Armata de slugi a baronului Nichita. Cazuri ratate de politiştii-spioni ai primarului: copilă ucisă în Copou, statui furate din parc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia Locală din Iaşi, instituţie care se află în subordinea primarului Gheorghe Nichita, liderul local al PSD, a fost implicată, în ultimii ani, în mai multe scandaluri publice prin care şi-a demonstrat incompetenţa, dar şi obedienţa faţă de cel care ar trebui să fie primul gospodar al oraşului

Plătiţi din bani publici pentru a păzi diferite obiective din oraş, dar şi pentru a supraveghea ordinea în oraş, reprezentanţii Poliţiei Locale Iaşi au funcţionat, în ultimii ani, mai degrabă ca nişte gărzi personale ale primarului Gheorghe Nichita. Obedienţa poliţiştilor locali în raport cu şeful Primăriei Iaşi a fost adesea demonstrată prin acţiunile de partid sau chiar prin activităţile personale derulate de edilul-inculpat din dosarul instrumentat în prezent de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Bucureşti împotriva lui Gheorghe Nichita.

În paralel cu atitudinea slugarnică avută pentru primarul Nichita, Poliţia Locală Iaşi a trecut, în ultimii ani, printr-o serie de scandaluri de interes naţional, invocând de fiecare dată insuficienţa efectivelor sau subfinanţarea instituţiei. Din interceptările realizate de procurorii DNA în dosarul lui Gheorghe Nichita, reiese, însă, că fondurile nu erau o problemă atunci când poliţiştii desemnaţi de primar trebuiau să facă deplasări chiar şi în alte oraşe pentru a-i identifica amanta. Sau când poliţiştii erau trimişi să stea cu zilele de strajă în faţa restaurantelor în care iubita edilului s-ar fi aflat sau în faţa casei acesteia, urmărind-o pas cu pas, aşa cum le ordona primarul PSD şefilor Poliţiei Locale.


De la stânga la dreapta: Ştefan Avîrvarei, şef al Serviciului Urbanism în cadrul Poliţiei Locale, cercetat sub control judiciar pentru „spionaj” în favoarea lui Nichita / Primarul Gheorghe Nichita, reţinut de DNA, se folosea constant de Poliţia Locală pentru a-şi vâna iubita / Liviu Mihai Hliboceanu, şeful Poliţiei Locale, surprins pe post de valet la nunta fiicei baronului Nichita, când a cărat daruri şi flori FOTO Mediafax/Adevărul

Scandalul statuilor furate

În martie 2013, trei tineri din oraş au fost protagoniştii unui caz care a făcut înconjorul ţării. Pe timp de noapte, au reuşit să fure trei statui a câte o sută de kilograme fiecare din Parcul Copou, aflat, teoretic, într-una dintre cele mai sigure zone din oraş. Cei trei au acţionat într-o zonă în care, pe hârtie, figurau poliţişti locali care ar fi trebuie să asigure pază permanentă.

image



Imaginea neputinţei: trei statui furate din Parcul Copou de sub nasul poliţiştilor locali

nichita hliboceanu

Din motive neştiute, în noaptea cu pricina, niciun picior de poliţist local nu s-a aflat în parcul ieşean, iar hoţii au plecat nestingheriţi cu statuile din bronz ale personalităţilor Barbu Ştefănescu Delavrancea, Nicolae Gane şi Ciprian Porumbescu, pe care le-au distrus şi le-au vândut la fier vechi. Hoţii implicaţi în acea mostră de incompetenţă oferită de Poliţia Locală Iaşi au fost condamnaţi cu executare, în timp ce şefii Primăriei au mimat un aşa-zis control la instituţia ce le este subordonată, în urma căruia şeful de atunci al Poliţiei Locale, Alexandru Hordilă, a fost demis din funcţie. Hordilă, un apropiat al primarului, nu a rămas însă pe drumuri, iar demiterea de la Poliţie Locală l-a „propulsat”, ulterior, în funcţia de şef al Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor.

Imediat după ruşinea din Parcul Copou, într-o încercare hilară de a explica lipsa poliţiştilor locali din parcul situat Copou, viceprimarul Mihai Chirica dădea vina pe guvernul Boc şi pe numărul mic de angajaţi ai instituţiei. „S-a ajuns în această situaţie din cauza lipsei de vigilenţă a fostei guvenări care a dat o lege prin care 300 de poliţişti locali de la Iaşi au fost daţi afară. Acum, să vină Boc să aducă statuile furate de la Iaşi“, declara Chirica.

Fată ucisă în Parcul Copou, poliţiştii locali inexistenţi

O un alt eveniment care a făcut înconjorul ţării, de această dată o tragedie, a avut loc pe 28 februarie 2015. Şi de această dată, opinia publică a fost revoltată de modul de acţiune al Poliţiei Locale. În toiul zilei, în acelaşi parc din care hoţii furaseră cu un an înainte statuile, o adolescentă de 16 ani din Iaşi, Diana Gugulică, a fost ucisă cu sânge rece de iubitul ei, minor şi el.

Scena s-a produs într-un loc în care, teoretic, mai ales la acea oră din zi, ar fi trebuit să se afle poliţişti locali. Imediat după tragedie, întrebat despre înactivitatea poliţiştilor locali, Georgel Grumeza, adjunctul Poliţiei Locale Iaşi, oferea următorul răspuns: „Nu ştiu ce mai poate fi spus în plus… Cei doi tineri nu au părut a fi suspecţi, nu au ridicat semne de întrebare. Până la intrarea în parc, zona este destul de aglomerată, dar dacă li s-ar fi părut suspecţi, colegii mei ar fi intervenit. Voi discuta, bineînţeles, cu cei care erau de serviciu”. Un răspuns mai complet referitor la acest caz, nu a mai venit, însă, niciodată din partea Poliţiei Locale Iaşi. De altfel, Grumeza este cel identificat acum în stenogramele procurorilor DNA, din dosarul de spionaj deschis de DNA pe numele baronului Iaşului. Grumezea, cu prenumele „Georgel” din stenograme, este cel care îi ştie pe Corduneni, interlopii tocmiţi să se ocupe de supravegherea iubitei primarului.

Slugăreau şi partidul, nu doar pe primar

eduard perju

Poliţiştii locali din Iaşi participă frecvent la activităţi personale sau la cele derulate de PSD Iaşi, a cărui filială judeţeană este condusă de baronul Nichita. În toamna anului 2013, un scandal politic de amploare naţională a izbucnit în sânul PSD Iaşi, protagonist fiind Marius Ostaficiuc, un pupil de-al baronului Nichita, cocoţat la Iaşi pe mai multe funcţii publice. Ostaficiuc a fost înregistrat cum dădea indicaţii tinerilor din partid pentru a sabota un protest organizat de societatea civilă împotriva tăierilor teilor de la Iaşi. În stenogramele făcute publice atunci, Ostaficiuc le spunea colegilor că urmează să primească informaţii de la poliţiştii locali. De altfel, Ostaficiuc apare şi el în interceptările din dosarul DNA instrumentat împotriva lui Nichita.

Un alt exemplu de obedienţă a poliţiştilor locali plătiţi din bani publici a fost şi cel din octombrie 2013, atunci când mai mulţi ieşeni s-au adunat în faţa Casei Sindicatelor pentru a protesta împotriva proiectului de la Roşia Montană. În clădire se aflau premierul Victor Ponta şi ministrul Liviu Dragnea, vicepremier la acea vreme. Mai mulţi poliţişti locali îmbrăcaţi în civil, printre care şi actualul şef Liviu Hliboceanu, au înconjurat atunci cordonul de protestatari pentru ca aceştia să nu fie sesizaţi de şefii din Guvern. Acelaşi Hliboceanu apare şi în fotografii în care primarul Nichita face băi de mulţime la diverse evenimente sociale din anii trecuţi, cum ar fi 1 Mai sau Ziua Căsătoriei.

Şeful Poliţiei Locale, valet la nunta fiicei primarului

În toamna anului trecut, mai mulţi poliţişti locali au fost folosiţi de primarul Gheorghe Nichita pentru a asigura protecţie la nunta fiicei sale, Ilinca. O imagine cu şeful Poliţiei Locale, Liviu Hliboceanu, realizată de jurnaliştii din Iaşi, în care poliţistul cară cadourile şi florile primite de mireasă, este sugestivă în acest sens.


Liviu Hliboceanu, şeful Poliţiei Locale, în timp cară cadourile la nunta fiicei lui Nichita FOTO Ziarul de Iaşi

nichita hliboceanu

Au existat şi incidente violente în care aceiaşi poliţişti locali, la comanda liderilor PSD Iaşi, au acţionat în moduri reprobabile. Un exemplu în acest sens este o întâmplare din februarie 2012, atunci când, în timpul unei şedinţe de Consiliu Local, un aprig protestatar al primarului Nichita, Sorin Bălănescu, a fost încătuşat chiar în sala de şedinţă, după ce a încercat să vorbească în faţa consilierilor. Acelaşi Bălănescu a venit în ziua percheziţiilor în faţa vilei lui Nichita, cu o pereche de cătuşe, cerând arestarea primarului Gheorghe Nichita.

Cine-i blonda care i-a sucit minţile primarului şi i-a adus un dosar la DNA

Relaţia cu Adina Samson este motivul pentru care primarul Gheorghe Nichita a divorţat de soţia sa, în 2014, după un mariaj de 33 de ani. Tânăra care i-a sucit minţile edilului moldovean s-a angajat în cadrul instituţiei publice începând cu primăvara anului 2014. Adina Mihaela Samson este absolventă a Facultăţii de Administraţie Publică la Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi, tot la această universitate tânăra absolvind şi masterul.

Între martie şi iunie 2014, Adina Samson a ocupat funcţia de inspector de specialitate la Primăria Iaşi, ea fiind, ulterior, promovată în funcţia de şef de serviciu. Se întâmpla în iunie 2014, atunci când, din informaţiile „Adevărul”, Adina Samson s-ar fi aflat deja într-o relaţie cu Gheorghe Nichita. Serviciul pe care îl conduce şi în prezent blonda baronului de Iaşi este Managementul Calităţii şi Control Intern Managerial. Prin fişa postului a noii funcţiei, trebuia să-i raporteze edilului şef „stadiul implementării, funcţionării şi eficienţa sistemului de management al calităţii şi a sistemului de control intern şi managerial al Primăriei şi al unităţilor subordonate”.

Evoluţie spectaculoasă în carieră

Samson este responsabilă şi cu menţinerea comunicării între Primărie şi entităţile din subordine. Potrivit fişei postului, principalele atribuţii ale acesteia erau de a redacta adrese şi referate de specialitate şi organizarea de evenimente desfăşurate de municipalitate sau parteneri: dezbateri, conferinţe sau simpozioane. O altă atribuţie era de actualizare a bazei de date a instituţiei, cu datele de contact ale instituţiilor şi persoanelor publice din administraţia publică, locală şi centrală, mediul universitar, cultural şi economic.

I se plângea şefei de cabinet a primarului

În perioada în care a fost supravegheată de oamenii primarului Nichita, în genere poliţişti locali, Adina Samson discuta cu alte angajate ale Primăriei plângându-se că Gheorghe Nichita ar fi trimis membri ai clanului Corduneanu pentru a speria o persoană cu care se văzuse.

„Ştii ce mi-o făcut? Mi-o trimis doi borfaşi la masă, eram cu un tip şi din ăştia, prieteni ai Cordunenilor, şi i-o zis să plece într-o oră din Iaşi, că fata asta nu e singură”, îi spunea Adina Samson, pe interceptări, Laurei Butnariu, actuala şefă de cabinet a primarului Gheorghe Nichita. Samson a fost şi ea ridicată de procurorii DNA joi, fiind dusă la Bucureşti la audieri, ea având calitatea de denunţător în acest dosar.

nunta nichita

La o zi după ce a izbucnit scandalul de la Primăria Iaşi, tânără şi-a închis contul de Facebook şi nu mai răspunde nimănui la telefon. Potrivit ultimei declaraţii de avere, publicată îb 2014, Adina Samson nu deţine proprietăţi. Când era inspector de specialitate, a declarat un venit lunar de 3.396 lei. În 2014 şi-a achiziţionat un autoturism Skoda şi a declarat bijuterii în valoare de 7.500 euro. Din interceptările ataşate la dosar la dosar de procurori, reiese că Adina Samson frecventa numai localuri şi cluburi de renume din Iaşi.
 
Divorţul „familistului” Gheorghe Nichita

În februarie 2014, cu doar o lună înainte ca Adina Samson să fie promovată în cadrul Primăria Iaşi, Gheorghe Nichita anunţa în presa locală din Iaşi că divorţează de soţia sa, Florentina, cadru didactic în Iaşi. Într-un interviu acordat presei locale din Iaşi, primarul Nichita poza într-un familist convins.

„Fiind împreună de aproape 33 de ani, nimic nu ne mai poate despărţi, vom fi în continuare apropiaţi unii de alţii. Ne ştim bine nevoile şi dorinţele, vom avea grijă unii de alţii, chiar dacă nu vom mai locui împreună. Apoi, atât eu, cât şi Florentina avem parcursul nostru profesional, calea noastră de împlinire, care ne motivează şi ne dă satisfacţii. Rămânem prieteni şi ne vom sprijini reciproc, fără îndoială”, declara Nichita, imediat după divorţ.

Traseul de la elev mediocre, colaborator al Securităţii direct în fruntea PSD şi a Primăriei Iaşi

Gheorghe Nichita are 59 de ani şi s-a născut şi a crescut în oraşul Dorohoi, judeţului Botoşani. Edilul Iaşului a crescut într-o familie sărăca, având un parcurs şcolar mediocru. A ajuns la Iaşi, unde a a absolvit două facultăţi, una de economie şi una de inginerie. Înainte de asta, el ar fi fost recrutat de fosta Securitate, existând şi un agajament semnat de primar în care se arată că acesta a fost recrutat cu numele „Mihai”. Nichita a rămas în structurile Securităţii până în 1983, dar „a fost abandonat pentru că informativ nu a reuşit să se facă prea util. A fost reinstruit de ofiţer, dar se pare că nu prea are calităţi informative, deoarece posibilităţi are“, se arată în înscrisul citat de CNSAS.

Nichita s-a angajat în Iaşi, în 1979, pe o funcţie de şef de punct de lucru la o staţie din structurile actualei Apa Vital (fostă RAJAC - regia locală de apă). A urcat în ierarhie până la funcţia de manager general al fostului RAJAC, operator regional de servicii de apă şi canalizare. A ocupat funcţia de manager în perioada 1997-2003 şi a renunţat la şefie în momentul în care a ajuns primar al Iaşiului.

Candidat al PD, rateuri mari la alegeri

În acea perioadă, primarul Nichita era deja în politică, el candidând, din partea PD, având şi două candidaturi eşuate la funcţie de primar. În 1996, când a obţinut 3,3%, şi în 2003, când a obţinut 2,8 procente din sufragii. În 2003, primarul de atunci al Iaşului, Constantin Simirad, s-a retras din funcţia de primar alegând să meargă în Cuba pentru a fi ambasador.

A fost marea şansă a lui Gheorghe Nichita care a primit funcţia de edil cadou şi a câştigat un an mai târziu primul dintre cele trei mandate pe care le are la cârma Iaşului. După ce a devenit primar, a dezvoltat o serie de relaţii şi prietenii în mediiile politic, administrativ, religios sau de afaceri, fiind propulsat şi ca vicepreşedinte la nivel naţional al PSD. I-a tras pe linie moartă pe foştii lideri locali ai partidului şi a adunat în jurul lui foarte mulţi tineri dornici de afirmare, care i-au susţinut interesele personale şi politice.

„Şedinţă” de Guvern PSD cu 600 de invitaţi, la nunta familiei Nichita

La finele lunii septembrie 2014, Gheorghe Nichita a fost socru mic şi a organizat cea mai fastuoasă nuntă a Iaşilor ultimilor ani. Fiica sa, Ilinca, notar public de meserie, s-a căsătorit cu un tânăr ce lucrează în mediul bancar, naşi fiind ministrul Rovana Plumb şi soţul acesteia, Dan, precum şi medicul Bogdan Doroftei şi soţia acestuia, notarul public Manuela Pohoaţă, din Iaşi.

Nunta a fost organizată într-unul dintre cele mai selecte localuri din Iaşi. La petrecerea organizată în cinstea tinerilor căsătoriţi au participat mai mulţi membri importanţi din PSD, printre care şi premierul Victor Ponta şi miniştrii Liviu Dragnea şi Gabriel Oprea. De asemenea, dintre oamenii politici au mai participat la nuntă Nicolae Bănicioiu, Remus Pricopie, Eugen Teodorovici, Aurelia Cristea, Gabriela Szabo, Doina Pană şi Robert Cazanciuc.

În total, în jur de 600 de persoane au participat la o petrecere în care decorul a fost realizat cu sprijinul designerului Doina Levinţa şi a coregrafei Beatrice Rancea, managerul Operei Naţionale Române Iaşi. Petrecerea a fost întreţinută de Loredana, cea care, după ce a cântat la nunta familiei Nichita, a susţinut un concert şi de Zilele Iaşului. Primarul Nichita a refuzat să precizeze, interpelat de presa din Iaşi, cât a cheltuit cu organizarea nunţii fiicei sale însă speculatorii au estimat cifre de ordinul sutelor de mii de euro.

nunta nichita

Vă mai recomandăm:

Traseul primarului Gheorghe Nichita: din elev mediocru în mahalaua Dorohoiului, colaborator al Securităţii direct în fruntea PSD şi a Primăriei Iaşi

Baronii USL conduc spre faliment ultimul colos industrial al oraşului. Cum s-a vândut CET Iaşi unui SRL de apartament

FOTO Cununie politico-economico-religioasă cu efecte pe termen lung. Cum funcţionează filiera Nichita-Fenechiu-Dascălu-PF Daniel la Iaşi

Tensiune fără precedent între coliderii USL Iaşi. Motivul: un contract de 15 milioane de euro „vânat“ de Fenechiu

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite