VIDEO Numărul „avocaţilor” teilor puşi la pământ în centrul Iaşiului creşte. Şefii Primăriei refuză dezbaterea publică

VIDEO Numărul „avocaţilor” teilor puşi la pământ în centrul Iaşiului creşte. Şefii Primăriei refuză dezbaterea publică

Mesaj postat de către tinerii care protestează împotriva tăierii teilor din Iaşi FOTO Facebook Iaşul iubeşte teii

Mişcarea civică care-şi propune să oprească campania de tăiere a teilor de pe bulevardul Ştefan cel Mare, din centrul Iaşiului, ia amploare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Zece asociaţii sau organizaţii non-guvernamentale din Iaşi au semnat o scrisoare deschisă adresată Primăriei Iaşi în care solicită oprirea de urgenţă a campaniei de sacrificare a copacilor din centrul oraşului. "Vă solicităm stoparea imediată a tăierilor teilor rămaşi pe Bulevardul Ştefan cel Mare, publicarea proiectului de amenjare urbanistică a zonei istorice a Iaşului pentru a fi supus dezbaterii publice precum şi furnizarea unui răspuns la această solicitare care să cuprindă numărului avizului de mediu şi/sau avizului de defrişare", se arată în concluzia scrisorii.

Argumentele esxpuse în cuprinsul scrisorii sunt următoarele:

- arborii maturi contribuie la valoarea istorică a zonei şi reprezintă elemente importante nu doar ale ecosistemului ci deopotrivă, asemenea clădirilor istorice, reprezintă părţi integrante ale patrimoniului cultural;

- teii reprezintă un important simbol afectiv şi olfactiv al Iaşului; aceşti arbori fac parte dintr-un patrimoniu viu, ce se cuvine ocrotit indiferent de schimbările şi priorităţile politice, şi că suntem datori în faţa următoarelor generaţii să păstrăm nealterat acest patrimoniu;

- faptul că tocmai printr-un studiu de branding comandat şi plătit de primăria municipiului Iaşi, s-a recomandat ca nume potrivit pentru Iaşi cel de «Oraş al teilor»;

- lucrările de toaletare de anul trecut aplicate arborilor au provocat uscarea unor exemplare şi au sărăcit valoarea estetică a zonei şi că lucrări suplimentare ar spori impactul negativ deja creat;

- după tăierile de arbori din august 2012 s-a decis plantarea de specii de arbori exotice, nespecifice mediului local şi cultural şi că introducerea de astfel de specii reprezintă una dintre cele mai importante ameninţări pentru biodiversitate.

Scrisoarea a fost expediată încă de acum trei zile, dar cei de la Primăria Iaşi nu au furnizat un răspuns. Mai mult, Mihai Chirica, viceprimarul Iaşiului, a afirmat că tinerii care au ieşit în urmă cu două zile pe bulevardul Ştefan cel Mare pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de tăierea teilor sunt "alimentaţi" de persoane rău-voitoare. Pe deasupra, câţiva dintre ei au fost legitimaţi de poliţiştii locali trimişi să supravegheze din umbră desfăşurarea întâlnirii în cadrul căreia tinerii au împărţit pliante şi au pus candele la cioatele teilor deja sacrificaţi.

Muncitorii Primăriei au sacrificat deja mai mult de zece tei de pe bulevardul Ştefan cel Mare, iar campania va continua. 

În acest timp, pagina de Facebook deschisă pentru a mediatiza efectele negative apărute de pe urma tăierea arborilor, intitulată "Iaşul iubeşte teii", a adunat peste 1.600 de like-uri. Un cunoscut interpret de folk din Iaşi a compus o melodie intitulată "Salcâmii japonezi". Câteva versuri: "Nu avem nici aeroport, nici multe spaţii verzi/Dar avem ca nimeni salcâmi japonezi". 

Puteţi asculta, mai jos, melodia "Salcâmii japonezi":

 
O altă tânără, care trăieşte la Montreal, a scris poezia "Tăcerea teilor": 
„Suntem naivi: încă iubim/Un tei speriat pentru că-l taie,/O Sfântă plânge peste drum,/Zapada mieilor de-nmoaie. În suflete ne doare adânc,/ Şi ce frumos parfum ne pare/Că are teiul, ca un prunc/Dormind de tot, aşa, sub soare“.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările