Bani publici pentru o chermeză ortodoxă cu Holograf şi Buzdugan. Explicaţia preşedintelui CJ Iaşi: „Totuşi, m-am ridicat de la masă cu patriarhul Daniel“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorităţile locale l-au întâmpinat pe PF Daniel, patriarhul României, la Aeroportul Iaşi FOTO Facebook/Marian Şerbescu
Autorităţile locale l-au întâmpinat pe PF Daniel, patriarhul României, la Aeroportul Iaşi FOTO Facebook/Marian Şerbescu

Un eveniment privat, organizat de către Asociaţia Studenţilor Creştin Ortodocşi Români (ASCOR), este finanţat din bani publici. Consiliul Judeţean Iaşi a alocat 250.000 de lei pentru o întâlnire la care sunt aşteptaţi aproximativ 6.000 de studenţi creştin-ortodocşi. Finanţarea din bani publici vine în condiţiile în care organizatorii percep taxă de participare.

Întâlnirea Internaţională a Tinerilor Ortodocşi are loc în perioada 1 – 4 septembrie, la Iaşi. Evenimentul este organizat de către ASCOR, filiala Iaşi, printre participanţi numărându-se inclusiv PF Daniel, patriarhul României. Pe lângă activităţile religioase, participanţilor li s-a pregătit un concert ce va fi susţinut de Holograf. Evenimentele majore vor fi prezentate de Daniel Buzdugan.

Deşi are caracter privat, evenimentul la care sunt aşteptaţi în jur de 6.000 de studenţi - mulţi din alte ţări - beneficiază şi de fonduri publice, printre parteneri numărându-se Primăria Iaşi, Consiliul Judeţean, dar şi Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” sau Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, în căminele cărora participanţii la eveniment vor fi cazaţi.

O sumă consistentă din bani publici pentru acest eveniment a fost alocată pentru eveniment de către Consiliul Judeţean (CJ) Iaşi. Consilierii au votat un proiect iniţiat de preşedintele Maricel Popa prin care ASCOR a primit 250.000 de lei pentru organizarea întâlnirii ce are loc weekend-ul acesta.

Contactat telefonic şi întrebat dacă, din punctul său de vedere, e oportună finanţarea din bani publici a unui eveniment privat, preşedintele CJ Iaşi, Maricel Popa, a declarat pentru „Adevărul”: „Totuşi, tocmai m-am ridicat de la masă cu patriarhul Daniel... restul, vă rog să comunicaţi cu Biroul de Comunicare”. Ulterior, Popa ne-a închis telefonul.

Pentru ce a cerut ASCOR banii

În solicitarea trimisă către CJ, reprezentanţii ASCOR au solicitat o sumă dublă faţă de cea primită. În document, reprezentanţii entităţii non-profit menţionează că, în cadrul evenimentului, sunt percepute şi taxe de participare. La momentul la care a trimis solicitarea către instituţia publică, ASCOR trecuse 0 la capitolul sponzorizări.

În graficul prin care îşi justificau solicitarea de a primi bani, reprezentanţii ASCOR arătau că estimează cheltuieli de 228.000 de lei pentru masa celor prezenţi la eveniment, de 48.000 de lei pentru un concert Holograf sau 15.000 de lei pentru realizarea unor aplicaţii iOS şi Android. (restul cheltuielilor, în documentul ataşat mai jos)

Programul întâlnirii

În cadrul unei conferinţe de presă, Gabriela Pipirig, managerul proiectului, preciza că „Întâlnirea Internaţională a Tineretului Ortodox” aduce la Iaşi 6.000 de tineri în perioada 1-4 septembrie. „Vom avea astfel ocazia să devenim gazde pentru 6000 de tineri. Sunt tineri care vin din toată România, pe de o parte, şi, pe de altă parte, tineri care provin din 32 de ţări, precum: Cipru, Muntenegru, Albania, Rusia, Republica Moldova, Ucraina, Italia, Spania, Portugalia, Franţa, Belgia, Irlanda. Acestora li se vor adăuga tineri din ţări mai exotice, de pe continental african (Burundi, Uganda, Kenya, Congo, Malawi), dar şi din SUA, Chile, Guatemala, Ecuador sau Venezuela”, a declarat aceasta.

Potrivit programului evenimentului, printre activităţi se numără conferinţe, seminarii, deplasarea la diverse obiective din Iaşi sau rugăciuni.  (Programul complet al evenimentului, aici)

Vineri, cu avionul, a venit la Iaşi şi PF Daniel, patriarhul României. Acesta a fost întâmpinat de autorităţile locale la aeroport. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite