Big Brother în Iaşi: măturători de stradă monitorizaţi cu un breloc cu GPS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania care asigură curăţenia în Iaşi a făcut recent o achiziţie prin care vrea să impulsioneze munca măturătorilor.

Începând din această săptămână, în jur de 120 de măturători, angajaţi ai societăţii Salubris, au primit brelocuri cu GPS şi buton de alarmă. Aceleaşi dispozitive au fost montate şi pe maşinile care ridică deşeurile. „Salubris face două activităţi principale, una se numeşte colectarea deşeurilor solid-ubane, adică tot ce aruncă populaţia la tomberoane, şi cealaltă este măturatul stradal. Legat de cea de-a doua activitate, Salubris are contract cu Primăria Iaşi. Avem 200 de angajaţi de toţi, dar zilnic sunt la stradă în jur de 120. Fiecare are de măturat 15-20 de străzi, depinde de fiecare sector“, a declarat Cătălin Neculau, directorul Salubris SA. 

Oficialii companiei susţin că au luat această măsură pentru că vor să fie siguri că angajaţii îşi fac treaba şi respectă traseele stabilite de şefii de echipă.  „Urmărim prin această investiţie să fim cât mai transparenţi cu fondurile publice, dar şi noi putem vedea concret ce face fiecare angajat. Este un sistem modern de a gestiona activitatea a 200 de oameni, pentru că nu am 200 de şefi care să facă monitorizarea. Cei care munceau oricum au primit bine acest sistem de monitorizare, ceilalţi care nu prea munceau spun că sunt la puşcărie. Din punctul nostru de vedere este un sistem de management performant, pe care îl foloseşte tot vestul“, a punctat şeful Salubris. În cazul în care se constată că un angajat nu a respectat graficul de lucru va fi sancţionat cu reducerea salariului. Pentru aceste brelocuri, Salubris are un abonament şi achită câte 9 euro lunar. Practic, anual costurile ajung la 13.000 de euro. 

Totodată, compania a dotat maşinile Salubris şi cu instalaţii de monitorizare a nivelului combustibilului. Aceste dispozitive transmit o alertă centrului de comandă când se constată furturi din rezervor. „Legat de activitatea noastră de la punctele gospodăreşti, unde toată lumea aruncă gunoiul, vin maşinile noastre, ridică deşeurile şi le transportă la groapă. Pentru toate maşinile am implementat un sistem de GPS, astfel încât ele să fie monitorizate în timp real. Ele au şi nişte litrometre, băgate în rezervor, în aşa fel încât şoferii să nu fure motorină. În anii trecuţi am avut cazuri de astfel activităţi mai puţin ortodoxe. Astfel, ştim în fiecare clipă unde este fiecare maşină de-a noastră. Le putem roti, dacă se defectează o maşină“, a completat directorul Salubris. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite