Aplicaţie creată de ieşeni pentru comunităţile locale din România, valorificată de belgieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Public Square FOTO www.expertnetwork.eu
Public Square FOTO www.expertnetwork.eu

O echipă de ieşeni a dezvoltat platforma Public Square, care avea menirea să faciliteze legătura între comunităţile locale şi instituţii publice, ONG sau firme. Practic, printr-o simplă postare, oamenii semnalau problemele comunităţii. Aplicaţia a fost cumpărată de Mediahuis, cel mai mare trust de presă din Belgia, care o va integra în produsele media online.

În ultimii trei ani, o echipă de IT-şti ieşeni a testat şi perfecţionat o platformă destinată comunităţilor locale. Public Square („Piaţa publică“)  avea menirea de a facilita legătura între cetăţeni şi instituţiile publice ori firmele din comunitate şi a fost lansată de compania ieşeană Expert Network SRL. Aplicaţia a fost cumpărată recent de cel mai mare grup de media din Belgia, Mediahuis.

„Public Square este o aplicaţie destinată comunităţilor locale care înglobează canale de comunicare şi servicii tip smart city. Practic, reuneşte într-un spaţiu unic oamenii din cartiere cu instituţiile publice, ONG, afaceri locale şi primăria. Aplicaţia a fost lansata în 2015 în câteva localităţi din Neamţ într-o versiune de bază şi în 2016 am revizuit-o în mare măsură pe baza feedback-ului primit de acolo. Noi am dezvoltat-o ca o platforma pentru digitalizarea comunităţilor locale. Este special concepută pentru nevoile oraşelor României“, a explicat Andrei Botez, product manager Public Square.

Practic, prin acest instrument virtual, cei în jur de 10.000 de utilizatori din judeţul Neamţ, acolo  unde a fost testată aplicaţia, semnalează direct primăriilor sau altor instituţii publice problemele cu care se confruntă în comunitate. În acelaşi timp, oamenii pot primi cu ajutorul aplicaţiei notificări prin care sunt informaţi de diferite acţiuni edilitare din cartierele în care locuiesc.

Public Square FOTO www.expertnetwork.eu

În ultimii trei ani, 8 persoane au lucrat la acest proiect dintre care 5 programatori. Reprezentanţii companiei ieşene şi-au dat seama că au nevoie de investiţii, iar la finalul anului trecut au prezentat aplicaţia firmelor de peste hotare: „în toamnă am decis să prezentăm aplicaţia pentru feedback din comunitatea de business către două mari companii belgiene – Mediahuis şi Proximus. Ambele ne-au oferit un feedback pozitiv, Mediahuis fiind interesată şi de o investiţie în Public Square. În acest moment, Mediahuis investeşte masiv în platforme digitale, iar Public Square li s-a părut o soluţie pentru problema cea mai serioasă a marilor lor publicaţii – migrarea bugetelor de publicitate ale afacerilor locale dinspre cotidienele tradiţionale înspre platforme închise gen Facebook sau Google. Public Square poate livra conţinut de relevanţă locală şi închide perfect cercul serviciilor pentru un grup media de acest gen“.



Tranzacţia va fi finalizată la mijlocul acestui an, cea mai mare parte din activităţi va fi preluată de Mediahuis, iar compania Expert Network va funcţiona ca un centru de dezvoltare pentru Public Square, urmând să crească echipa de programatori dedicată acestui proiect.

Echipa Public Square FOTO www.expertnetwork.eu

„Mediahuis a achiziţionat drepturile asupra platformei şi va investi în continuare în dezvoltarea ei şi integrarea în produsele media pe care deja le deţine. Expert Network rămâne furnizor pentru Mediahuis, urmând să realizeze serviciile de dezvoltare, integrare şi suport tehnic pentru această platformă“, au detaliat oficialii firmei ieşene. Practic, pe lângă investiţia de câteva sute de mii de euro de achiziţie a platformei, investitorii belgieni vor continua să susţină financiar dezvoltarea şi adaptarea platformei.

Compania ieşeană Expert Network a avut în 2015 o cifră de afaceri netă de aproape un milion de euro şi un profit de aproximativ 200.000 de euro.  

Pe de altă parte, actualii utilizatori ai aplicaţiei vor continua să beneficieze de servicii. În total sunt 10.000 de utilizatori din localităţi ale judeţului Neamţ, la o populaţie deservită de 100.000. „Serviciile din varianta iniţială a platformei vor rămâne cel mai probabil disponibile pentru utilizatorii actuali pe o perioadă nedeterminată. Nu ştiu însă când se va putea face trecerea de la versiunea iniţială la cea actualizată, care înglobează semnificativ mai multe beneficii pentru utilizatori – un sistem complex de alerte şi notificări, canale de comunicare, servicii pentru evenimente locale, fluxuri de ştiri locale, donaţii şi crowdfunding pentru obiective de interes comunitar, achiziţii de grup, un system de ticketing pentru probleme locale şi altele“, spune reprezentantul echipei care a lucrat la realizarea Public Square.

Citeşte şi:

Industria care produce anual în Iaşi câte o „fabrică fără fum“. Care sunt punctele forte şi pericolele din acest domeniu


 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite