Baronii Iaşiului. Cum şi-au împărţit Relu Fenechiu şi Gheorghe Nichita judeţul şi cum funcţionează reţeaua de influenţă infiltrată cu oameni de partid

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Relu Fenechiu şi Gheorghe Nichita FOTO Mediafax
Relu Fenechiu şi Gheorghe Nichita FOTO Mediafax

Iaşiul se află, în ultimul deceniu, sub sfera de influenţă a liderilor PSD şi PNL. Majoritatea instituţiilor de stat sunt "căpuşate" cu oameni de partid, a căror principal rol este să protejeze interesele financiare sau de imagine ale grupărilor politice din care provin.

Încă înainte de formarea USL la Iaşi, cei doi baroni locali de Iaşi, Gheorghe Nichita (PSD) şi Relu Fenechiu (PNL), au avut o relaţie de prietenie politică, concretizată prin împărţirea sferei de influenţă.

Cel mai evident caz de colaborare subterană, contrară vrăjmăşiei arătată la nivel declarativ, a fost susţinerea necondiţionată, de către cele două partide, a controversatului proiect imobiliar Palas, ajuns pe masa Consiliului Local Iaşi încă din decembrie 2004.

Fenechiu a recunoscut public în 2007 că a făcut presiuni asupra ministrului de atunci al Culturii (colegul său de partid Adrian Iorgulescu), pentru a da aviz favorabil construcţiei unui mall într-o zonă protejată. Drept recompensă, firmele de construcţii ale lui Fenechiu au primit contracte la ridicarea ansamblului imobiliar Palas şi un spaţiu pe care s-a ridicat între timp Hotelul Internaţional, administrat de către Dan Radu Ruşanu, naşul de cununie al baronului liberal.

Beneficiile financiare ale primarului PSD de Iaşi, Gheorghe Nichita, şi ale consilierilor locali care au votat cu ochii închişi parteneriatul public-privat cu omul de afaceri Iulian Dascălu sunt greu de contabilizat şi intră în sfera speculaţiilor. Se vorbeşte despre vile în străinătate, spaţii comerciale sau apartamente în complexul rezidenţial. Cert este că toţi cei implicaţi în votarea proiectului, consilieri locali, primar sau şefi din primărie, au dat cu subsemnatul la DNA pentru parafarea unui contract dezavantajos pentru municipalitate şi bugetul local.

Pe de altă parte, în cazul afacerii Palas, a intervenit şi o terţă parte, reprezentată de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, condusă la vremea respectivă de către Înaltpreasfinţitul Daniel, actual Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Patriarhul şi-a arătat, în permanenţă, sprijinul pentru ridicarea complexului din centrul Iaşiului.

La schimb, atât municipalitatea, cât şi omul de afaceri Iulian Dascălu, au sprijinit cu fonduri substanţiale ridicarea bisericii „Sfântul Iulian din Tars“, din campusul universitar Tudor Vladimirescu, în imediata apropiere a celuilalt mall deţinut în oraş de către Iulian Dascălu. Preotul paroh al bisericii este Florin Chirilă, un personaj influent în sânul mitropoliei. Acesta a făcut o declaraţie celebră, relevantă pentru modul în care biserica şi PSD-ul colaborează la Iaşi: "Muncim ca domnul primar (n.r. - Gheorghe Nichita) să iasă cu majoritate!".

Raţiunile intime ale numirii în funcţii publice a oamenilor de partid sunt evidente la Iaşi mai ales în cazul lui Relu Fenechiu. În afară de celebrul dosar "Transformatorul", care l-a trimis în cele din urmă după gratii pentru cinci ani pe baronul liberal, Relu Fenechiu are o listă lungă de contracte cu instituţiile deconcentrate în care şi-a plasat apropiaţi.

În 2005, Direcţia Agricolă Iaşi i-a servit pe tavă un contract pentru lucrări de îmbunătăţiri funciare, de 400.000 de lei, pe raza comunei Dolheşti. Câştigătorul iniţial al contractului s-a retras în favoarea Fene Grup, firma deputatului PNL.

Cazul a fost cercetat pe linie penală, întrucât Fene Grup nu avea toate actele necesare de la Ministerul Agriculturii. Procurorii au dat doar două amenzi de câte 1.000 de lei celor doi administratori ai firmei, printre care şi fratele deputatului, Lucian Fenechiu.

Tot în 2005, Fene Grup a obţinut, prin încredinţare directă, un contract pentru repararea sediilor trezoreriilor din Paşcani, Târgu Frumos şi Răducăneni, în valoare totală de 400.000 de lei. Procedura a fost organizată de Direcţia Generală a Finanţelor Publice Iaşi, condusă de un membru al PNL, Anton Doboş, în prezent deputat PNL.

În cursul anchetei, a ieşit la iveală faptul că şeful Finanţelor contractase o casă în cartierul de lux ridicat de Fenechiu la marginea oraşului Iaşi. Procurorii au decis neînceperea urmăririi penale, după ce atât deputatul, cât şi directorul de la Fisc declaraseră pe proprie răspundere că nu a fost vorba de mită.

O schemă asemănătoare a fost aplicată de Fenechiu şi la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Iaşi, condusă tot de un membru al PNL, Gabriela Vasilache, rămasă şi în prezent şef la AJOFM. Un contract de 630.000 de lei, pentru amenajarea unui Centru de Formare Profesională, a fost obţinut tot prin încredinţare directă.

La începutul anului 2007, Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, condus de o altă liberală, Camelia Gavrilă, s-a aprovizionat cu laptopuri de la firma Turbozone, aparţinând lui Fenechiu. Cu un an înainte, aceeaşi firmă livrase computere şi Casei de Cultură a Studenţilor, condusă, cum altfel, de un membru al PNL, Ionuţ Căliman. Atât Gavrilă, cât şi Căliman, sunt în continuare şefi la cele două instituţii.

Cu toate acestea, odată cu formarea USL, şeful PSD Iaşi a insistat să plaseze şi el un om la Casa de Cultură a Studenţilor, în persoana lui Gabriel Harabagiu.

Gheorghe Nichita are relaţii apropiate cu rectorii tuturor universităţilor de stat din Iaşi. Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" (UTI), de exemplu, este condusă de Ion Giurmă, membru PSD, iar instituţia de învăţământ beneficiază de mai multe contracte de consultanţă sau de cercetare finanţate din bugetul municipalităţii.

O altă miză importantă în cazul UTI Iaşi este complexul studenţesc "Tudor Vladimirescu", care dispune de aproximativ 7.000 de locuri de cazare şi care este zguduit an de an de scandaluri vizând şpăgile pentru un pat în cămin. În aceeaşi măsură, în complex este bătaie pentru spaţiile comerciale.

Complexul a fost controlat ani la rând de către PSD-istul Sorin Iacoban, actual deputat, iar momentan şef la cazări este un alt tânăr PSD-ist, Bogdan Budeanu. Surse din mediul politic spun, totuşi, că Iacoban controlează, în continuare, campusul Tudor Vladimirescu. Unul dintre beneficiile partidului în această situaţie s-a văzut la referendumul din iulie 2012. Un băcăuan, cazat ilegal în campus chiar de către Iacoban, a fost prins că a votat multiplu, de nu mai puţin de opt ori.

Instituţiile din subordinea Primăriei Iaşi sunt controlate în totalitate de membri PSD. Una dintre cele mai sensibile este Direcţia de Asistenţă Comunitară, condusă de Luminiţa Munteanu, prin intermediul căreia primarul îşi direcţionează pomenile către electoratul sărac.

Unul dintre personajele cele mai importante din PSD Iaşi este, în acest moment, tânărul Marius Ostaficiuc, "erou" de anvergură naţională, după ce a fost înregistrat dând indicaţii colegilor tineri de partid pentru deturnarea unui miting îndreptat împotriva şefului de partid.

În afară de funcţia de consilier local pe care o deţine, Ostaficiuc a fost plasat de Nichita în mai multe consilii de administraţie, cum ar fi cel al Aeroportului Internaţional Iaşi, al cărui director este liberalul Marius Bodea. În acelaşi timp, ocupă funcţia de director comercial la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Iaşi, unde a fost impus cu forţa un alt director PSD-ist, Ovidiu Laicu.

Ostaficiuc este considerat în acest moment, de către sursele din mediul politic local, omul numărul 1 în topul încrederii primarului Gheorghe Nichita. Din acest motiv, Ostaficiuc ar participa, în calitate de trimis al primarului, la negocieri discrete sau secrete cu reprezentanţi ai mediului de afaceri.

Mai puteţi citi:

Portret de baron local. Cum a ajuns Gheorghe Nichita din mahalaua Dorohoiului în vârful ierarhiei politico-administrative a Iaşiului şi Moldovei

Edilul Iaşiului a dat mâna cu Securitatea

Gheorghe Nichita, cel mai înstărit primar din ţară

Baronii USL conduc spre faliment ultimul colos industrial al oraşului. Cum s-a vândut CET Iaşi unui SRL de apartament

FOTO Cununie politico-economico-religioasă cu efecte pe termen lung. Cum funcţionează filiera Nichita-Fenechiu-Dascălu-PF Daniel la Iaşi

Tensiune fără precedent între coliderii USL Iaşi. Motivul: un contract de 15 milioane de euro „vânat“ de Fenechiu

Cum pregătesc şefii PSD Iaşi infiltrarea la mitingul pentru tei şi discreditarea mişcării: „O să deviem subiectul către Roşia Montană“

Banii din creditul Dexia, fituiţi în doi ani

Baronii USL conduc spre faliment ultimul colos industrial al oraşului. Cum s-a vândut CET Iaşi unui SRL de apartament

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite