Au fost prinşi hoţii busturilor din Parcul Copou. Cinci adolescenţi au spart statuile în bucăţele, le-au vândut la fier vechi şi au cheltuit banii pe jocuri video şi ţigări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hoţii, cu vârste între 17 şi 19 ani, au fost reţinuţi şi duşi pe Poliţie pentru audieri FOTO Ziarul de Iaşi
Hoţii, cu vârste între 17 şi 19 ani, au fost reţinuţi şi duşi pe Poliţie pentru audieri FOTO Ziarul de Iaşi

Poliţiştii au descoperit că busturile lui Nicolae Gane, Ciprian Porumbescu şi Barbu Ştefănescu Delavrancea au fost furate la Iaşi fiecare în seri diferite, într-un interval de o săptămână.

Doi dintre cei tineri, cu vârste de 17 şi 18 ani, au fost identificaţi de poliţiştii ieşeni drept autorii furturilor busturilor de bronz din Parcul Copou din Iaşi. Ulterior, ei au fost ajutaţi de alţi trei complici pentru a sparge statuetele şi a le transporta la centrele de colectare ale fierului vechi.

Amănuntele aflate de poliţişti în timpul interogatoriilor confirmă una dintre suspiciunile iniţiale, potrivit căreia statuetele au fost furate în zile diferite, începând din noaptea de 1 spre 2 martie, până în noaptea de 7 spre 8 martie, fără ca cineva să observe lipsa lor. Constantin Marius Falotă (19 ani) şi Dumitru Andrei Creţu (18 de ani), autorii furtului, doi adolescenţi domiciliaţi în zona Ţicău, fără ocupaţie şi cu abandon şcolar, "au lovit" prima dată bustul lui Barbu Ştefănescu Delavrancea. Au intrat cu un cărucior în Parcul Copou, în noaptea de 1 spre 2 martie, au smuls statueta de bronz grea de aproximativ 60 de kilograme cu levierul de pe soclu, au încărcat-o şi au transportat-o spre casă, cale de câţiva kilometri. 

A doua statuie, cea a lui Nicolae Gane, a fost furată două zile mai târziu, iar cea a lui Ciprian Porumbescu în noaptea de 7 spre 8 martie. Ajunşi acasă, tinerii, ajutaţi de fraţii Paul şi Liviu Cheptanaru, dar şi de un alt tânăr, în vârstă de 17 ani, au spart statuetele, goale în interior, în bucăţele de mărimea unei palme şi le-au vândut la mai multe centre de colectare a fierului vechi din oraş.

Poliţia a fost sesizată în cursul zilei de luni, 11 martie, de către angajaţii unui centru de colectare Remat situat pe strada Smârdan, aproape de cartierul Bucşinescu şi centrul comercial Iulius Mall. Oamenii de la centru au observat fragmentele unei urechi. "Sunt nişte deşeuri de bronz, e greu de stabilit în momentul în care sunt aduse, mai ales c-au fost fragmentate, provenienţa acestora", a declarat Cătălin Zelinschi, director general Remat Iaşi. 

Hoţii le-au spus poliţiştilor că au obţinut în total pe cele trei busturi 3.000 de lei, bani pe care i-au cheltuit pe jocuri video, ţigări şi dulciuri. 

Valoarea de inventar a fiecăruia dintre cele trei busturi se ridică la aproximativ 65.000 de lei. Fac parte din patrimoniul naţional, figurând pe lista monumentelor istorice. Au fost amplasate pe Aleea "Junimea" din Parcul Copou, un proiect realizat în 1943 după o iniţiativă a lui Ion Petrovici, ministru al Culturii Naţionale în Guvernul mareşalului Antonescu. Au intrat în patrimoniul municipalităţii ieşene în 1945. 

Primăria Iaşi se arată, în continuare, neputincioasă în prevenirea unor evenimente similare. „Este o problemă de educaţie şi cred că unii au pândit foarte mult timp cum să ia acele statui pentru că erau din bronz. Sper să reuşim la nivel naţional să facem o lege ca să ameliorăm legea astfel încât toţi cei care fac acest comerţ cu metale să vină să ia un aviz de la Primărie atunci când vor să topească sau să comercializeze metalele respective. Pentru că altfel nu o să avem niciodată control. Este criză, sunt unii certaţi cu legea, mulţi care fac acest job“, a spus Gheorghe Nichita, primarul Iaşiului.

Edilul a refuzat să comenteze faptul că niciun poliţist local nu era repartizat pe Copou în nopţile în care au avut loc furturile. „Avem numai 300 de poliţişti pentru tot ce înseamnă acum disciplina în construcţii, rutieră şi pază şi ordine. Este imposibil să acoperi toate zonele oraşului mai ales că sunt şi zone cu foarte mari probleme de delincvenţă. Nici dacă am avea 1.000 de poliţişti nu am putea să stăm lângă fiecare statuie“, a mai declarat Nichita.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite