Anul 2012 în economie: „Fiecare luptă cât poate “

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Piţigoi
Bogdan Piţigoi

Anul care tocmai a început reprezintă încă o necunoscută pentru mediul economic ieşean. Dacă unii oameni de afaceri sunt optimişti şi speră într-o dezvoltare a pieţelor, alţii privesc sceptici la ofertele pe care le aduce 2012.

Din perspectiva liderilor economiei ieşene, atragerea de fonduri europene ar trebui să reprezinte şi anul acesta o opţiune viabilă pentru relansarea pieţelor. „În prima parte a anului, în varianta optimistă, poate nu ne vom confrunta cu o scădere economică. Speranţa pentru anul viitor vine de la economiile europene, prin atragerea de investiţii străine", susţine Paul Butnariu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie din Iaşi. Acesta susţine că iniţiativele din mediul privat puse pe picioare cu fonduri europene vor reprezenta şi în anul care abia a început o „gură de aer proaspăt" pentru economia ieşeană.

Ieşenii intră în noul an datori vânduţi la bănci. Ce spun specialiştii despre restanţele record

În plus, şeful Camerei de Comerţ susţine că o altă posibilitate ca economia, nu doar cea ieşeană, ci chiar cea naţională să iasă din conul de umbră încare se află de ani de zile ar fi reluarea relaţiilor tradiţionale de export. „România ar trebui să privească mai mult spre Răsărit când vine vorba despre exporturi. Am abandonat statele ex-sovietice, poate chiar şi China care ar fi potenţiale pieţe pentru export. Ar fi timpul să reluăm relaţiile economice", a completat Paul Butnariu.

IT-ul şi outsourcing-ul, „vedetele" lui 2012                                                         

Unul dintre cei mai de succes oameni de afaceri ieşeni, Bogdan Piţigoi, preşedintele grupului de firme Tester Casa Auto spune că în anul care tocmai începe ar miza pe două ramuri ale economiei: IT-ul şi serviciile pentru clienţi. „Cred că 2012 va fi un an mai bun decât anul care s-a încheiat. Părerea mea este că IT-ul şi outsourcing-ul se vor dezvolta foarte bine în Iaşi în anul care vine", susţine Piţigoi.

Restanţe mai mari cu 25% la bănci pentru ieşeni

Mai sceptic, omul de afaceri Gheorghe Pleşu, susţine că în 2012 nu se întrevede nicio sursă de optimism pentru economia ieşeană. „Nu cred că va exista o creştere în anul acesta, iar dacă va fi, aceasta va fi una foarte mică. Economia ieşeană trebuie restructurată, deoarece acum este foarte greu de spus ce exact înseamnă aceasta. Sunt foarte multe firme străine care, cu toate că plătesc la nivel local taxe şi impozite, nu au piaţa legată de Iaşi. Strategiile lor de dezvoltare nu sunt legate de zonă. Din surse ştiu că au existat şi reduceri, anulări sau amânări de comenzi, dar în general firmele străine au piaţa asigurată şi nu vor avea probleme majore", susţine omul de afaceri.

Succes pentru afacerile de tradiţie

Acesta este de părere că firmele de tradiţie din judeţ, apreciate în domeniul de activitate în care activează vor duce greul economiei şi în anul care a început. „Piaţa românească este deja contractată şi nu ştiu când se va mai deschide. Va fi doar efortul fiecăruia să lupte cât poate. Este foarte important ce se va întâmpla cu Fortusul. Toate firmele port-fanion ale economiei, precum Antibiotice vor duce greul de reprezentare a mediului de afaceri local. Vor merge bine şi firmele din industria alimentară, precum Kosarom, care vor avea în continuare o piaţă", a conchis Gheorghe Pleşu.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite