"Astra Film on Tour" ajunge şi la Iaşi

Afişul documentarului "Aliyah DaDa" FOTO Facebook

Documentarul "Aliyah DaDa", regizat de Oana Giurgiu, directorul executiv al Festivalului de Film Transilvania, va fi proiectat pe 25 martie în Iaşi, la Casa de Cultură "Mihai Ursachi", în avanpremiera programului "Astra Film on Tour".

Ştiri pe aceeaşi temă

În perioada 26-28 martie 2015, documentare premiate în 2014 la Astra Film Sibiu vor fi proiectate în premieră la Iaşi, de la ora 17:00, la Teatru Fix.

"Astra Film on Tour" la Iaşi este un eveniment organizat de Astra Film, CNM Astra, Consiliul Judeţean Sibiu şi Teatru Fix.

În avanpremiera programului "Astra Film on Tour", pe 25 martie, de la ora 18.00, la Casa de Cultură "Mihai Ursachi" este programat filmul documentar "Aliyah DaDa" , în regia Oanei Giurgiu.

Alegera a fost făcută, întrucât Iaşiul, ca însemnat centru al comunităţii evreieşti din România, este teatrul unor importante evenimente prezentate în film.

"Aliyah DaDa" este "o incursiune personală, bine documentată, a regizoarei Oana Giurgiu în istoria evreilor din România, în relaţia când absurdă, când paradoxală dintre români şi evrei, ca un tablou suprarealist care se construieşte vizual printr-o serie de colaje, îmbinând contextul istoric cu amintiri şi istorii individuale", se menţionează pe pagina de facebook a evenimentului.

Povestea este decupată vizual în stil dadaist, într-un tribut adus iniţiatorilor curentului, Tristan Tzara şi Marcel Iancu, doi evrei cu rădăcini în România.

Iată programul "Astra Film on Tour" la Iaşi:

Joi, 26 martie, in debutul turneului, cei interesaţi pot viziona, de la ora 17:00, filmul "Waiting for August" (regia Teodora Mihai), care prezintă viaţa de zi cu zi a 7 copii din Bacău care trăiesc singuri într-o locuinţă socială. Mama, plecată la muncă în Italia, este prezentă în viaţa lor doar digital, la telefon sau pe skype.

Documentarul a fost nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film şi a fost premiat la festivaluri de profil din Australia, Norvegia, Ungaria, Kosovo, Canada, Statele Unite, Elveţia sau Islanda.

De la ora 19:00, urmează "Art War" (regia Marco Wilms), un film care prezintă ideile revoluţionare ale Primăverii Arabe transpuse prin arta graffiti sau muzică hip hop. Filmul a fost expus la cea mai recentă ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.

Vineri, 27 martie, sunt proiectate două documentare care ne poartă la nord şi la sud de Iaşi: "Mohamed Tomescu" (regia Olesya Bortnyak), de la ora 17:00 si "Aliyah DaDa", de la ora 17:30.

"Mohamend Tomescu" spune povestea unui băiat crescut în satul Vama din judeţul Suceava care-şi doreşte să renunţe la numele moştenit de la tatăl său, neputând să-l ierte pentru că l-a abandonat în copilărie.

A treia zi, sâmbătă, 28 martie, debutează cu un documentar emoţionant, "Sunday Lunch" (regia Dorottya Zurbo), de la ora 17:00.

Filmul urmăreşte relaţia dintre un băiat de 15 ani şi mama sa, despărţiţi în urmă cu patru ani, când băiatul a fost dus la orfelinat, mama lui locuind într-un adăpost pentru oamenii străzii.

Programul "Astra Film on Tour" la Iaşi se încheie cu "Maidan" (regia Sergei Loznitsa), de la ora 17:30, unul dintre cele mai aclamate documentare din 2014. Filmul surprinde piaţa centrală din Kiev în plină forfotă revoluţionară. 

Intrarea la proiecţii este liberă, în limita locurilor disponibile.

Mai puteţi citi:

Au început înscrierile pentru Festivalul de Film Documentar Astra Film Sibiu

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările