Apariţie rară în pădurile din jurul Iaşului. Jderul de copac, o sălbăticiune scumpă la vedere VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Ştefan Aniţei / Codrii Iaşilor
FOTO: Ştefan Aniţei / Codrii Iaşilor

Jderul de copac, animal fotografiat recent, nu este prima sălbăticiune care iese în evidenţă în acest an, în pădurile din judeţul Iaşi.

„O nouă apariţie rară a fost semnalată în pădurile din jurul Iaşului. Este vorba despre jderul de copac, un animal cu un corp alungit, mai zvelt în comparaţie cu al jderului de piatră, cap mic, urechi mari şi rotunde. 

Blana sa este brun gălbuie, pe piept având o pată de formă aproape circulară, de culoare galbenă. Picioarele sunt vânjoase, cu gheare ascuţite, tălpile fiind îngropate în păr. Coada, lungă, are păr brun închis. Are în special văzul, dar şi mirosul şi auzul bine dezvoltate.

Apariţia acestuia a fost semnalată pe pagina de Facebook "Codrii Iaşilor - cunoaştem, preţuim, păstrăm", de către două persoane diferite, care au reuşit să fotografieze jderul. 

Probabil prima semnalare care include dovezi foto a jderului de copac (Martes martes) la noi în judeţ! De fapt este vorba despre două semnalări independente, ambele via Codrii Iaşilor - cunoaştem, preţuim, păstrăm. Foto de mai jos aparţine lui Dumea Calin, cealaltă semnalare lui Lucian Corjautanu”, se arată pe pagina Codrii Iaşilor.

Şacalul auriu, un alt animal semnalat în acest an în pădurile ieşene

Jderul de copac nu este primul animal „nou” descoperit în pădurile din jurul Iaşului. În acest an, Ministerul Mediului a publicat o serie de cifre îngrijorătoare pentru pădurile din judeţul Iaşi. Într-un raport solicitat de către senatorul ieşean Maricel Popa, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor arată că populaţia de şacali aurii a crescut într-un mod îngrijorător în zona Iaşului. 

Din anul 2020 până în 2021, numărul exemplarelor de şacali aurii în judeţul Iaşi a crescut cu mai mult de 100%. În 2020 erau în evidenţă 52 de exemplare, iar în 2021, potrivit numerelor transmise de minister, numărul este de 126.

La nivel naţional, şacalii aurii au crescut cu circa 3.000, de la 16.000, la aproximativ 19.000. 

„Este ca prezenţa ciorilor la oraş - par inofensive, dar în număr mare pot produce necazuri. Este o specie care provine din Orientul Apropiat, o specie sudică. Nu putem şti de ce s-a răspândit, dar supoziţiile există: are multă hrană în zonă, şoareci, păsări, reptile, vremea s-a încălzit foarte puternic, nu are un duşman natural pentru că lupul a fost exterminat, mai ales din pădurile din altitudinile joase“, a spus Ion Constantin, specialist în zoologie, la apariţie primelor filmări cu şacali aurii în pădurile din Iaşi. 

Îngrijorarea specialiştilor provine din faptul că şacalii aurii pot provoca dezechilibre grave în ecosistemele naturale. O astfel de specie poate afecta foarte multe alte specii care nu au mecanisme de apărare împotriva sa.

Jderul de copac poate fi observat în mediul său natural în videoclipul de mai jos, filmat într-o pădure din Caraş-Severin. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

De ce mor inexplicabil tinerii de COVID-19. Medic: Dacă ai acest tip de anomalie imună, te „sinucizi“

Români răpiţi, sechestraţi şi torturaţi în Franţa. „Au fost arşi cu pistolul termic, spânzuraţi şi băgaţi cu capul în apă, apoi forţaţi să intre în frigider”

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite