI până s-a decis transferul la Iaşi, acolo unde a fost acceptat“, a arătat medicul bistriţean.

Lipsă de locuri pentru arşi în Bucureşti

Coordonatoarea SMURD Iaşi, profesorul Diana Cimpoeşu, a precizat la rândul său că transferul a fost posibil după ce medicul de gardă din Clinica de Chirurgie Plastică de la „Sf. Spiridon“ a acceptat să preia bolnavul. „Transferul se face după un protocol pe care noi îl respectăm. După ce suntem anunţaţi de existenţa cazului, medicul de la coordonare ia legătura cu medicul de gardă de pe clinică şi doar după ce avem un răspuns pozitiv din partea acestuia se efectuează transportul bolnavului“, a arătat şefa UPU-SMURD.

Miercurea trecută în spitalul ieşean a fost transferată şi o tânără de 25 de ani de la Spitalul „Sf. Pantelimon“ din Bucureşti, motivul transportului aerian fiind argumentat prin lipsa de paturi libere destinate arşilor şi pentru că medicii ieşeni au avut la dispoziţie un loc în ATI. Pacienta cu arsuri de gradul II pe 25% suprafaţa corporală a fost internată în stare gravă în Clinica de Chirurgie Plastică. După aproape patru zile de la transfer tânăra a decedat la Iaşi.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, cele două victime internate la Iaşi nu au fost transferate într-o clinică din străinătate pentru că medicii ieşeni nu şi-au declinat competenţa în cazurile respective.

„În momentul transferului pacienţilor către Iaşi nu mai erau locuri în Bucureşti. Transferul în străinătate se decide atunci când echipa de îngrijire declară că îi sunt depăşite competenţele şi nu există o altă echipă care să preia îngrijirea pacientului“, a precizat Valentin Popescu, purtător de cuvânt al MS.

Clinica de Chirurgie Plastică de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi funcţionează în condiţii provizorii din 2014. Abia în septembrie, după doi ani de promisiuni, Ministerul Sănătăţii a acordat spitalului 15 milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor la noua clădire în care va fi mutată Clinica de Chirurgie Plastică, care prevede şi un compartiment pentru „Marele Ars“.
 

Citeşte şi:

Medicul salvator Viorica Nicolae, despre cei care au ars de vii în Clubul Colectiv: „Oamenii veneau fumegând, îi stingeam cu ser fiziologic“

citeste totul despre: