Atentat terorist în Franţa. Decriptarea, pagină cu pagină, a ultimului număr din „Charlie Hebdo“. Ce aveau ziariştii în faţă în momentul în care au fost asasinaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scriitorul ieşean Dan Alexe FOTO cinemagia.ro
Scriitorul ieşean Dan Alexe FOTO cinemagia.ro

Unul dintre cei mai importanţi oameni de cultură români contemporani, scriitorul ieşean Dan Alexe, explică, pagină cu pagină, ce au vrut să transmită ziariştii de la Charlie Hebdo în ultimul număr al săptămânalului, cel pe care-l aveau pe masa de şedinţă în timpul atentatului terorist din Franţa, când 12 oameni au fost ucişi.

Scriitorul, regizorul şi publicistul Dan Alexe (53 de ani) a postat pe blogul personal o cronică referitoare la ultimul număr al revistei "Charlie Hebdo", în care critică dur atitudinea multora dintre comentatorii români care au analizat atentatul terorist din Franţa.

„Intelectualitatea română s-a arătat laşă, habotnică, defetistă, lipsită de umor. Generaţiile mai tinere au comentat absurd despre o libertate a presei şi a spiritului pe care nu o cunosc, sugerând că ziariştii de la Charlie Hebdo trebuiau «să nu se bage», «să tacă», sau că «au exagerat». Pentru că majoritatea celor care înfierează libertatea vorbei şi creionului nu au pus niciodată mâna pe un exemplar din Charlie Hebdo, iată aici, pagină cu pagină, decriptarea ultimului număr, cel pe care ziariştii îl aveau în faţă în momentul în care au fost asasinaţi de Dumnezeu, în acea zi de miercuri, ziua reuniunii editoriale: ziua in care Charlie Hebdo ajunge în chioşcuri si se decide linia editorială a numărului următor“, scrie Dan Alexe (foto jos - cinemagia.ro) în debutul analizei.

dan alexe

Apoi, Alexe trece la comentarea conţinutului fiecăreia dintre cele 16 pagini din numărul 1177 al revistei, apărut pe piaţa în ziua de 7 ianuarie. Analiza este însoţită şi de imaginea fiecărei pagini. 

„Coperta e dedicată «Prezicerilor magului Houellebecq», scriitorul Michel Houellebecq al cărui roman «Soumission», despre islamizarea Franţei in 2022, a ieşit în librării exact în aceeaşi zi, miercuri 7 ianuarie. Cronica romanului, de Bernard Maris (asasinat, mai cunoscut pentru articolele sale economice, scrise cu pseudonimul Oncle Bernard, în care a anticipat intotdeauna, în prelungirea lui Bourdieu, tezele lui Piketty), cronica lui Bernard Maris, aşadar, se găseşte pe p. 13. Houellebecq a fost în ziua aceea subiectul întregii prese scrise a Franţei“, scrie Dan Alexe despre coperta revistei.

Bulele imaginate de desenatori pentru Houellebecq, probabil cel mai influent scriitor francez contemporan, sunt: “În 2015, îmi cad dinţii.” / “In 2022, ţin Ramadanul.”

La pagina 2, pe care o puteţi vedea mai jos, "Luz continuă cu o pagină întreagă de caricaturi despre Houellebecq şi romanul său, cu un sarcasm ce contrastează total cu cronica pe care Bernard Maris i-o face lui Houellebecq la p. 13. De ce? Pentru că la Charlie libertatea de expresie era totală, membrii redacţiei neezitând să publice opinii sau caricaturi divergente în interiorul aceluiaşi număr. Singura regulă era combaterea oricărei ipocrizii şi a oricărei forme de cenzură. Astfel, în caricaturile lui Luz, Michel Houllebecq ţine o serie întreagă de profeţii comice, precum aceea că «în 2077, republica Femen a Ucrainei va obliga femeile să poarte penisul bărbaţilor în bandulieră.», scrie Dan Alexe.

charlie hebdo

Demnă de luat în considerare este analiza paginii 13 (mai jos) în care apar "caricaturi de Willem despre asasinii jihadişti; nu glume despre Islam, aşadar, ci despre cancerul fundamentalist al asasinilor şi sinucigaşilor din Siria, Irak şi Afganistan. Nu Islam scrie acolo, ci «Tinerilor le place jihadul»".

Pe aceeaşi pagină se regăseşte un comentariu elogios la adresa cărţii Soumission al lui Houellebecq (după ce scriitorul fusese ironizat masiv în primele două pagini), semnată de Bernard Maris (asasinat).

"Şi, încheie Bernard Maris:

«Unde e aici critica sarcastică a islamului? Nicăieri. Islamul acceptă lumea aşa cum e: aici diferă total de catolicism, care nu poate să producă decât o frustrare permanentă.»

Sublinierea mea. Islamul acceptă lumea aşa cum e: aici diferă total de catolicism, care nu poate să producă decât o frustrare permanentă. Frază de aruncat în ochii tuturor idioţilor şi ignoranţilor habotnici care pot spune doct şi pompos că un om ca Bernard Maris a fost asasinat pentru că «provoca islamul».", comentează Dan Alexe.

charlie hebdo 13

Puteţi citi analiza completă a ultimului număr din "Charlie Hebdo" pe blogul lui Dan Alexe,  cabalinkabul.wordpress.com.

[<a href="//storify.com/julierosu/atentat-terorist-la-paris" target="_blank">View the story "Atentat terorist la Charlie Hebdo în Paris. Cel puţin 10 jurnalişti şi 2 poliţişti au murit" on Storify</a>]

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite