Bilanţul „Untold-ului moldovenesc“. Cum ar putea rivaliza Afterhills-ul din Iaşi cu festivaluri de muzică celebre din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În capitala Moldovei a avut loc prima ediţia a festivalului de muzică electronică Afterhills, un eveniment cu un buget de 2 milioane de euro şi 101 de artişti invitaţi care ar putea rivaliza la ediţiile următoare cu celebrul Untold, „fratele mai mare“ de la Cluj.

În weekend-ul care tocmai s-a încheiat a avut loc la Iaşi prima ediţie a festivalului de muzică electronică Afterhills, un eveniment pe care organizatorii şi mulţi specialişti din zona entertainmentului îl văd ca un potenţial viitor concurent al celebrului Untold de la Cluj.

Pentru cei 101 artişti tocmiţi pentru Afterhills, organizatorii au mai construit şi un mic oraş la periferia Iaşiului, compus din patru scene, dintre care una mobilă. Scena principală, de dimensiuni impresionante, s-a ales chiar cu porecla de „monstrul“.

Scenă impresionantă

„Este vorba despre o scenă de 70 metri pe 18 înălţime, cea mai mare care s-a construit vreodată în Nord-Estul României. Este impresionantă prin construcţia şi arhitectura ei, ziua va arata într-un fel, iar noaptea va arăta total diferit. Este scena pe care vor urca artiştii mari şi care va crea impresia că se dezintegrează sau că dansează împreună cu publicul“, a explicat Ovidiu Biber, managerul festivalului.

Printre capetele de afiş s-au numărat trupele Morcheeba, Hoverphonic, ATB sau John Newman, iar în cele trei zile au ajuns la festival zeci de mii de oameni. Cifra iniţială estimată de organizatori a fost de 120.000 de participanţi. Unul dintre motivele numărului mic de spectatori a fost şi vremea neprielnică din chiar prima zi a festivalului, când două furtuni violente au determinat anularea mai multor concerte, iar spectacolul trupei Morcheeba a fost oprit după 20 de minute. Într-un mesaj de luni, organizatorii au transmis că: „bilanţul general al celor 3 zile de festival este de 74.000 de participanţi pe fluctuaţie“, cei mai mulţi fiind duminică seară, la ATB fiind estimaţi 35.000 de spectatori.

„Cel mai mare câştig al festivalului Afterhills a fost faptul că am demonstrat că se poate şi că avem toate abilităţile de a pune oraşul nostru în calendarul celor mai buni artişti. Menţiunile acestora, sprijinul şi felicitările lor ne-au încurajat să credem că vor merge în ţara de origine şi vor transmite un mesaj pozitiv despre Iaşi. Mobilizarea întregii echipe, dar mai ales a Iaşului, ne face încrezători că vom fi mai buni la Afterhills 2018“, au transmis organizatorii.



Puncte forte şi puncte slabe

În mediul virtual, spectatorii s-au arătat, majoritar, încântaţi de atmosfera de la festival, iar artiştii invitaţi au avut doar cuvinte de laudă pentru organizare. Printre minusuri au fost punctate accesibilitatea redusă la locurile de parcare, dar şi preţurile ridicate pentru mâncare şi băutură.

Bugetul festivalului, anunţat de organizatori, a fost de circa 2 milioane de euro, bani proveniţi 100% din fonduri private. După dezastrul meteorologic din prima seară, au existat speculaţii privind posibilitatea ca festivalul să nu mai continue cu alte ediţii. Cu toate acestea, organizatorii au anunţat pe pagina oficială de Facebook: „Mulţumim tuturor pentru încredere, ajutor, entuziasm şi efort! Acum suntem cu toţii o echipă mare şi frumoasă! Ne vedem în 2018!“.

Statistică proastă

Comparativ cu alte festivaluri similare organizate în România, Afterhills stă mai prost la capitolul statistică. De exemplu, la prima ediţia Untold, organizată în 2015, au ajuns la Cluj 240.000 de spectatori, mulţi dintre ei veniţi din străinătate. Pentru ediţia din 2017, organizatorii Untold au anunţat un buget de 10 milioane de euro şi o listă cu 200 de artişti participanţi în cele patru zile de festival. În plus, la începutul lunii august vor ajunge la Cluj şapte dintre primii zece DJ cotaţi în acest moment drept cei mai buni din lume. Organizatorii estimează o participare peste cea din 2016, când la festival au ajuns în jur de 300.000 de persoane.

Tot managerii de la Untold vor organiza anul acesta la Constanţa prima ediţie a festivaluui Neversea. Evenimentul va avea loc între 7 şi 9 iulie, pe plaja din Constanţa, iar spectatorii interesaţi vor putea alege între 150 de artişti invitaţi. Capetele de afiş ar fi Jason Derulo, Rita Ora, Dua Lipa, Tiësto, Fatboy Slim şi Afrojack.

Citeşte şi:

VIDEO Detalii din culisele unui festival cu un buget de două milioane de euro şi o scenă cât un teren de fotbal

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite