VIDEO FOTO Arma crimei din coaforul de la Iaşi: gelozie, alcool şi antidepresive. Cum îşi apără România cetăţenii de persoanele cu probleme psihice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O femeie de 38 de ani a fost ucisă de soţul gelos în timp ce se afla la lucru într-un coafor din Iaşi. Bărbatul s-a înjunghiat ulterior şi în prezent e în comă. El a fost internat în trecut la Psihiatrie. "Adevărul" a consultat specialişti privind problema persoanelor suferinde de diferite afecţiuni psihice. Concluzia: multe dintre acestea sunt ignorate de sistem.

Trei copii din Iaşi au rămas pe drumuri după ce tatăl lor şi-a ucis soţia cu sânge rece într-un coafor din preajma căminelor studenţeşti din Tudor Vladimirescu. Tragedia s-a petrecut sâmbătă seară atunci când Vasile Olaru a intrat inopinat în coaforul în care lucra soţia sa şi, cu un cuţit de 18 centimetri, a lovit-o de mai multe ori pe femeie în zona gâtului. Cele doua angajate ale societăţii, care se aflau în salon în acel moment, au apelat la firma de pază al cărei reprezentant a sunat mai apoi la 112. “Când am ajuns doamna era tăiată. Am văzut doar domnul pe geam cum s-a pus în genunchi şi şi-a băgat cuţitul în gât şi în piept”, a spus un martor.

Fetiţa de 13 ani, devastată

La mai puţin de o oră de la comiterea crimei, fără a şti ce s-a întâmplat cu mama sa, la faţa locului a ajuns şi fetiţa de 13 ani a Ninei Olaru. Adolescenta era însoţită de un reprezentant al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Iaşi şi era îngrijorată că mama sa nu a ajuns la centru. “Trebuia să ajungă la 7 şi am venit să vedem ce s-a întâmplat, că de obicei nu întârzie”, spunea copila (foto jos, după aflarea veştii tragice) care avea să afle peste doar câteva minute despre tragedie.

image

Nina Olaru era internată de pe 26 decembrie la Centrul pentru protecţia victimelor violenţei domestice din cadrul DGASPC Iaşi. În acea zi, ea a fost escortată de un poliţist în custodia statului după ce soţul ei a lovit-o violent şi i-a spart nasul. Alături de femeie au mai fost internate în centru şi cele două fetiţe minore ale acesteia. Carmina Pascal, procuror-şef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, instituţie care instrumentează cazul, a precizat că mobilul crimei ar fi gelozia agresorul fiind supărat că soţia sa a plecat de acasă. “În cauză a fost întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunii de omor calificat”, a spus Pascal pentru “Adevărul”.

Internare la "Socola" din cauza alcoolului

Vasile şi Nina Olaru erau căsătoriţi de 20 de ani şi mai aveau împreună o fetiţă de doi ani şi şapte luni şi un băiat de 18 ani. Apropiaţii celor doi susţin că bărbatul obişnuia să-şi lovească soţia, mai ales după ce consuma băuturi alcoolice. De altfel, potrivit unor surse medicale, în luna noiembrie Vasile Olaru a fost internat la Spitalul de Psihiatrie “Socola” din Iaşi în urma unui exces bahic. “A fost diagnosticat atunci cu intoxicaţie acută cu alcool cu agitaţie psihomotorie şi heteroagresivitate”, au precizat sursele citate.

Bărbatul s-a internat voluntar la “Socola”, cel mai probabil pentru a o determina pe femeie să nu-l părăsească. Anchetatorii spun că în perioada premergătoare internării, Nina Olaru înaintase o plângere la Poliţie pentru lovire, pe care a retras-o după ce soţul ei a fost de acord să meargă la “Socola” şi să primească tratament.

Medicul Lucian Burlea, manager al Spitalului “Socola”, susţine însă că dacă bărbatul a combinat tratamentul medicamentos cu băuturile alcoolice atunci starea sa e posibil să se fi înrăutăţit de la momentul externării şi până în prezent. “E perioada în care multe persoane se internează cu asemenea probleme iar dacă bărbatului i s-a administrat un tratament antidepresiv şi a consumat băuturi alcoolice atunci e clar că e predispus către decompensare”, ne-a spus Burlea.

Vasile Olaru se afla ieri internat la Spitalul de Urgenţă “Sfântul Spiridon ” din Iaşi medicii fiind rezervaţi. “Bărbatul care a încercat să se sinucidă este acum în comă, în secţia de ATI de la Clinica de Chirurgie I .El a fost operat azi-noapte (n.r. sâmbătă noapte), acum este stabil hemo-dinamic, însă neurologic nu răspunde. Şansele de supravieţuire au crescut, însă pronosticul rămâne în continuare rezervat”, a declarat Diana Cimpoeşu, medic-şef SMURD Iaşi. Camera sa este străjuită în permanenţă de mai mulţi poliţişti.

Cei doi copii minori ai Ninei Olaru a fost preluaţi în noaptea de sâmbâtă spre duminică de o verişoară. Florin Ion, directorul DGASPC Iaşi, a menţionat ieri că reprezentanţii instutuţiei pe care o conduce vor demara o anchetă pentru a stabili dacă minorii vor rămâne în grija unui membru al familiei sau dacă vor fi internaţi într-un centru social.

Caz tras la indigo, tot în Iaşi: înjunghiată în şaormerie

O altă femeie care s-a refugiat în centrele statului pentru a scăpa de soţul violent a fost înjunghiată, în aprilie 2012. Atunci, un bărbat din judeţul Constanţa, Belmondo Cobzaru, a intrat cu un cuţit într-o şaormerie din zona Gării din Iaşi şi a înjunghiat-o în gât pe concubina sa. Bărbatul a urmărit-o în prealabil mai multe zile acţionând după ce s-a asigurat că o va găsi la serviciu. Ulterior, Cobzaru a fost condamnat la şapte ani şi jumătate de închisoare.

La finele lunii octombrie o femeie de 39 de ani din Iaşi, Gabriela Puricoi, a fost înjunghiată mortal, în zona gâtului de concubinul pe care îl părăsise de câteva zile. Agresorul era, ca şi Vasile Olaru, consumator înrăit de băuturi alcoolice.

Dublu asasinat la Deva, de Crăciun
Judecătorii Tribunalului Hunedoara au decis, ieri, arestarea preventivă a lui Gabriel Băţ (57 de ani), din Deva, după ce bărbatul a recunoscut că şi-a omorât proprii părinţi chiar în a doua zi de Crăciun. Criminalul, cunoscut pentru că ar avea probleme psihice, a folosit un ciocan cu care şi-a lovit de mai multe ori părinţii în cap şi intenţiona, potrivit declaraţiilor din cadrul audierilor, să arunce cadavrele într-un şanţ de lângă un garaj. 

Potrivit prim-procurorului Adina Velescu  de la Parchetul Tribunalului Hunedoara, Gabriel Băţ a declarat că a făcut crima pe fondul unor neînţelegeri mai vechi. Bărbatul le-a spus anchetatorilor că, de mai mulţi ani, părinţii îi reproşau că nu şi-a întemeiat o familie şi că are probleme cu greutatea, fiind supraponderal. De asemenea, bărbatul a relatat că părinţii - un fost director la CEC şi o fostă contabilă la Casa de Pensii - îi reproşau că este pensionar pe caz de boală şi că nu lucrează, iar el nu a mai putut rezista presiunii. (Daniel Guţă)

Şi-a incendiat tatăl şi bunica, de Sărbători

Clipe de coşmar într-o locuinţă din satul călărăşean Luica, în a doua zi de Crăciun. Un tânăr de 20 de ani şi-a înjunghiat tatăl şi bunica, în vârstă de 45 de ani, respectiv 82 de ani, apoi i-a incendiat. Vecinii spun că Ionuţ Tudor fusese în seara respectivă la un priveghi în sat, iar când s-a întors acasă, la mizeul nopţii, băut bine, tatăl şi bunica sa dormeau. Furios că uşa era închisă, tânărul a spart-o şi s-a năpustit asupra rudelor cu un cuţit. După comiterea crimelor, ucigaşul a incendiat locuinţa şi s-a făcut nevăzut.

Vecinii care au văzut focul au alertat imediat pompierii. Grozavia a fost descoperită, după ce militarii au stins flăcările, iar trupurile celor două victime prezentau urme suspecte de violenţă. Teoria avea să se confirme opt ore mai târziu. Tânărul a fost găsit într-o casă părăsită din sat şi-a recunoscut faptele. Ucigaşul, care mai are o condamnare pentru furt, este acum arestat preventive pentru omor. (Ionela Stănilă)

Psihiatru: Nici spitalele cu înalte măsuri de siguranţă
n-au capacitatea să ţină bolnavii închişi


În ciuda faptului că tot mai mulţi români suferă de probleme de sănătate mintală, despre reforma în psihiatrie nu se discută niciodată. Tocmai din acest motiv, specialiştii români migrează spre ţări precum Franţa sau Olanda, unde salariile sunt mai mari, iar condiţiile din spitalele cu profil psihiatric sunt  mult diferite de cele de la noi.

Potrivit puţinilor medici de specialitate pe care îi mai are România, bolnavii internaţi în spitalele de specialitate de la noi nu sunt supravegheaţi aşa cum ar trebui, aceştia putând chiar să plece din spital după bunul lor plac, spre disperarea aparţinătorilor, pe umerii cărora apasă această povară. Nici măcar statistici actuale privind numărul celor care suferă de probleme de sănătate mintală severă nu există.

„După estimări, avem în jur de 300.000 de persoane cu probleme de sănătate mintală gravă. Dar nu există statistici exacte care să arate numărul real”, a explicat psihiatrul Mugur Ciumăgeanu. Acesta susţine că în România este dificil să îngrijeşti un asemenea bolnav, în condiţiile în care nu există suficiente instituţii, facilităţi sau personal. „La noi, nici spitalele cu înalte măsuri de siguranţă n-au capacitatea să ţină bolnavii închişi în condiţii optime. În consecinţă, aceştia ajung să se plimbe liber prin spital, dar şi în afara lui. Ar fi nevoie de azile pentru persoanele cu probleme severe de sănătate mintală, însă nu există interes în acest sens, dat fiind faptul că la nivel european tendinţa nu este de a instituţionaliza aceşti oameni, ci de a-i duce în centre de zi sau în centre de recuperare, astfel încât să nu fie rupţi cu totul de familie sau de societate, în general”, a completat Mugur Ciumăgeanu, care a adăugat că s-a încercat şi în România o reformă în anul 2006, dar s-a renunţat în foarte scurt timp la iniţiativă.

image

„O parte din psihiatri nu mai lucrează în spital pentru că şi-au deschis cabinete private în special în oraşele mari. În 2006, când am început să facem reforma în domeniul sănătaţii mintale, am vrut să mutăm punctul de greutate nu pe spital, ci pe centrele comunitare, dar nu am reuşit”, a adăugat Ciumăgeanu. Potrivit acestuia, nu a fost posibilă nici modificarea unei legi prin care psihiatrii din centrele de zi să fie mai bine plătiţi şi de aceea absolvenţii evită să se mai angajeze în ambulatorii. „Niciun absolvent de psihiatrie sau psihologie nu vrea să ajungă să lucreze într-un centru de zi, asta fiind a doua sau chiar a treia opţiune”, a mai explicat medicul.

În momentul de faţă, pacienţii care sunt în criză sunt duşi la cel mai apropiat spital de boli psihice unde sunt trataţi cel mult trei săptămâni. După această perioadă, bolnavii sunt trimişi înapoi la familie, starea lor de sănătate fiind, cel puţin în fişa de externare, una „ameliorată”. Dacă refuză să ia medicaţia, cum se întâmplă în cele mai multe dintre cazuri, crizele revin şi totul se repetă la nesfârşit.

Pacienţii ajung
cu greu în centrele Ministerului Muncii

Prin urmare, în România există pacienţi schizofrenici care au recăderi şi ajung să fie internaţi cu forţa în spitalele de psihiatrie chiar de mai multe ori pe an, una din puţine alternative pentru familie fiind centrele aflate în subordinea Ministerului Muncii, în care se ajunge, însă, foarte greu din cauza procedurilor greoaie. Statisticile arată însă că, peste 65% din pacienţii cu boli psihice care reuşesc să se interneaze în aceste centre le părăsesc prin deces.

Spitalele de înalte măsuri de siguranţă n-au capacitatea să ţină bolnavii închişi, aşa că pacienţii se plimbă liberi. Cine să-i ţină închişi într-o situaţie în care n-ai instituţii, n-ai facilităţi şi nici personal suficient? Dr. Mugur Ciumăgeanu psihiatru


Mugur Ciumăgeanu: „Tot ce înseamnă vârf
în domeniul psihiatriei a plecat în străinătate“

Dacă în România există 6.500 de profesionişti care îşi desfăşoară activitatea în domeniul sănătăţii mintale (medici psihiatri, asistenţi medicali, psihologi, asistenţi sociali), în Olanda există nu mai puţin de 48.000 de persoane care lucrează cu bolnavii care suferă de probleme de ordin psihic. Asta în condiţiile în care Olanda are jumătate din populaţie României.

„Ceea ce cred eu că s-a întâmplat acum, la cinci ani distanţă de 2007 este că stăm şi mai prost, pentru că toate generaţiile tinere de psihiatri care ar fi trebuit să umple sistemul au plecat în străinătate, deci tot ce înseamnă vârf de psihiatrie a plecat pentru că sunt foarte multe posturi în Franţa sau Anglia, bine-plătite”, a declarat Mugur Ciumăgeanu.  

De altfel, dintr-un necesar de 140 centre de sănătate mintală, câte există la nivel naţional, funcţionează doar 20, şi acestea cu puţin personal. Concret, nimeni nu poate obliga pacientul să treacă pe la centru şi să urmeze tratamentul, atrag atenţia specialiştii, care susţin totuşi că închiderea definitivă a bolnavilor în ospicii ar genera costuri imense pentru sistemul de sănătate românesc.  

O altă problemă cu care se confruntă pacienţii cu probleme de sănătate mintală din România, dar şi cei din afară, o reprezintă stigmatizarea.

CITEŞTE ŞI

UPDATE FOTO VIDEO Crimă într-un coafor din Iaşi: O angajată a fost înjunghiată mortal de soţul violent. Bărbatul s-a înjunghiat ulterior în piept

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite