Becurile din casă, ajutor surprinzător în lupta cu coronavirusul. Descoperirea unui fizician din Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: unsplash.com
FOTO: unsplash.com

Lumina poate juca un rol important în ceea ce priveşte lupta împotriva coronavirusului, iar becurile pe care le folosim în casă pot ajuta şi ele în această perioadă.

Un cercetător ieşean a analizat şapte tipuri de becuri care ar putea fi găsite în locuinţele românilor, pentru a verifica dacă unul dintre ele ar avea şansa de a ajuta în lupta cu Sars-CoV-2. Rezultatul a fost unul surprinzător, existând un model de bec ce ar putea distruge o parte a virusului dintr-o încăpere. 

„Dacă mai aveţi pe undeva, rătăcit, un bec cu filament clasic, folosiţi-l în locul oricăruia. Poate fi cel mai bun, în contextul acesta. Sunt şanse să mai alunge virusul. Becurile mai mari pot amplifica efectul. Analiza are la bază certitudini că lumina naturală poate distruge coronavirusul, aşa că am analizat următoarele becuri: bec cu fluorescenţă, lampă cu fluorescenţă cilintrică - de tipul celor din spaţiile comerciale, instituţii, şcoli, bec LED 2700K, bec LED 3000K, bec led 6500K, bec cu halogen, bec cu filament”, a spus profesorul de fizică Silviu Gurlui din Iaşi. 

Studiile arată că inactivarea virusului se poate face nu numai cu radiaţie UV-C (lămpi speciale), ci şi cu radiaţii UV-B şi UV-A, radiaţii care se regăsesc în anumite proporţii în radiaţia solară, spune cercetătorul ieşean. 

„Dintre toate becurile, singurul care urmăreşte destul de bine profilul UV al luminii naturale este becul cu filament. Nicio altă sursă de lumină dintre cele analizate nu au componenta UV. Singura sursă care are doar o linie spectrală în UV este a lămpii cu fluorescenţă, însă efectul este practic neglijabil”, a mai declarat fizicianul. 

Ieşeanul recomandă ca în această perioadă, camerele în care locuim să fie cât mai bine luminate şi cu lumină naturală, care poate atenua efectul coronavirusului.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Marea demisie planetară

Cum au primit credincioşii anunţul că pot dona bani Bisericii prin PayPal: „Dacă celălalt e Marele Alb, ăsta e Marele Negru“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite