Beneficiile cititului împreună: de ce e important să citiţi cu voce tare pentru copii sau adulţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
citim impreuna FOTO fastcompany.net
citim impreuna FOTO fastcompany.net

Pe 16 februarie în întreaga lume se celebrează Ziua Internaţională a Cititului Împreună (ZICI). În zeci de biblioteci din România, scriitori şi tineri se întâlnesc pentru a marca una dintre cele mai atractive activităţi. Specialiştii vă recomandă să citiţi minim 20 de minute alături de copil, încă de la o vârstă foarte mică.

Într-o perioadă în care analfabetismul funcţional este la cote alarmante în România, orice lectură activă este un prilej de bucurie. Cu ocazia Zilei Internaţionale a Cititului Împreună în zeci de biblioteci din ţară au loc întâlniri între elevi, părinţi, scriitori, ilustratori de carte şi psihologi. Astfel de evenimente sunt organizate şi în Iaşi, atât la Biblioteca Judeţeană, cât şi la bibliotecile din Târgu Frumos şi Cotnari.

„Citim împreună atunci când una sau mai multe persoane se alătură unei alte persoane care citeşte cu voce tare, ascultă, privesc, îşi imaginează şi se implică în poveste fiecare în felul lui, dar toţi împreună. Cititul împreună se poate practica de către mame şi bebeluşi, tătici cu copii, bunici şi nepoţi, unchi cu nepoţei, surori şi fraţi. De un mare succes se bucură şi lectura împreună între educatoare şi copii, profesori şi elevi, asistente şi pacienţi, asistenţi sociali şi beneficiari, bone şi bebeluşi, copii şi lideri în tabere, prieteni“, spun reprezentanţii „Citim Împreună România“, care consideră că lectura alături de cei din jur schimbă lumea.

„Lectura este unul dintre cele mai importante lucruri pe care un om trebuie să le facă în dezvoltarea competenţelor lingvistice. Din păcate, sistemul de învăţământ românesc nu pune mare accent pe dezvoltarea competenţelor de lectură. Practic, una din cauzele analfabetismului funcţional vine din lipsa acestor competenţe. Noi credem că doar învăţătorul şi profesorul de limba română au în sarcină dezvoltarea lor, dar este fals. Fiecare profesor ar trebui să fie implicat în dezvoltarea lor, iar pentru asta ar trebui pregătit mai întâi. Pe de altă parte, părinţii şi familia joacă un rol important“, a explicat prof. drd. Liliana Romaniuc, preşedinte al Asociaţiei Române de Literaţie şi manager al unei şcoli private din Iaşi. 

Aceasta a vorbit despre rolul important al lecturii încă de la naşterea copilului şi despre exemplu pe care părinţii îl oferă micuţilor.

„Copilul nu face, în general, ceea ce-i spunem, ci ceea ce vede la noi. Degeaba îi spui copilului să citească dacă tu, ca adult, stai la televizor sau pe telefon. Exemplul personal este foarte important“, a punctat prof. drd. Liliana Romaniuc. 


Potrivit specialiştilor, cititul împreună cu copiii este cea mai bună metodă de a-i obişnui să citească şi singuri. Cititul cu voce tare este considerată cea mai importantă activitate prin care se dezvoltă deprinderile necesare unei persoane ce va iubi lectura.

Printre beneficiile lecturii se numără: dezvoltarea tehnicilor de comunicare, a vocabularului, puterea de concentrare şi creativitatea.

Citim-impreuna FOTO lauraclatea.ro

„Reţetă“ de la Citim Împreună România pentru o zi reuşită:

1. Alegeţi o carte pentru copii. Una cu text bogat şi ilustraţii plăcute. O poveste cu mai puţin de 1000 de cuvinte, ce poate fi citită în mai puţin de 20 de minute este cea mai potrivită soluţie.

2. Citiţi-o dumneavoastră mai întâi, ca să ştiţi despre ce este vorba în poveste şi să pregătiţi câteva întrebări bune pentru mai târziu.

3. Adunaţi câţiva copii. Priviţi un pic şi dincolo de uşa propriei dumneavoastră case. Invitaţi câţiva copii din vecini sau pe cei ce se joacă în faţa blocului sau în acelaşi parc în care mergeţi dumneavoastră. Chiar şi un copil care stă la coadă la casă într-un magazin, sau merge în acelaşi autobuz e un public foarte potrivit. Invitaţi-i să citiţi împreună.

4. Citiţi cartea tare şi cu forţă. Asiguraţi-vă că şi copiii pot vedea ilustraţiile în acelaşi timp cu dumneavoastră când citiţi. Întoarceţi cartea spre ei când citiţi.

5. Purtaţi apoi o discuţie scurtă, puneţi întrebări deschise pe marginea celor citite. Asta îi va ajuta pe copii să înţeleagă mai bine povestea.

6. Reveniţi la punctul 1 şi luaţi-o de la capăt.

Citeşte şi:

Circa 42% din elevii de 15 ani sunt analfabeţi funcţional. Ce înseamnă şi cum a ajuns şcoala românească în această situaţie

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite