Analfabetul care a umilit procurorii. Interlopul Vandam, scăpat printre degete de justiţie, umileşte sistemul judiciar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrul unui clan interlop din Iaşi le râde în nas procurorilor din oraş după ce a fost dus la arestare şi eliberat doar sub control judiciar. Pentru că Parchetul nu a contestat soluţia, interlopul de etnie romă a făcut-o el, susţinând că este nevinovat.

Procurorii ieşeni au suferit o înfrângere umilitoare în justiţie după ce au încercat, fără sorţi de izbândă, să aresteze un interlop din clanul ţigănesc Tănase din oraş. Anchetatorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi au solicitat, în urmă cu aproape două săptămâni, arestarea preventivă a tânărului de 20 de ani care de mai multe luni se află într-un conflict deschis cu senatorul Ionel Agrigoroaei, miza fiind o casă din zona Copou a oraşului.

După nu mai puţin de 25 de plângeri penale, în care senatorul a invocat comiterea a mai multor infracţiuni de către Vandam Constantin, procurorii au format un dosar de furt, distrugere şi tulburare de posesie, pe care l-au trimis în instanţă în vederea încarcerării interlopului de etnie romă. Judecătorii au respins însă cererea şi au decis ca Vandam Constantin să fie cercetat doar sub control judiciar. 

Parchetul s-a răzgândit în doar câteva zile 

Deşi în propunerea de arestare preventivă procurorii spuneau că arestarea se impune pentru a „înlătura o stare de pericol pentru ordinea publică“, invocând, de asemenea, şi „perse­verenţa infracţională“ a lui Vandam, dar şi „ignorarea legii penale române“, după ce au piedut în instanţă anchetatorii s-au răzgândit şi nu au contestat decizia luată de Curtea de Apel Iaşi. Asta cu toate că nu au obţinut în instanţă nici măcar un arest la domiciliu. Contactaţi oficial, reprezentanţii unităţii de Parchet, prin vocea purtătorului de cuvânt, au transmis corespondentului “Adevărul” următoarele clarificări.

image

„Măsura controlului judiciar este eficientă pentru acţiunea de ur­mă­rire penală ce mai este de desfăşurat în cauză“. De menţionat că, potrivit Codului de Procedură Penală, măsura controlului judiciar putea fi luată şi de procuror, fără ca acesta să obţină aviz din partea judecătorului. Dacă procurorii nu au contestat eliberarea interlopului, a făcut-o acesta. Vandam Constantin a înaintat zilele trecute contestaţia urmând ca, zilele viitoare, dosarul să fie judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. 

Scandalul cu senatorul 

Potrivit procurorilor, Vandam Constantin şi alţi membri ai familiei sale, şi-ar fi arogat „calitatea de proprietari“ ai corpului de clădire în care a locuit până la începutul acestui an senatorul Ionel Agrigoroaei şi familia sa, cărora „nu le-au mai permis accesul în curtea imobilului, pentru a intra în locuinţă, sub pretextul că terenul în cauză le aparţine“. De asemenea, romii ar mai fi distrus bunurile găsite cauzându-i un prejudiciu de 50.000 de euro senatorului.

 Anchetatorii mai spun că membrii familiei Van­dam ar fi fost sustras mai multe bunuri, respectiv „o pătură, un router de internet, un aparat GPS, un uscător de păr şi o mochetă“. Judecătorul care a soluţionat pro­punerea de arestare a precizat că „există indicii“ cu privire la faptul că Vandam ar fi comis faptele, însă men­ţionează că luarea măsurii ares­tării nu se impune, considerând această măsură preventivă „extrem de severă“. 

„În evaluarea incidenţei de arestare preventivă (…), avem în vedere şi modul şi circumstanţele de comitere a infracţiunilor care ar putea constitui temei, premisă a arestării preventive, precum şi faptul că inculpatul nu are antecedente penale, nu a mai intrat până în acest moment în conflict cu legea penală, iar infracţiunile, presupus în mod rezonabil, ca fiind comise nu sunt infracţiuni de violenţă, reţinând că relaţiile sociale protejate prin incriminare, referitoare la posesie şi patrimoniu, sunt cele a­fec­tate de presupusa activitate in­fracţională a inculpatului“, au motivat judecătorii. 
image

La rândul lor, apărătorii lui Vandam spun că acesta nu este vinovat şi spune că romului i-ar fi fost încălcate drepturile. „Tot ce s-a întâmplat este o ofensă adusă celor care au redactat Constituţia şi toate legile orga­nice ale României vizavi de Liber­tatea Omului ca şi drept fundamental şi neîngrădirea dreptului de proprietate! Ce să mai spunem de asigurarea dreptului la apărare? O himeră pentru ţi­gani!“, a transmis Cristian Con­stantin Curcă, avocat al lui Vandam Constantin.

Vandam a intrat în conflict cu senatorul Ionel Agrigoroaei în toamna anului trecut, atunci când a cumpărat, la licitaţie, o parte din vila în care demnitarul locuia împreună cu familia, scoasă la mezat din cauza neplăţii unui credit bancar. În urma presiunilor la care a fost supus, Agrigoroaei s-a mutat din vilă, la începutul acestui an. 

Citeşte şi: 

FOTO Un interlop din Iaşi a săpat un mormânt în curtea unui senator după care l-a ameninţat că îl va ucide. Detaliile unui caz fără precedent în România

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite