Batjocură la adresa călătorilor din Iaşi. Toate tramvaiele sunt second hand, iar vara, singurul vagon dotat cu aer condiţionat, a fost ţinut în depou

Batjocură la adresa călătorilor din Iaşi. Toate tramvaiele sunt second hand, iar vara, singurul vagon dotat cu aer condiţionat, a fost ţinut în depou

Singurul tramvai cu aer condiţionat (dreapta) este parcat în depou FOTO: Adevărul

În depoul Regiei de Transport Public din Iaşi, toate cele 170 de tramvaie sunt cumpărate la mâna a doua sau au fost donate de alte ţări care le-au scos din uz. O situaţie revoltătoare a avut loc chiar în această vară, când singurul tramvai cu aer condiţionat a fost tras pe dreapta, iar călătorii au făcut saună în mijloacele de transport.

Ştiri pe aceeaşi temă

Capitala Moldovei este umilită de autorităţi în ceea ce priveşte transportul public. De ani de zile, ieşenii sunt nevoiţi să circule prin oraş cu tramvaie vechi de jumătate de secol, pe care alte ţări mai dezvoltate, precum Germania sau Elveţia, le-au retras din uz. Multe dintre vagoane se defectează frecvent tocmai din cauza vechimii, iar călătorii se plâng că sunt nevoiţi să circule în condiţii precare. 
 
"La noi ajung toate vechiturile. Suntem cu sute de ani în urmă faţă de alte ţări civilizate şi luăm de bun ce nu mai folosesc ei. Este un coşmar să mergi cu aceste tramvaie, mereu aglomerate, şubrede, cu tapiţerie ruptă şi murdară”, spune o călătoare. Reprezentanţii Regiei de Transport Public din Iaşi spun că au fost nevoiţi să cumpere să cumpere vagoane la mâna pentru că nu îşi permiteau unele noi. Au plătit pe un tramvai second-hand între 500 şi 2.000 de euro, faţă de un milion de euro la cât se ridică unul nou. “Strategia noastră a fost să investim întâi în infrastructură. Am modernizat deja 60 de kilometri de cale de rulare, vom înnoi parcul de tramvaie în funcţie de fondurile pe care le vom avea disponibile”, spune Adrian Mihai, purtătorul de cuvânt al RATP Iaşi. 
 
Are aer condiţionat, dar vara nu e scos la stradă 
 
Că autorităţilor nu le pasă de condiţiile în care circulă călătorii din Iaşi o arată şi faptul că toată vara, singurul tramvai dotat cu aer condiţiionat nu a fost funcţional. Este vorba despre tramvaiul de lux dat în folosinţă în urmă cu doi ani, modernizat cu jumătate de million de euro la Paşcani. Din luna mai, vagonul stă în depou pentru că are nevoie de o revizie tehnică, despre care reprezentanţii RATP spun că poate fi făcută doar de firma din Paşcani care l-a modernizat.
 
“Noi am trimis nenumărate adrese, am luat legătura cu ei şi le-am prezentat situatia, dar deocamdată nu au venit să vadă despre ce vorba. Credem că au alte priorităţi’’, mai spune Adrian Mihai. În cele patru luni, călătorii au făcut saună în tramvaie. “Este foarte cald, ne sufocăm, ne mai răcorim cu evantaie, dar situaţia nu este normală. Trebuiau să găsească o soluţie şi să repare tramvaieul care are aer codiţionat, deşi doar unul nu este suficient”, este de părere un călător.
 
RATP Iaşi este în insolvenţă din cauza datoriilor pe care nu le-a mai plătit către stat de ani de zile. 
 
Vă mai recomandăm:
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: