EXCLUSIV Artiştii întorc armele împotriva Bisericii. Bogdan Ota: „Jobul de popă este să sperie oamenii. Să ne lase pe noi, artiştii, să-i vindecăm“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Renumitul pianist a criticat în termeni foarte duri regula Bisericii Ortodoxe Române care interzice susţinerea unor spectacole artistice în incinta lăcaşurilor de cult.

După ce violonistul român Alexandru Tomescu, cel care concertează în toată ţara cu un Stradivarius, a fost nevoit să cânte doar în bisericile catolice, pianistul Bogdan Ota a avut o reacţie vehementă către Biserica Ortodoxă Română.

El a precizat, pentru “Adevărul”, că în bisericile din România “nu se propovăduieşte nimic bun”, dar şi că artiştii nu sunt ajutaţi niciodată de către Biserica Ortodoxă Română.

“Biserica Ortodoxă ar trebui să sprijine măcar atât arta în România pentru că în altă direcţie ei nu investesc bani. Ei nu investesc bani în ajutarea celor săraci. Ăsta e praf de aruncat în ochi. Mai hrăneşti câţiva săraci de pe stradă, ţi-ai făcut articol în ziar şi iată ce a făcut nu ştiu care mitropolit sau patriarh. Astea sunt poveşti pentru adormit babe cu lumânarea în mână care stau la Înviere. Ar trebui ca arta să fie sprijinită de Biserică. Lasă-l, într-o după-amiază pe Alexandru Tomescu, pe oricare altcineva, să cânte în acea biserică. Pentru că el vine să exprime un dar de la Dumnezeu. Dacă eu tot propovăduiesc Biblia şi cuvântul lui Dumnezeu şi poveştile lui Iisus, atunci ar trebui eu, ca Biserică, să ajut artistul. Artistul are un dar de la Dumnezeu. Cum susţin ei că au har preoţesc aşa noi avem talent. Şi asta nu o spunem noi despre noi înşine, o spun mase de oameni. Alexandru Tomescu este un nume iar cei care nu l-au lăsat în Biserică ar trebui să se ruşineze şi să nu se mai poată privi în oglindă. Nici îmbrăcaţi în popă, nici dezbrăcaţi”, ne-a spus Bogdan Ota.

Pianistul a mai blamat şi limbajul folosit în bisericile din România, care în opinia sa seamănă teamă în rândul enoriaşilor.

“În Biserica Ortodoxă Română nu se propovăduieşte nimic bun. Se propăvăduieşte teama, teroarea, temete, speriete. Eşti robul lui Dumnezeu, eşti un vierme. Eu vă spun cuvinte pe care le-am auzit de la călugări. Am un văr de-al doilea care acum este călugăt pe muntele Athos. Acesta este limbajul folosit de el. Viermi, păcătoşi, nimicnicie, nemernicie, fărădelegi. Asta-i terminologie pe care o aud în biserică. Atât auzi. Fă ceva bun, lasă oamenii să cânte pentru oameni. Când rămâne biserica aia goală, patru cinci ore, lasă un artist să încânte un om. Jobul tău de popă e să-l sperii, lasă un artist să-l vindece”, a mai spus Ota.

Bogdan Ota este un pianist cunoscut la nivel mondial, care concertează în toate colţurile lumii. El a devenit celebru în urma unei participări la concursul “Norvegia are Talent” unde s-a clasat pe locul 2. În această periodă, Bogdan Ota susţine, în mai multe oraşe ale ţării, spectacolul de sunet “Day of Wrath – Revelaţia”. Următorul său concert va fi la Suceava, pe 7 iunie.

Citeşte şi:

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite