Beatrice Rancea a fost suspendată din funcţia de director al Operei din Iaşi

Beatrice Rancea a fost suspendată din funcţia de director al Operei din Iaşi

Beatrice Rancea   FOTO Arhiva Adevarul

Decizia vine în contextul în care Beatrice Rancea a fost pusă sub control judiciar în dosarul în care este acuzată de deturnarea fondurilor Operei de la Iaşi şi din Bucureşti. Prejudiciul este estimat la 5.000.000 lei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a dispus miercuri, 3 martie, suspendarea contractului de management încheiat cu Beatrice Rancea pentru Opera Naţională Română din Iaşi, potrivit unui comunicat de presă al ministerului.
 
 
„Ministerul Culturii va respecta toate procedurile legale cât timp eu am în responsabilitate mandatul acestui minister. Asigur atât angajaţii Operei Naţionale Iaşi, cât şi publicul ieşean, că vom urma paşii necesari pentru ca activitatea instituţiei să nu fie perturbată de această anchetă şi de măsurile ce se impun”, a declarat Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.
 
Autorităţile au efectuat 26 de percheziţii, la Iaşi şi Bucureşti, într-un dosar de evaziune şi folosire frauduloasă a banilor, cu un prejudiciu estimat la 5.000.000 de lei.
 

Comunicatul integral al Ministerului Culturii:

 
„Ministerul Culturii a solicitat DIICOT informaţii legate de situaţia managerului Operei Române din Iaşi, doamna Beatrice Rancea, cu privire la măsurile dispuse asupra acesteia, cum ar fi instituirea controlului judiciar, precum şi dacă au fost stabilite obligaţii care împiedică exercitarea funcţiei de manager. Această solicitare vine ca urmare a faptului că Opera Naţională din Iaşi se află în subordinea Ministerului Culturii şi există un contract de management încheiat cu doamna Beatrice Rancea.
 
Având în vedere răspunsul DIICOT primit astăzi, 03.03.2021, conform căruia au fost luate măsuri de control judiciar, inclusiv pentru doamna Beatrice Rancea, aceasta având şi obligaţia de a nu exercita profesia, obligaţie prevăzută de dispoziţiile art. 215 alin 2 lit. e din Codul de Procedură Penală, Ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu a dispus suspendarea contractului de management încheiat cu doamna Beatrice Rancea pentru Opera Naţională Română din Iaşi.
 
În conformitate cu art. 32, alin 4, OUG 189/2008, privind managementul instituţiilor publice de cultură, cu modificările şi completările ulterioare, legea specială în materie, coroborate cu cele ale contractului de management încheiat cu doamna Beatrice Rancea, contractul se suspendă de drept în cazurile prevăzute de lege sau cu acordul părţilor, la cererea motivată a părţilor.
 
Astfel, contractul de management se suspendă la iniţiativa autorităţii ca urmare a faptului că faţă de manager s-a dispus măsura controlului judiciar ca urmare a faptelor penale anchetate, incompatibile cu exercitarea prezentului contract”.
 

Vă recomandăm să citiţi şi:

 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările