Berea Zimbru, brandul Iaşiului creat de fanarioţi, „înecat“ de capitalişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cele mai cunoscute branduri ale Iaşului, berea Zimbru, s-a pierdut în negura vremilor şi a ajuns în prezent în pragul desfiinţării.

O clădire în paragină, situată la o aruncătură de băţ de cartierul Copou, e tot ce a mai rămas din fosta fabrică de bere Zimbru, pe vremuri una dintre cele mai renumite băuturi alcoolice produse la Iaşi. Fabrica ascunde poveşti frumoase, ale unor oameni care s-au străduit, însă de la sfârşitul secolului al XVIII-lea să construiască şi să dezvolte o fabrică de bere care să „cucerească“ România. Totul s-a sfârşit în 2002, când pe fabrică a fost pus sigiliul, iar noii proprietari n-au avut alt ţel decât să accelereze paragina clădirilor pentru ca acestea să poată fi culcate la pământ.

Fabrica de bere din Iaşi este amintită pentru prima dată la 1786, într-un hrisov emis de domnitorul fanariot Alexandru Ioan Mavrocordat. Prin document i se dă răspuns favorabil jalbei înaintate de un oarecare Herletz, gerah (doctor) în Iaşi şi asociaţii care „s-au rugat ca pentru orişicare chivernisală a sa şi spre odihna nărodului să aibă voi a face şi a dişchidi pi locul ci ar fi cumpărat lângă Bahlui, di la vale de cişmeaua lui Păcurar, o spiţărie la care s-au făgăduit că va ţine purure doftorii bune pentru folosul bolnavilor şi cu mai ieftin preţ decât la alţi spiţării”.

Se pare că Herlatz, doctor la Socola, a folosit berea produsă la fabrică în tratamentul (cu succes) al unora dintre pacienţii săi. În următorii ani, fabrica a fost dezvoltată cu noi clădiri, a schimbat un şir întreg de proprietari, dar a reuşit să crească în prestigiu.

La Grădina de Vară din mahalaua Păcurariului 

La 6 februarie 1825, domnitorul Ioan Sandu Sturza îi acorda un privilegiu lui Ştefan August, „dascăl neamţu din Eşi” de „a deşchide aice în oraş, la mahalaua Păcurariului, pe locul său ce-l are cumpărat, o berărie cu însuşi a sa cheltuială, în care să lucreze bere după rânduiala meşteşugului”.

image


Despre această unitate s-a afirmat că prin modernizare, la începutul deceniului al cincilea a devenit prin diviziunea muncii aplicate şi folosirea forţei aburului o importantă fabrică a oraşului. Ea va fi cunoscută o bună parte de timp sub numele Berăria Veche, iar apoi sub numele de fabrica de bere Zimbru – Iaşi. Berăria cuprindea mai multe odăi de fiert şi de ţinut berea, o casă pentru argaţi cu o sală şi o odaie, o fântână, un grajd ca pentru 17 cai, o şură de trăsuri, o lemnărie şi altele. Pe un alt teren, care era al unei călugăriţe Evghenia, stareţa de la schitul lui Baluş din ţinutul Hârlăului, se afla o moară de cai cu toate cele ce trebuiesc la o berărie, unită cu berăria prin o ulicioară de lemn, apoi o căsuţă de uscat urluiala, o bodnărie cu două odăi. Proprietarul îşi vindea singur berea, dacă nu toată, cel puţin o parte. Tot pe acest loc se afla o cârciumă cu două odăi, din care una pentru muşterii, unde se aflau patru mese cu laiţele lor”, a povestit Vasile Diacon, fostul director al fabricii pentru nelupaunescu.blogspot.com.

Prima perioadă de înflorire a fabricii este spre sfârşitul secolului al XIX-lea, când în mahalaua Păcurariului apare şi o gradină de vară, ca principala unitate de desfacere a berii, iar terasa era frecventată de toată protipendada Iaşiului.

Fabrica de pe Bulevardul Chimiei

Fabrica a fost naţionalizată în 1948, iar comunismul a însemnat muncă grea pentru angajaţi, dar şi o creştere a capacităţilor de producţie. Abia în decembrie 1950 s-a pus în funcţiune o instalaţie de răcire, ceea ce a uşurat munca şi a permis redirecţionarea unor importante sume de bani care se alocau pentru procurarea gheţii care era adusă de către locuitorii satelor de prin împrejurimile Iaşilor, fiind luată din lacurile şi iazurile din imediata apropiere a oraşului. În 1965, a fost construită o nouă unitate de producţie pe bulevardul Chimiei.

„Cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la data emiterii hrisovului pentru înfiinţarea unei fabrici de bere în Păcurari de către Herletz, a fost deschisă, la 2 august 1986, o berărie, „Berăria Veche”, alimentată direct din tancurile fabricii, prin instalaţii speciale, după tipicul vechii hale de bere care a funcţionat odinioară în urbea noastră. Berăria avea să intre în legendă sub numele de «La ţeava de aur»", se mai menţionează pe nelupaunescu.blogspot.ro.

Ucisă de interesele unor afacerişti locali 

În 1990, momentul de maximă dezvoltare, fabrica de bere Zimbru producea sortimentele Breazu, Bucium, Carpaţi, Ciric, Copou, Iaşi, Moldova, Repedea, Unirea, Bucegi şi Bere Hipoglucidică, iar după 1990 au apărut Zimbru, Zimbru Pils, Zimbru Premium Pils, Moldova, Cascada, Derby, Star, Blitz şi berea neagră Karl’s Beer Pils. După anul 1990, fosta Întreprindere de Bere şi Spirt Iaşi a suferit schimbări profunde.


După un şir interminabil de preluări şi privatizări, în 2002 fabrica s-a închis parţial, iar în 2007 definitiv. Acesta este anul în care Ioan Zapodeanu, unul dintre cei mai mari latifundiari ai Iaşiului, declară că i-a vândut terenul de peste 10 hectare omului de afaceri Radu Enache, preşedintele şi acţionarul majoritar al grupului Continental, unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri din România, cu 5,5 milioane de euro. Iniţial, era vorba de construirea unui hotel. Planul a căzut, clădirile au tot fost dărâmate, iar în momentul de faţă Direcţia de Cultură Iaşi a reuşit să mai salveze intrarea în beciurile fabricii şi subsolurile aferente, pe care le-au încadrat ca monumente de patrimoniu şi pe care proprietarul are obligaţia să le restaureze.
 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite