Birocraţia, boala fără leac. Oraşul unde bolnavii nu pot face transplant medular, deşi au un centrul modern de doi ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Institutul Regional de Oncologie din Iaşi a terminat de aproape doi ani lucrările la compartimentul de transplant de celule stem, dar încă nu poate efectua procedura salvatoare de viaţă pentru că nu are buget aferent acesteia.

Institutul Regional de Oncologie din Iaşi (IRO) aşteaptă o rectificare bugetară prin care să primească filă de buget pentru salvarea pacienţilor care au nevoie de transplant de celule stem hematopoietice. Unitatea medicală a terminat lucrările de amenajare a compartimentul de transplant de celule stem de la finalul anului 2015.

Potrivit conducerii IRO, în august 2016, dosarul depus la Agenţia Naţională de Transplant (ANT) în vederea obţinerii acreditării pentru efectuarea transplantului medular a fost declarat complet. Totuşi, comisia de evaluare de la ANT a ajuns la IRO abia în iunie 2017, atunci când a constat că institutul îndeplineşte condiţiile pentru a efectua procedura medicală. Prin Decizia nr. 3/4.07.2017 a ANT, institutul ieşean a obţinut acreditarea pentru desfăşurarea activităţii de transplant de celule stem hematopoietice. În iulie, conducerea IRO preciza într-un comunicat de presă că paşii următori ţin de ANT şi de Ministerul Sănătăţii (MS).

image
„Urmează ca ANT să facă demersuri la Ministerul Sănătăţii pentru modificarea/completarea Ordinului nr. 377 / 2017 privind normele tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate publică pentru anii 2017 şi 2018, în vederea includerii Institutului Regional de Oncologie Iaşi ca unitate sanitară acreditată în care se poate efectua transplant de celule stem hematopoetice”, se menţiona în documentul citat.

În prezent, după două luni de la obţinerea acreditării, situaţia este similară: IRO încă aşteaptă includerea în ordinul de ministru care atestă unităţile medicale în care se face transplant. În plus, pentru salvarea propriu -zisă a pacienţilor prin procedura de transplant, institutul are nevoie şi de buget. „Aşteptăm rectificarea de buget pentru fila de buget aferentă activităţii de transplant şi apoi începem să programăm pacienţii. Ne dorim ca în ultimul trimestru din 2017 să putem spune că şi la Iaşi s-a efectuat transplant de celule stem “, a arătat ec. Mirela Grosu, managerul IRO.

transplant medular iasi foto iulia ciuhu

Compartimentul de transplant celule stem hematopoietice de la IRO este o investiţie a MS în valoare de 3,3 milioane de lei, în jur de 800.000 de euro. Compartimentul este compus din şase saloane sterile - dotate cu paturi moderne pentru terapie intensivă, staţii de monitorizare a funcţiilor vitale şi sisteme performante de filtrare a aerului - şi dependinţe. Accesul în compartiment se face pe bază de cartelă, saloanele pacienţilor fiind izolate printr-un sistem cu câte două uşi. Compartimentul are în componenţa sa şi un salon pentru afereză, în care, cu ajutorul unor aparate de specialitate, se recoltează propriu-zis celulele stem hematopoietice care urmează a fi transplantate. Echipa medicală pregătită pentru transplantul medular este formată din trei medici, care au urmat stagii de pregătire într-o clinică din Germania şi la Institutul Fundeni din Capitală, şi din mai mulţi asistenţi medicali.

Citeşte şi:

Medic specialist în îngrijirea bolnavilor cu afecţiuni incurabile aflaţi în ultimele faze: „Pentru pacienţi contează foarte mult să-i ţii de mână când mor“

INTERVIU Lucian Miron, oncolog: „Am pierdut războiul cu cancerul. Ratele de supravieţuire au rămas foarte reduse“

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite