Asistentul comunitar sau paramedicul satului, concept experimentat în premieră într-o localitate din Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În satul ieşean Borosoaia există de o săptămână un dispensar în care lucrează o familie de localnici instruiţi de Crucea Roşie să acorde primul ajutor

Oficialii oranizaţiei Crucea Roşie România a lansat recent un proiect desfăşurat în satul ieşean Borosoaia, o localitate cu 3.400 de locuitori situată la extremitatea nordică a judeţului.

Proiectul a presupus deschiderea unui punct de lucru în care lucrează membri ai unei familii instruiţi să acorde primul ajutor de bază celor din sat. Cei de la Crucea Roşie au ales Borosoaia pentru implementarea acestui proiect deoarece satul ieşean, component al comunei Plugari, este unul dintre cele mai izolate din judeţ. 

Satul este situat la 30 de kilometri de primul serviciu medical, iar până în municipiul Iaşi sunt 75 de kilometru. Pentru ca ambulanţa să ajungă acole, trebuie să parcurgă un traseu accidentat. Din momentul apelului de urgenţă şi până la sosirea ambulanţei sunt necesare chiar şi două ore. Dacă plouă abundent sau sunt caderi masive de zăpadă, accesul în zonă se poate face doar cu elicopterul.

"Familia instruită a primit o trusă de prim ajutor care conţine pansamente, un glucometru, un tensiometru şi un dispozitiv EKG cu telecitire într-un serviciu de cardiologie. Familia de «salvatori comunitari» are rolul de a spijini
rezolvarea urgenţelor minore de comunitate şi prevenirea agravării situaţiei în cazul unor urgenţe majore care necesită asistenţă medicală", a precizat Virginica Beldean, directorul filialei de Cruce Roşie Iaşi.

Proiectul „Puncte de prim ajutor în zone izolate” a fost lansat de Crucea Roşie Română în 23 septembrie 2012 şi se adresează comunităţilor izolate din mediul rural care nu dispun de servicii medicale permanente, iar serviciul de ambulanţă se află la mare distanţă. În aceste sate izolate, în cazul producerii unui accident sau al acutizării unei boli cronice, au loc foarte multe tragedii până la sosirea ambulanţei.

Fondurile necesare pentru implementarea acestui proiect pilot în 41 de localităţi, din fiecare judeţ din ţară, este de aproximativ 100.000 euro. Până în prezent, proiectul a fost lansat în 6 judeţe: Argeş, Bacău, Brăila, Cluj, Hunedoara şi Timiş şi urmează să fie lansat în judeţele Dâmboviţa, Harghita şi Teleorman. Până la sfârşitul anului 2013, se intenţionează dezvoltarea proiectului şi în celelalte judeţe din ţară.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite