Biblioteca Universităţii "Gh. Asachi" din Iaşi votată pe primul loc în topul celor mai frumoase 25 de biblioteci din lume

Biblioteca Universităţii

Imagine din biblioteca Universităţii Tehnice "Gheorghe Asachi"din Iaşi FOTO tuiasi.ro

Biblioteca Universităţii Tehnice din Iaşi a fost selectată printre cele mai frumoase 25 de biblioteci din lume, în cadrul unui sondajul online iniţiat de portalul boredpanda.com.

Ştiri pe aceeaşi temă

O bibliotecă puţin cunoscută din România este considerată printre cele mai frumoase din lume, potrivit opiniei multora dintre vizitatorii portalului boredpanda.com

Sondajul online a debutat pe data de 8 ianuarie şi se află în curs de desfăşurare. Peste 400.000 de utilizatori au analizat până acum propunerile site-ului specializat în găsirea şi promovarea de imagini inedite. boredpanda.com este una dintre cele mai apreciate comunităţi online din lume pentru iubitorii de artă, fotografie şi design, cu peste 1,6 milioane de abonaţi pe Facebook.

În acest moment, Biblioteca Universităţii "Gheorghe Asachi" din Iaşi (UTI) este pe locul 1 în preferinţele utilizatorilor, o poziţie onorantă în condiţiile în care printre "competitori" se numără capodopere arhitecturale precum Biblioteca Colegiului Trinity din Dublin, Biblioteca Regală Portugheză de la Rio de Janeiro, Biblioteca Mănăstirii Admont, realizată în stilul barocului târziu, Biblioteca Naţională din Praga, Biblioteca Naţională a Franţei sau Biblioteca Congresului Statelor Unite de la Washington.

Biblioteca Universităţii Tehnice se află în interiorul Palatului Universităţii din Iaşi, clădire ridicată în 1860 la iniţiativa domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Construcţia, situată în cartierul Copou din Iaşi, în care astăzi funcţionează universităţile „Al. I. Cuza“ şi „Gheorghe Asachi“, a ajuns la forma actuală, prin extindere, la mijlocul anilor 1930.

În perioada interbelică a fost amenajată şi biblioteca Universităţii Tehnice, sub coordonarea arhitecţilor I.G. Pompilian şi Theodor Vasilescu, în stilul eclectic caracteristic şi Palatului Universităţii. Biblioteca a ajuns astăzi la un fond total de documente de aproximativ 1 milion de volume, dar este cvasinecunoscută chiar şi printre locuitorii oraşului Iaşi.

Motivul ar fi că specificul tehnic al fondului de carte limitează drastic interesul cititorilor. La sondajul online consultat de peste 400.000 de cititori au fost depuse 133 de propuneri, dar au fost selectate pentru votare doar 25. În plus, din cauza interesului scăzut, sala de împrumut şi lectură este mai mult închisă.

Imagine din Biblioteca Universităţii "Gh. Asachi" din Iaşi FOTO tuiasi.ro

Imagini din aceeasi galerie
  • Imagine din Biblioteca Universităţii "Gh. Asachi
  • Imagine din Biblioteca Universităţii "Gh. Asachi
  • Imagine din Biblioteca Universităţii
  • Imagine din Biblioteca Universităţii
  • Imagine din Biblioteca Universităţii
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările