Biblioteca din România, votată pe un site popular drept cea mai frumoasă din lume, împlineşte 99 de ani de la înfiinţare

Biblioteca din România, votată pe un site popular drept cea mai frumoasă din lume, împlineşte 99 de ani de la înfiinţare

Interiorul Bibliotecii Judeţene „Gh. Asachi” din Iaşi. Sursa foto: tuiasi.ro

Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” din Iaşi, votată pe un portal web popular pe primul loc în topul celor mai frumoase 25 de biblioteci din lume, împlineşte marţi, 1 octombrie, 99 de ani de la înfiinţare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pe 1 octombrie 1920, acum exact 99 de ani, Primăria Municipiului Iaşi aproba constituirea Societăţii Culturale „Muzeul Oraşului Iaşi” şi a Bibliotecii Municipalităţii. Propunerea venise pe vremea aceea din partea unor personalităţi precum Gh. Ghibănescu, Orest Tafrali, N. A. Bogdan, Mihai Costăchescu, Sever Zotta.

„Pe fondul acumulărilor şi al organizării lecturii publice avea să apară, ca un fapt firesc, biblioteca ieşeană care poartă numele de Gheorghe Asachi”, se arată pe pagina de Facebook a instituţiei ieşene.

Biblioteca Universităţii „Gh. Asachi” din Iaşi este considerată a fi una dintre cele mai frumoase biblioteci din lume. În urmă cu patru ani, a fost selectată printre cele mai frumoase 25 de biblioteci din lume, în cadrul unui sondajul online iniţiat de portalul boredpanda.com.

Construcţia, situată în cartierul Copou din Iaşi, în care astăzi funcţionează universităţile „Al. I. Cuza“ şi „Gheorghe Asachi“, a ajuns la forma actuală, prin extindere, la mijlocul anilor 1930.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: