Apa toxică din fântâni bagă bebeluşii din Iaşi în spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ieşenii consumă în continuare apa din fântâni
Ieşenii consumă în continuare apa din fântâni

22 de bebeluşi şi copii cu vârste până la un an şi jumătate au ajuns de la începutul acestui an la spital, din cauza apei toxice din fântânile din judeţ. Numărul acestor cazuri clasează Iaşiul pe primul loc pe ţară privind cazurile cu intoxicaţii cu nitraţi.

În timp ce peste 20 de copii din Miroslava, Balş, Voineşti, Cotnari, Ţibăneşti au ajuns la spital intoxicaţi cu nitraţii din apa fântânilor din mediul rural, primarii comunelor şi inspectorii de la Direcţia Sanitar Venerină se învinuiesc reciproc şi pierd vremea în scandaluri şi amenzi record.

Străzile-tranşee din Iaşi blocate pentru conductele de apă

Acum câteva zile, şefii DSP au amendat 35 de primari cu câte 10.000 de lei deoarece nu au recoltat probe pentru verificarea calităţii apei potabile. Aceştia susţin că edilii expun localnicii la riscul intoxicării şi nu pun plăcuţe care să-i atenţioneze că apa din fântâni este toxică. „Conform prevederilor legale, în comunităţile rurale în care populaţia se alimentează din fântâni, trebuie monitorizate din punct de vedere al calităţii. Când ei nu solicită efectuarea analizelor, se sancţionează“, a spus Lucian Andrei, directorul adjunct al DSP.

Primarii sunt revoltaţi de amenzile date de DSP şi consideră că taxele pe probele de apă sunt incorecte. „Ne cereţi să dăm noi 1.200 de lei pe analizele apei pentru a constata în fiecare an că apa conţine nitraţi şi nimic nu se modifică. Ne şi amendaţi că noi nu facem probe ca să ne spuneţi acelaşi lucru“, a spus primarul din Dobrovăţ, Cătălin Martinuş.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite